Ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος για επίσκεψη στο κάστρο του Μυστρά είναι να πάρουμε το μονοπάτι από το χωριό και μέσα από μια κυκλική πορεία να γνωρίσουμε τη βυζαντινή καστροπολιτεία.
- Μυστράς (πηγές Κρεββατά) – Άνω Πύλη -> 1,5 χλμ 30 λεπτά περπάτημα
- Περιήγηση στην Καστροπολιτεία (μέχρι την Κάτω (κεντρική) Πύλη) -> εξαρτάται πόσο χρόνο θα διαθέσει ο καθένας. Ως ελάχιστος χρόνος, ορίζεται η μισή ώρα.
- Κάτω Πύλη – Πηγές Κρεββατά -> 1 χλμ – 10 λεπτά περπάτημα
- Άριστα σηματοδοτημένη διαδρομή
Πολλές φορές ο τρόπος που θα κάνουμε ή θα σκεφτούμε κάτι, μοιάζει δεδομένος. Κάτι σαν μονόδρομος… Αν όμως τολμήσουμε να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά ή να λοξοδρομήσουμε αν θες, τότε το κάθε τι που μοιάζει τυποποιημένο, παραμερίζεται κι εκεί ακριβώς αρχίζει η μαγεία του ταξιδιού!
Αυτό που προσπαθώ να σου πω (και ξέρω πάω μέσω μιας τεράστιας κυκλικής πορείας) είναι πως ακόμα και η επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο μπορεί να αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον αν αλλάξουμε κάτι μικρό από τα συνηθισμένα. Έστω κι αν αυτό είναι απλώς και μόνο, ο τρόπος που θα πάμε στο χώρο αυτό.
Για να φτάσεις λοιπόν στην καστροπολιτεία του Μυστρά, μπορείς να συνδυάσεις πεζοπορία, κυριολεκτικά μέσα στη φύση αλλά και ιστορία. Εγώ το μόνο που μπορώ να σου υποσχεθώ είναι πως αυτή την εμπειρία θα τη θυμάσαι για καιρό. Ξεκινάμε;
Επίσκεψη στο κάστρο του Μυστρά μέσα από μια κυκλική πεζοπορία
Ξεκινώντας να σου τονίσω πως η πεζοπορία μας μέχρι το κάστρο είναι 1,5 χιλιόμετρο ανηφορικής (κατά βάση) πορείας.
Ξεκινάμε από τις πηγές Κρεββατά τις οποίες συναντάμε έξω από το χωριό του νέου Μυστρά. Αν περάσουμε τη γέφυρα θα βρούμε έναν καταρράκτη που τους χειμερινούς μήνες τρέχει νερό.
Από εδώ λοιπόν, έχουν αφετηρία 2 μονοπάτια το Μυστράς – Ταϋγέτη και το τοπικό με το χαρακτηριστικό σήμα τ σε κίτρινο φόντο. Μέχρι ένα σημείο, τα δυο μονοπάτια έχουν κοινή πορεία. Μετά όμως χωρίζονται. Σε καμιά περίπτωση δε μπερδευόμαστε ή χανόμαστε. Το τ μέχρι την καστροπολιτεία, είναι άριστα σηματοδοτημένο.
Για το πρώτο χιλιόμετρο το μονοπάτι κινείται στο δάσος και συναντάει ένα μικρό ποτάμι το οποίο περνάμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα (υπό φυσιολογικές πάντα συνθήκες). Αν δηλαδή έχει βρέξει πολύ τις τελευταίες μέρες, ίσως ταλαιπωρηθούμε για να περάσουμε απέναντι.
Το επόμενο μισό χιλιόμετρο κινείται πάνω σε χωματόδρομο ανάμεσα σε χωράφια. Σε μισή ώρα (από την αφετηρία μας) έχουμε φτάσει στην Πάνω Πύλη του κάστρου. Ο Μυστράς διαθέτει δυο εισόδους για το κοινό. Άνω και Κάτω Πύλη.
Από δω και στο εξής η ώρα που θα χρειαστούμε μέσα στο κάστρο είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός. Καθένας μας δηλαδή επιλέγει αν θα επισκεφτεί όλα τα αξιοθέατα του κάστρου, το μουσείο και τις ανοιχτές εκκλησίες ή αν απλώς θα περπατήσει.
Αν κάνουμε απλώς περίπατο μέσα στο κάστρο μέχρι την Κάτω Χώρα (κεντρική πύλη) τότε δε θα περπατήσουμε πάνω από μίση ώρα. Αν όμως περάσουμε από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πολιτείας, τότε υπολογίζουμε δυο ώρες (τουλάχιστον).
Περιήγηση στη σημαντικότερη καστροπολιτεία του Βυζαντίου
Μια ενδεικτική πορεία που μπορούμε να ακολουθήσουμε περνώντας από όλα τα κύρια σημεία του κάστρου είναι η εξής:
- Από την Πάνω πύλη που μας οδήγησε η πεζοπορία μας, ανεβαίνουμε στα τείχη του κάστρου. Εδώ η θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα είναι απλώς… συγκλονιστική. Εννοείται πως μέχρι να φτάσουμε εδώ, πολλά σημεία θα μας αναγκάσουν να σταθούμε και να τα θαυμάσουμε.
- Κατεβαίνοντας ύστερα από την Πάνω Πύλη και κατευθυνόμενοι στην Κάτω Χώρα, περνάμε από την εκκλησία της Αγίας Σοφιάς η οποία είναι επισκέψιμη και κατηφορίζουμε προς τα παλάτια τα οποία αναστηλώνονται από το 1982…. ας μην το σχολιάσουμε αυτό.
- Λίγο παρακάτω από τα “δύσμοιρα” παλάτια, στρίβουμε δεξιά και φτάνουμε στο μοναστήρι της Παντάνασσας που είναι και το μοναδικό κατοικήσιμο μέρος στο Μυστρά. Μόλις διαβείς την πύλη του μοναστηριού αμέσως θα καταλάβεις ότι εδώ ζουν μόνιμα άνθρωποι. Μπορεί να συναντήσεις και το γάιδαρο του κάστρου εδώ γύρω, που κι αυτός θεωρείται μόνιμος κάτοικος!
- Από την πίσω πόρτα του μοναστηριού και ακολουθώντας το καλντερίμι, φτάνουμε στην εκκλησία της Περίβλεπτου η οποία (συνήθως) είναι ανοιχτή.
- Γυρνώντας τώρα προς το κέντρο του κάστρου συναντάμε παλιά αρχοντικά και εκκλησίες. Μερικά από αυτά αναστηλώνονται κι ελπίζουμε να μην έχουν την τύχη των παλατιών!
- Μόλις βγούμε στην κεντρική πύλη δε φεύγουμε. Έχουμε πολλά ακόμη να δούμε! Συνεχίζουμε ευθεία μέχρι την Μητρόπολη (άγιος Δημήτριος) της πολιτείας. Ο άγιος Δημήτριος είναι ο πιο όμορφος ναός του Μυστρά! Αξίζει να πούμε πως εδώ στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’ που έμελλε να ήταν και ο τελευταίος του Βυζαντίου.
- Στην αυλή της Μητρόπολης υπάρχει ένα μικρό μουσείο με σπάνια εκθέματα της εποχής. Δεν το πολύ σκεφτόμαστε. Μπαίνουμε μέσα.
- Συνεχίζουμε πως τους Αγίους Θεοδώρους και την Οδηγήτρια που αποτελούσαν τμήματα της Μονής του Βροντοχίου – πνευματικό κέντρο του Μυστρά και χώρος ταφής των αυτοκρατόρων.
- Αφού έχουμε περάσει από όλα τα sos της καστροπολιτείας, επιστρέφουμε στην Κεντρική Πύλη από το πάνω καλντερίμι για να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα.
Το τέλος της πεζοπορίας και επιστροφή στην αφετηρία μας
Από εδώ κατηφορίζουμε τον κεντρικό δρόμο και σε ένα χιλιόμετρο (15 λεπτά περπάτημα το πολύ) έχουμε φτάσει πίσω στις πηγές Κρεββατά από όπου και ξεκινήσαμε.
Οι χώροι το κάστρου είναι καθαροί και περιποιημένοι. Στους ναούς κάνουμε ησυχία και δεν αγγίζουμε τίποτα. Εξυπακούεται πως και στο μουσείο φερόμαστε ανάλογα.
Κατά της διάρκεια της περιήγησής μας, υπάρχουν χώροι να σταθούμε για ξεκούραση όπως επίσης και πόσιμο νερό.
Τέτοιες “περιπέτειες” καλό είναι να τις βάζουμε στο πρόγραμμα εποχές με ήπιες θερμοκρασίες. Ιδανικά, άνοιξη ή φθινόπωρο.
Αγαπημένοι φίλοι του καρυδότσουφλου, να αναζητάτε ενναλακτικά “σχέδια” δράσης στα ταξίδια σας. Μόνο έτσι θα τα κάνετε αξέχαστες εμπειρίες!
#With_CraZy_LoVe
karidostouflo