Ένα ασυνήθιστο ορεινό road trip με 4 άγνωστα χωριά στο δρόμο μας, ένα διάσημο μοναστήρι και μια πεντανόστιμη ταβέρνα _ Πάρνωνας!
Η επόμενη μονοήμερη εκδρομή που θα οργανώσεις στον Πάρνωνα, φρόντισε να είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Δώσε χρώματα, αρώματα, γεύσεις και απέραντη ομορφιά! Εγώ σου δίνω χρήσιμα travel_tips κι εσύ εκμεταλλεύσου τα!
Σε αυτό τo road trip που λες, θα ακολουθήσουμε μια ξεκούραστη (όσο γίνεται) και άνετη (είπαμε, όσο γίνεται) κυκλική διαδρομή 63 χιλιομέτρων. Ξεκινώντας από τον Κοσμά, θα κατηφορίσουμε προς την Παναγία Έλωνα και μετά Παλαιοχώρι, Άγιος Βασίλειος, Πλατανάκι και πίσω στον Κοσμά για να ολοκληρωθεί η κυκλική διαδρομή!
Πάρνωνας: τα άγνωστα χωριά, το φημισμένο μοναστήρι και η ταβέρνα που πρέπει να επισκεφτείς
Ξεκινώντας αυτό το οδοιπορικό έχουμε σαν αφετηρία τον Κοσμά. Αυτό το χωριό δεν είναι και τόσο άγνωστο, σε σχέση τουλάχιστον με τα υπόλοιπα που θα επισκεφτούμε. Νομίζω πως η πλατεία αυτού του οικισμού είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και όμορφες τολμώ να πω, σε όλο τον Πάρνωνα. Γι αυτό και θα κάνουμε μια μικρή στάση για ελληνικό καφεδάκι κι ένα γλυκάκι!
Ο Κοσμάς να θυμάσαι φημίζεται για τα παραδοσιακά γλυκά ταψιού και κουταλιού. Εκεί όμως που δίνει ρέστα είναι στο κρεμώδες γαλακτομπούρεκο με τα τραγανά φύλλα που σπάνε στο στόμα κι ύστερα λιώνει η κρέμα σε μια συνουσία άκρως προκλητική!

Επιπλέον, έχε κατά νου πως εδώ θα βρεις τίμια ταβερνάκια που θα πιεις τα τσιπουράκια και τα κρασάκια σου. Πάντα με συνοδεία νόστιμου, παραδοσιακού φαγητού. Κι όταν λέμε παραδοσιακό εννοούμε γίδα βραστή, ντόπιο λουκάνικο και τυρί από τον τσοπάνη. Τι άλλο θες για να ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο σου;
Πριν φύγεις από δω στάσου στους μικροπωλητές που έχουν απλώσει την πραμάτειά τους κάτω από τα πλατάνια και ψώνισε κάτι πραγματικά αυθεντικό!

Επόμενη στάση, μετά από 14 χιλιόμετρα σε μια κατηφορική πορεία φτάνουμε στη Μονή της Παναγίας Έλωνας. Τα τελευταία χρόνια έχει πα΄ψει να κατοικείται και θα τη βρεις ανοιχτή μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Το μοναστήρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό από τους πιστούς της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο συρρέει πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει την ιερή εικόνα.
Η περιπέτεια με την κλοπή της εικόνας της Παναγίας τον Αύγουστο του 2006, απογείωσε τη φήμη της Μονής. Μετά από 38 μέρες ανθρωποκυνηγητού της αστυνομίας, το κειμήλιο βρέθηκε στην περιοχή Φαρακλό στη Νεάπολη Λακωνίας.
Εδώ μπορείς να κεραστείς λουκούμι, να φτιάξεις το καφεδάκι σου και να το πιεις αγναντεύοντας τη συγκλονιστική θέα με φόντο τα κόκκινα βράχια!

Από την Έλωνα στο Παλαιοχώρι και στάση για φαγητό
Κατηφορίζοντας μέχρι τη ρεματιά κι ύστερα παίρνοντας τον ανήφορο θα βρεθούμε στο Παλαιοχώρι Κυνουρίας μετά από 13 χιλιόμετρα οδήγησης. Μπορεί εδώ να περιμένεις να αντικρίσεις κανένα χωριουδάκι μικρό κι α΄σήμαντο. Κάνεις όμως λάθος. Όπως έκανα κι εγώ την πρώτη φορά που βρέθηκα εγώ.
Το Παλαιοχώρι είναι ένα πραγματικά τεράστιο χωριό, μαζεμένο στην πλαγιά του βουνού. Όπου κι αν γυρίσεις το μάτι σου βλέπεις δάσος και πλαγιές. Μια εικόνα μαγική που αγγίζει τα βάθη της ψυχής σου! Μη μου το ξεπετάξεις (το χωριό ντε) με μια βόλτα στην πλατεία… Εδώ, σχεδόν επιβάλλεται να βολτάρεις στα στενά του χωριού και να φτάσεις μέχρι το δημοτικό σχολείο το οποίο δε λειτουργεί πια.

Στο προαύλιο που είναι (ίσως) και το ψηλότερο σημείο του οικισμού θα χαθείς σε μια υπέροχη πραγματικότητα φτιαγμένη από εικόνες, ήχους και ομορφιά! Απέραντη ομορφιά. Καθότι ένα θαύμα αυτός κόσμος, κι εμείς μέρος του! Τα έχουμε πει άπειρες φορές σε αυτή εδώ τη διαδικτυακή γωνιά, αλλά δε θα βαρεθώ ποτέ να τα επαναλαμβάνουμε…
Αν κι εμένα πάντα με πιάνει ένα παράπονο σε τέτοια μέρη. Το μέγεθος αυτών των χωριών δηλώνει πως κάποτε ήταν γεμάτα κόσμο. Τώρα ερημώνουν. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτε πιο θλιβερό από ένα κλειστό σχολείο. Οι σφραγισμένες πόρτες και τα σκουριασμένα κουδούνια σφραγίζουν και τη δική μας ερημιά.


