Στα κόκκινα βράχια του Πάρνωνα, φωλιάζει εδώ και αιώνες ένα από τα πιο επιβλητικά και ήσυχα μοναστήρια της Ελλάδας _ Παναγία Έλωνα
Χρόνος ανάγνωσης: Μέχρι να πιείς το καφεδάκι σου και να κεραστείς ένα λουκούμι στην Ιερά Μονή
Ξεκινώντας αυτό το άρθρο, δεν ξέρω αν έχω συναντήσει άλλο μοναστήρι που ο κόσμος να το αγαπά με τέτοια ένταση, όπως την Παναγία Έλωνα στον Πάρνωνα. Κι αυτή η διαπίστωση, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ή της Αρκαδίας γενικότερα, αλλά όλης της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.
Η αγάπη αυτή δεν είναι διόλου τυχαία, αφού η Ιερά Μονή έχει δοκιμαστεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, με ποικίλους τρόπους. Φυσικά, η ιστορία αυτού του μέρους ξεκινάει πολύ βαθιά στο χρόνο και αξίζει να τη γνωρίζουμε.
Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την εικόνα στην Παναγία Έλωνα (Πάρνωνα)
Ήταν περίπου στο 1.300, όταν οι βοσκοί της γύρω περιοχής παρατήρησαν ένα φως να τρεμοπαίζει στο βράχο που βρίσκεται σήμερα η Μονή. Αφού το φως παρέμενε αναμμένο για καιρό, αποφάσισαν να προσεγγίσουν το δύσβατο κι επικίνδυνο σημείο. Φτάνοντας στη σπηλιά, αντίκρυσαν έκπληκτοι την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, με ένα καντήλι αναμμένο δίπλα της.
Το μήνυμα που πήραν οι βοσκοί και οι κάτοικοι της περιοχής, ήταν ξεκάθαρο. Γρήγορα το νέο διαδόθηκε και δεν άργησε να πάρει μυθικές διαστάσεις. Όλοι θεώρησαν πως επρόκειτο για θαύμα και η πίστη στα θεία γιγαντώθηκε. Έτσι, ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες ώστε να στεγαστεί η εικόνα.
Αρχικά, χτίστηκε ένα μικρό (πιθανότατα ξύλινο) εκκλησάκι και αργότερα τα πρώτα κελιά για να φιλοξενήσουν τους μοναχούς. Η προσέγγιση στην πρόχειρη Μονή, γινόταν μέσω μιας σκάλας κρεμασμένης στα βράχια. Μολονότι η περιοχή μέχρι σήμερα είναι δύσβατη, οι πιστοί κατάφεραν να θεμελιώσουν ένα χώρο πίστης και γαλήνης στην αγκαλιά του Πάρνωνα.
History Fact: Η εικόνα της Παναγίας Έλωνας είναι ένα από τα 70 έργα που έχει φιλοτεχνηθεί ο Απόστολος Λουκάς
Το 2006 όμως (18 Αυγούστου) η εικόνα κλάπηκε από το μοναστήρι και χρειάστηκαν 38 μέρες μέχρι να εντοπιστεί στην περιοχή Φαρακλό της Νεάπολης Λακωνίας. Η κινητοποίηση αστυνομίας και πολιτών ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου.
Με την επιστροφή της ιστορικής εικόνας στη Μονή, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική τελετή προσελκύοντας χιλιάδες πιστούς. Στο σημείο που βρέθηκε, έχει χτιστεί ένα εικονοστάσι με ένα πιστό αντίγραφο της ιερής εικόνας.
Η προέλευση της ονομασίας και το καθολικό της Μονής
Η ονομασία Έλωνα, κατά μία εκδοχή προέρχεται από την τοποθεσία Έλος Λακωνίας. Σύμφωνα με την παράδοση, από εκεί μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας στον Πάρνωνα, όπου οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο μετά από τις σλαβικές επιδρομές. Κατά μία άλλη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από την τσακώνικη λέξη Έουνη που σημαίνει Ελεούσα.
Το καθολικό της Μονής είναι χτισμένο το 1809 σύμφωνα με την επιγραφή στην είσοδο, ενώ το πέτρινο καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1831. Μάλιστα, έχει θεμελιωθεί πάνω σε προγενέστερο ναό ο οποίος καταστράφηκε. Στην εκκλησία υπάρχει η πολύτιμη εικόνα, ιερά κειμήλια, λείψανα και χιλιάδες αφιερώματα (τάματα) στην Παναγία.
Σήμερα τα περισσότερα κελιά είναι κλειστά αφού πλέον το μοναστήρι δεν κατοικείται. Ωστόσο, Κυριακές και γιορτές, η Μονή είναι ανοιχτή και η εκκλησία λειτουργεί.
Η θέα από όλα τα σημεία του μοναστηριού είναι εντυπωσιακή ενώ αξίζει ο προσκυνητής να καθίσει να απολαύσει ένα καφεδάκι σε αυτό το ήσυχο περιβάλλον. Το παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων δεν είναι ανοιχτό, ωστόσο δίνει μια αίσθηση μυστηρίου στο χώρο. Το ίδιο ισχύει, αν κοιτάξουμε λίγο ψηλότερα και διακρίνουμε ένα παλιό ασκηταριό, στην κοιλότητα του βράχου.
Εντός της Μονής υπάρχει μια στέρνα (σε μια εσοχή βράχου) η οποία μαζεύει το νερό. Θεωρείται αγίασμα και οι πιστοί μπορούν να το προμηθευτούν αφού προσεγγίσουν το σημείο.
Τι άλλο να συνδυάσεις με την επίσκεψή σου στο μοναστήρι
Το μοναστήρι απέχει 16 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο κι άλλα 14 από τον Κοσμά. Η γραφική Πλάκα, επίνειο του Λεωνιδίου βρίσκεται μόνο 20 χιλιόμετρα μακριά, ενώ τα Πούλιθρα 24 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Έλωνας.
Travel Tip: Αν είσαι ορεινός τύπος τότε τόλμησε ένα μίνι road trip (κυκλικό) στα κοντινά πανέμορφα χωριά της αρκαδικής γης
Αν θες να επισκεφτείς το μοναστήρι από το μονοπάτι , τότε πρέπει να ξεκινήσεις 8 χιλιόμετρα έξω από τον Κοσμά (στο δρόμο προς Έλωνα), από το ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Η διαδρομή είναι μαγευτική και η θέα προς τον απέραντο όγκο του Πάρνωνα εκπληκτική σε όλη τη διαδρομή. Η απόσταση είναι 3 χιλιόμετρα σε ορεινό μονοπάτι και θα χρειαστείς περίπου 1 ώρα.
Η εμπειρία σε αυτή την πλευρά του Πάρνωνα, είναι απλώς μοναδική από όποια πλευρά κι αν το δεις. Μη μένεις όμως στο πασιφανές. Ψάξε για άγνωστα χωριά, περπάτα σε μονοπάτια, βγες από την προκαθορισμένη πορεία του χάρτη σου!
#Traveldrops_by
karidostouflo
*Οι φωτογραφίες εντός της Μονής είναι από το iStock