Το γεφύρι στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, το αρχαιότερο της Ευρώπης, μετράει σχεδόν 2.200 χρόνια ζωής σε αυτό τον κόσμο. Έχει καταφέρει να περάσει αλώβητο από πολέμους, σεισμούς και λοιπές καταστροφές. Στέκει ακόμα όρθιο και παραμένει το ίδιο επιβλητικό όπως και τότε.
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το συγκεκριμένο γεφύρι. Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις από τη μυθολογία και την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Είναι τόσα πολλά αυτά που ζώνουν το γεφύρι που από μόνα τους τα λόγια, το κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο πελώριο από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.
Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδας (απ’ άκρη σ ‘άκρη) φημίζεται για τα γεφύρια της και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Εντυπωσιακότερο όλων δε, είναι πως τα περισσότερα από αυτά φτιάχτηκαν πολλές εκατοντάδες (ακόμα και χιλιάδες) χρόνια πριν και φτάνουν στο σήμερα ατόφια. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, χρησιμοποιούνται κανονικότατα στις μέρες μας εξυπηρετώντας τους ίδιους σκοπούς όπως και χιλιάδες χρόνια πριν.
Το μονότοξο γεφύρι στο Ξηροκάμπι Λακωνίας _ το αρχαιότερο της Ευρώπης
Πίσω στα δικά μας όμως και στο πανέμορφο γεφύρι στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σπάρτης. Το λίθινο γεφύρι χτίστηκε περίπου το 100 π.Χ. κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Ερασίνου ή Ρασίνα στην αρχή του φαραγγιού του Ανακώλου.
Στους Ρωμαϊκούς χρόνους, αποτελούσε μέρος της Βασιλικής Οδού η οποία συνέδεε τη Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης.
Από πολλούς εικάζεται πως το γεφύρι του Ξηροκαμπίου είναι το αρχαιότερο της Ευρώπης. Άλλη μερίδα αρχαιολόγων όμως υποστηρίζει πως η Αρκαδική Γέφυρα στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας κατέχει αυτό τον τίτλο.
Όπως και να ‘χει, εδώ μιλάμε για ένα γεφύρι που χτίστηκε πριν από σχεδόν 2.200 χρόνια και καταφέρνει να στέκει όρθιο παρά τις φθορές του χρόνου, σεισμούς, πολέμους και λοιπές φυσικές (ή μη) καταστροφές. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία της μηχανικής ή της αρχιτεκτονικής, τότε τι;
Το σίγουρο (αποδεδειγμένα από τους ειδικούς) είναι πως το πέτρινο, μονότοξο γεφύρι των Ελληνιστικών Χρόνων στο Ξηροκάμπι Λακωνίας είναι το μοναδικό σε χρήση σε όλη την Ευρώπη.
Θρύλοι και μύθοι που γιγαντώνουν τη φήμη του γεφυριού
Ο ερωτευμένος Πάρις και η Ωραία Ελένη (η όμορφη γυναίκα του Μενε΄λαου) πέρασαν από την περίφημη γέφυρα στο δρόμο τους προς την Καρδαμύλη από όπου κι απέπλευσαν για την Τροία. Τα υπόλοιπα τα έγραψε ο Όμηρος…
Ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, πέρασε κι αυτός από δω με προορισμό τη Σπάρτη. Εκεί θα παντρευόταν την Ερμιόνη, την κόρη της Ελένης και του Μενέλαου.
Ο Τηλέμαχος, γιος του Οδυσσέα, κάνει το πέρασμά του επίσης από τη γέφυρα αυτή όταν πηγαίνει στη Σπάρτη για να μάθει πληροφορίες για τον αγνοούμενο πατέρα του.
Όπως βλέπεις, πολλοί star της εποχής πέρασαν από δω! Τουλάχιστον έτσι θέλουν οι μύθοι. Δεν έχει σημασία άλλωστε να σκαλίζουμε κάτι για το οποίο δύσκολα θα μάθουμε την αλήθεια. Έχει όμως ανεκτίμητη αξία να ψάχνουμε τέτοια μέρη και να τα επισκεπτόμαστε!
Αν λοιπόν φτάσεις ως εδώ, έχε κατά νου τα εξής:
- Στο γεφύρι φτάνεις ακολουθώντας τις ταμπέλες από την πανέμορφη πλατεία του χωριού. Είναι εύκολο, αποκλείεται να χαθείς
- Ο χώρος εκπέμπει μια υπέροχη αύρα!
- Πάνω από το γεφύρι υπάρχει το αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου και μια μικρή πλατεία. Ιδανικά και τα δυο για χαλαρές καταστάσεις στον ανοιξιάτικο (και μη) ήλιο
- Ακριβώς πίσω από το θέατρο ξεκινάει το φαράγγι του Ανακώλου που είναι και το μοναδικό φαράγγι της Πελοποννήσου που διασχίζεις με αυτοκίνητο. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, θα φτάσεις στο χωριό Κουμουστά με τους μόλις 2 μόνιμους κατοίκους. Αν έχεις όρεξη, παίρνεις το μονοπάτι από Κουμουστά και σε μια ώρα εκπληκτικής διαδρομής στο δάσος, φτάνεις στο μοναστήρι της Γόλας του οποίου οι τοιχογραφίες περιλαμβάνουν και Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο για χριστιανική εκκλησία.
Αν σε έπεισα να περάσεις από δω, καλώς να έρθεις! Αν όχι, ξανά σκέψου το …
#With_CraZy_LoVe
karidostouflo
4 comments
Να που έμαθα και κάτι που δε φανταζόμουν ποτέ ότι το πιο παλιό γεφύρι είναι ελληνικό
…Ερασίνος ποταμός υπάχει και σττην Αργολίδα, εκβάλλει στην Νέα Κίο, αναφέρεται από τον αρχαίο περιγητή Παυσανία !!!
Ο κανώνας εγκατάστασης τών αρχαιότατων ανθρώπων ήταν
«Ύδωρ, Ξύλο, Λάας, Άργιλος» γιαυτό εγκαθίσταντο ως παραποτάμιοι οικισμοί, εξ ού και όλοι οι ποταμοί ήσαν θεοί !!!
Ο Πάρης έφυγε από την νήσο κραναη Γυθείου εκεί είχε το πλοίο του. Ξέχασε το κράνος του και το νησάκι πήρε το όνομά Κραναη. Όχι Καρδαμύλη. Να λέμε αλήθειες.
Πολύ ωραία! Η περιήγηση σου !
Θά ήθελα και για τήν πυραμίδα του Ελληνικού στο Άργος!