Ωστόσο, μια φλέβα δημιουργικότητας και νοστιμιάς (κυρίως νοστιμιάς!) εξακολουθεί και χτυπάει σε αυτό τον τόπο. Φυσικά αναφέρομαι στην ταβέρνα που θα βρεις ανοιχτή όλο το χρόνο στην πλατεία του χωριού. Μην περιμένεις γκουρμεδιές και καταλόγους για να δεις τι θα φας. Θα σου πουν τι έχουν κι εσύ θα κάνεις τα κουμάντα σου.
Ό, τι παραγγείλεις θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. Εστίασε στα παραδοσιακά πιάτα. Μην ξεχάσεις να πάρεις πιταρούδι ή σαϊτι ή καλτσούνι. Όπως και να το πεις το ίδιο πράγμα είναι. Το θέμα δεν είναι να βρούμε τη σωστή ονομασία αλλά να το φάμε. Και μην κάνεις το λάθος, να παραγγείλεις μόνο ένα. Για σένα που δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε, να θυμάσαι πως αυτή είναι μια παραδοσιακή πίτα του Πάρνωνα, με άγρια χόρτα και χειροποίητο φύλλο, ψημένη σε φωτιά.
Σημείωσε στα πρακτικά (είμαι σίγουρη πως κάπου εδώ έχεις αρχίσει να ψάχνεις την ταβέρνα στο χάρτη!) πως το κρασί είναι από το βαρέλι και το τσίπουρο είναι φίνο!

Άγιος Βασίλης, Πλατανάκι και πίσω στον Κοσμά
Αφήνοντας πίσω μας το Παλαιοχώρι και τις πλαγιές, θα οδηγήσουμε 7 χιλιόμετρα μέχρι να συναντήσουμε τον Άγιο Βασίλη. Παρόλο που βρίσκεται στο ίδιο υψόμετρο με το Παλαιοχώρι, ο Άγιος Βασίλειος είναι πιο απλωμένος και όχι αμφιθεατρικά χτισμένος. Μια εικόνα εντελώς διαφορετική με μια αρχιτεκτονική που θυμίζει έντονα τα τσακώνικα αρχοντικά. Ψηλά δίπατα σπίτια με πλακόστρωτες αυλές που μοιάζουν με πύργους.
Αυτό που πάντα μου κάνει εντύπωση εδώ είναι οι κρήνες με τα μαρμάρινα λιοντάρια και το καθαρό νερό τους. Χαρακτηριστικό όλων αυτών των χωριών σε αυτή την κυκλική διαδρομή είναι οι μαρμάρινες κρήνες λιονταριών που βγάζουν νερό. Προφανώς κάτι θα συμβολίζει αυτό, αλλά εμένα μου διαφεύγει…
Εδώ να ξέρεις λειτουργεί καφενείο – ταβέρνα (εκτός τους χειμερινούς μήνες) με σπεσιαλιτέ το αγριογούρουνο στιφάδο! Έχω την αίσθηση, πως αυτό από μόνο του είναι κίνητρο για να φτάσεις μέχρι εδώ.


Παίρνοντας σιγά σιγά το δρόμο της επιστροφής περνάμε από το Πλατανάκι (5 χιλιόμετρα από τον Άγιο Βασίλη), το οποίο είναι και το μικρότερο από όλα τα χωριά σε αυτή τη διαδρομή. Σταματάμε στην πλατεία και χανόμαστε σε ένα απόλυτα ήρεμο και ήσυχο μέρος!
Αν υπάρχει παράδεισος φίλοι αναγνώστες, τέτοια μορφή θα έχει. Είμαι βέβαιη. Το μέρος παρά την ερημιά του ειδικά τους χειμερινούς μήνες, είναι ιδιαίτερα περιποιημένο. Κάτι το οποίο καθρεφτίζει την αγάπη όσων ε΄χουν σπίτι (ή ρίζες) εδώ. Κι ας επισκέπτονται το χωριό τους μόνο τα καλοκαίρια!
Το καλύτερο σημείο για να αγναντέψεις τις πλαγιές του Πάρνωνα είναι η κεντρική εκκλησία πάνω στην πλατεία.


Φεύγοντας από αυτό το μέρος κι επιστρέφοντας στον Κοσμά από όπου και ξεκινήσαμε, έχουμε ολοκληρώσει το οδοιπορικό μας. Ο Πάρνωνας μας έδειξε τις ομορφιές του μέσα από τέσσερα άγνωστα χωριά, ένα φημισμένο μοναστήρι και φυσικά μας νοστίμισε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα με εκλεκτό φαγητό!
Παρά τα 63 χιλιόμετρα της διαδρομής εγώ δεν αισθάνθηκα καθόλου να κουράζομαι. Και γιατί άλλωστε, με τα πόδια πήγα; Αυτό που θέλω να πω είναι πως αυτές οι διαδρομές ειδικά όταν κινούνται σε δάση και ορεινούς όγκους είναι ιδιαίτερες και ξεχωριστές ιδίως αν εκμετελλευτείς σωστά το χρόνο σου κάνοντας τις ανάλογες στάσεις.

Τώρα φίλε αναγνώστη, ξέρεις που θα είναι το επόμενο road trip σου!
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo