Η ελώδης λίμνη Στυμφαλία είναι ο νοτιότερος ορεινός υγροβιότοπος των Βαλκανίων, γνωστός μας από την ελληνική μυθολογία, έτοιμοι για απόδραση;
Αν λοιπόν είσαι σε φάση να σχεδιάσεις την επόμενη μονοήμερη εκδρομή (ή και διήμερη, γιατί όχι;) τότε ξεκίνα να εξερευνάς την ορεινή Κορινθία. Ένας τόπος που πραγματικά θα σε καταπλήξει. Όχι μόνο από τα πανέμορφα ορεινά χωριά αλλά και από τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία.
Σε αυτή την εκδρομή μπορούμε να χωρέσουμε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο, έναν αρχαιολογικό χώρο στις όχθες της λίμνης, ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο και λίγο από πεζοπορία. Η λίμνη Στυμφαλία είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατεύομενων περιοχών Natura 2000. Αποτελεί καταφύγιο σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας αλλά και σταθμό ξεκούρασης για μεταναστευτικά πουλιά. Σημείωσε πως έχουν καταγραφεί 133 είδη πτηνών που εκμεταλλεύονται τη φιλοξενία αυτού του σπάνιου υγροβιότοπου.
Η εικόνα που θα αντικρίσεις φτάνοντας εδώ εξαρτάται ξεκάθαρα και μόνο από την εποχή. Το χειμώνα και την άνοιξη θα βρεις αρκετό νερό που γίνεται καθρέφτης του ουρανού. Αν όμως φτάσεις εδώ καλοκαίρι ή φθινόπωρο το νερό θα είναι πιο λίγο και η λίμνη κρυμμένη κάτω από τους καλαμιώνες. Φαντάσου τη σαν μια απέραντη κίτρινη κοιλάδα. Βέβαια, προς το κέντρο υπάρχει πάντα νερό απλώς δεν φαίνεται τόσο καλά από την ξηρά. Η στάθμη του νερού φυσικά εξαρτάται από τις χιονοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις.
Για να κάνουμε και τη σύνδεση με τη μυθολογία έλα να θυμηθούμε τον 6ο άθλο του Ηρακλή. Ο Ευρυσθέας απαίτησε από την ημίθεο Ηρακλή να εξοντώσει τις Στυμφαλίδες όρνιθες (μεγάλα αρπακτικά πουλιά με χάλκινα ράμφη) που ζούσαν σε αυτή τη λίμνη. Η θεά Αθηνά χάρισε στο μυθικό ήρωα δυο χάλκινα κύμβαλα όπου ο θόρυβος από το κροτάλισμά τους ανάγκασε τις όρνιθες να βγουν από τις κρυψώνες τους στην πυκνή βλάστηση της λίμνης. Έτσι κατάφερε ο Ηρακλής να τις εξοντώσει με τα βέλη του. Κι αφού συνδέσαμε γεωγραφία, μυθολογία, φύγαμε για μια σούπερ εκδρομή!
Απόδραση στην πολύχρωμη λίμνη Στυμφαλία
Νούμερο ένα φυσικά με το που φτάσουμε εδώ είναι να σταθούμε στο σημείο θέασης (κοντά στο μουσείο περιβάλλοντος) και να αγναντέψουμε τη λίμνη. Και όχι μόνο! Διότι από δω το μάτι θα χαθεί μέχρι τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με αυτό το λατρεμένο χαρακτηριστικό όλων των πεδιάδων. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά η απόλυτα ευθυγραμμισμένη οριοθέτηση των κτημάτων. Τόσο τέλεια που θαρρείς δε φεύγει όχι μέτρο, αλλά ούτε εκατοστό. Πραγματικά, κάθε φορά που αντικρίζω αυτό το θέαμα πρώτα θαυμάζω τα χρώματα (πόσο μοναδικές αποχρώσεις!) και μετά αναρωτιέμαι ποιος τα σχεδίασε όλα τόσο τέλεια.
Το αμέσως επόμενο που θα κάνουμε εδώ είναι να περπατήσουμε το μονοπάτι που θα μας γνωρίσει τις ακτές της λίμνης αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Στυμφαλίας. Ξεκινάμε από το σημείο θέασης της λίμνης στο ξύλινο κιόσκι (κάτω από το μουσείο). Το μονοπάτι θα μας οδηγήσει στα σημαντικότερα σημεία του αρχαιολογικού χώρου στο βόρειο τμήμα της λίμνης.
Η πεζοπορική διαδρομή είναι εύκολη με ελάχιστες υψομετρικές διαφορές. Είναι άριστα σηματοδοτημένη αν και δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδευτούμε μιας και το μονοπάτι είναι απόλυτα ξεκάθαρο.
Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερη κατάσταση τα ερείπια καθώς επίσης και οι πινακίδες. Στην Ελλάδα όμως είναι συχνό το φαινόμενο, να γίνεται μια καλή προσπάθεια και ύστερα να αφήνονται όλα στην τύχη τους. Το χειρότερο δε, είναι ότι ε΄χουμε συνηθίσει αυτή τη ντροπιαστική εικόνα του τόπου μας.
Παρόλα αυτά, εννοείται αξίζει να περπατήσουμε το 1,5 χιλιόμετρο και να γνωρίσουμε την Αρχαία Στύμφαλο. Διακρίνονται το αρχαίο θέατρο, η κλεψύδρα και η αρχαία αγορά.
Μάλιστα αν κάνουμε μια μικρή παράκαμψη (μας οδηγεί η διασταύρωση του μονοπατιού) μπορούμε να προσεγγίσουμε ένα ακόμη μοναδικό σημείο θέασης της λίμνης. Φαντάσου το σαν ένα φυσικό μπαλκόνι!
Για την επιστροφή είτε θα γυρίσουμε πίσω από το μονοπάτι (δεν είναι κυκλικό) είτε θα βγούμε στον κεντρικό δρόμο και θα γυρίσουμε πίσω.
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας _ ένα στολίδι της περιοχής
Εννοείται δε φεύγουμε από από δω αν δε περάσουμε για μια επίσκεψη από το Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Το πρώτο νομίζω που θα κάνεις εδώ, είναι να βγεις στο μπαλκόνι και να δεις μια ολόκληρη λίμνη να απλώνεται στα πόδια σου. Ένα θέαμα, μοναδικό!
Στα ενδότερα τώρα του μουσείου, η περιήγηση για άλλους είναι μια βουτιά στο παρελθόν και για άλλους μια ολοκαίνουρια γνώση. Τα εκθέματα αφορούν τη ζωή στην ύπαιθρο των προηγούμενων γενεών. Κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι, κυνηγοί έζησαν και εργάστηκαν γύρω από αυτό τον υδάτινο πλούτο.
Εμείς σήμερα μέσα από τις φορεσιές τους, τον εξοπλισμό τους και τα εργαλεία τους γνωρίζουμε την καθημερινότητά τους. Επιμένω πως σε πολλούς όλα αυτά τα αντικείμενα είναι γνώριμα μιας και είτε τα ε΄χουν χρησιμοποιήσει οι ίδιοι είτε τα θυμούνται από τους γονείς τους και τους παππούδες τους. Για τους υπόλοιπους, αυτή η ξενάγηση είναι μια καλή ευκαιρία για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Μη μου ξεπετάξετε το μουσείο και πάτε για τσίπουρα. Σας βλέπω! Μείνετε και θαυμάστε το ενυδρείο που είναι μια μικρή αναπαράσταση της λίμνης με αληθινά ψάρια. Τα ενδημικά ψάρια της λίμνης Phoxinellus stymfalicious ακόμη κι αν στερέψει το νερό, μπορούν και ζουν στη λάσπη του πυθμένα.
Πριν φύγουμε από δω θέλω να θυμάσαι πως στο χωριό Στυμφαλία (ακριβώς δίπλα από τη λίμνη) θα βρούμε συμπαθητικές ταβέρνες με ψητά. Τίμιο φαγητό σε καλές τιμές. Πρωταγωνιστής, το ψητό γουρουνόπουλο. Δε βρίσκω καλύτερο τρόπο για να κλείσει μια τέτοια μέρα!
Ξέρω πως με όλα αυτά σε έπεισα για μια απόδραση στη λίμνη Στυμφαλία. Δε μπορεί, θα έχεις κι ε΄συ απορία (όπως είχα κι εγώ) σε ποιο μέρος εκτέλεσε τον 6ο άθλο του ο Ηρακλής!
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo