Το μοναστήρι της Γόλας στις κατάφυτες πλαγιές του Ταϋγέτου είναι ένα από τα σπανιότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια!
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η Μονή είναι πολύ παλιά, στο εσωτερικό της εκκλησίας απεικονίζονται αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι μαζί με τους Αγίους της ορθοδοξίας. Κι αυτό συμβαίνει ιδιαιτέρως σπάνια. Είναι πολύ λίγες οι εκκλησίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια που έχουν “επιτρέψει” αυτό το πάντρεμα στις εικονογραφίες τους. Κάτι το οποίο αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακό και σαν εικόνα ΄όταν το αντικρίζεις αλλά και σαν συναίσθημα.
Οι σπάνιες τοιχογραφίες στο μοναστήρι της Γόλας Ταϋγέτου
Φτάνοντας ο επισκέπτης στη Μονή αντικρύζει ένα από τα ομορφότερα θρησκευτικά προσκυνήματα της χώρας μας. Ένας χώρος χτισμένος σε ένα μικρό ξέφωτο του βουνού με μια απίθανη θέα εμπρός του και με μια παχιά βλάστηση να το περιβάλλει.
Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης και για να φτάσεις οδικώς πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για μια εκπληκτική διαδρομή μέσα στο δάσος. Επιπλέον οι μικροί γραφικοί οικισμοί στις πλαγιές του Ταϋγέτου δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Γι αυτό, απόλαυσε τη διαδρομή και στάσου να καμαρώσεις τα μικρά χωριουδάκια που θα βρεις στο δρόμο σου!


Φτάνοντας στο μοναστήρι θα σε καλωσορίσουν οι μοναχοί με την όλη τους την αγάπη και πάντα με ανοιχτές τις καρδιές τους. Ευτυχώς το μοναστήρι της Γόλας κατοικείται και ναι αυτό είναι μια πραγματική όαση στις άγριες πλαγιές του Ταϋγέτου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες λοιπόν η ύπαρξη του μοναστηριού χρονολογείται από το 1608. Έκτοτε έχει υποστεί αρκετές ζημιές και καταστροφές κι έχει ανακαινιστεί ισάριθμες φορές μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή. Υπήρξαν επίσης περίοδοι που το μοναστήρι παρέμεινε κλειστό για ολόκληρες δεκαετίες με αποτέλεσμα να ρημάξει. Οι τελευταίες εργασίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80 και ολοκληρώθηκαν προς το τέλος της δεκαετίας του ’90.

Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας έχουν την υπογραφή του Δημήτριου Κακαβά και σύμφωνα με την επιγραφή ολοκληρώθηκαν το 1632. Σύμφωνα όμως με μια δεύτερη επιγραφή ο νάρθηκας ιστορήθηκε το 1673 από διαφορετικό αγιογράφο.
Στο δυτικό τοίχο του πρόναου απεικονίζονται αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Θουκυδίδης, Σόλωνας, Όμηρος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, Πλούταρχος, Αριστοτέλης και η Σίββυλα. Υπάρχει και μία όγδοη μορφή αλλά είναι τόσο κατεστραμμένη που δεν είναι ορατή, επομένως και κανείς δε γνωρίζει ποιος απεικονιζόταν σε αυτήν.


Η σπανιότητα του φαινομένου στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια
Οι εκκλησίες στα Βαλκάνια που συμβαίνει αυτό το πάντρεμα στις εικονογραφίες είναι στ’ αλήθεια ελάχιστες. Σύμφωνα με την ορθοδοξία, οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν οι προάγγελοι του χριστιανισμού. Αυτοί δηλαδή που μέσα από το έργο τους, είχαν προβλέψει τον ερχομό του Χριστού.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αυτή η συνύπαρξη προσώπων φανερώνει τη μόρφωση των χριστιανών και ειδικά των αγιογράφων. Δείχνει το σεβασμό τους όχι μόνο στη σπουδαία ιστορία των Ελλήνων αλλά και στους ανθρώπους που το έργο τους στιγμάτισε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Μην ξεχνάμε πως οι αγιογράφοι, έζησαν σε μια εποχή που είχαν το προνόμιο να γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή. Στοιχεία, που σε συνδυασμό με το ταλέντο τους στη ζωγραφική, τους ωθούσαν να εμβαθύνουν σε φιλοσοφικούς δρόμους νιώθοντας ύστερα την ανάγκη να τους εκφράσουν μέσω της αγιογραφίας.
Αυτή η βαθιά ανάγκη λοιπόν να “ενώσουν” αυτούς τους δύο κόσμους, άφησε σε εμάς σήμερα μια ανεκτίμητη κληρονομιά μέσα από αυτά τα μνημεία.

Πως θα φτάσουμε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Γόλας
Για να φτάσουμε στο μοναστήρι της Γόλας (όπως έχει επικρατήσει να το λένε οι ντόπιοι) έχουμε δύο επιλογές. Την εύκολη με το αυτοκίνητο και την πιο περιπετειώδη (όχι δύσκολη όμως) με τα πόδια από το μονοπάτι. Η Μονή απέχει 31 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και όπως αντιλαμβάνεσαι, η διαδρομή είναι εντυπωσιακή στις πλαγιές και τα ξέφωτα του Ταϋγέτου.
Υπάρχει όμως και το μονοπάτι που μολονότι θα μας κουράσει λίγο, θα είναι μια μοναδική εμπειρία. Η πεζοπορία ξεκινάει από το χωριό Κουμουστά το οποίο αριθμεί μόλις δύο μόνιμους κατοίκους. Η απόσταση από τον οικισμό μέχρι το μοναστήρι είναι 3,5 χιλιόμετρα και θα χρειαστεί να περπατήσουμε περίπου 1 ώρα.


Η διαδρομή είναι εύκολη και συστήνεται ακόμα και για αρχάριους. Το πιο όμορφο σημείο τολμώ να πω, πως είναι το μοναδικό πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις όχθες του ποταμού. Μια μαγεία αυτή η πεζοπορική διαδρομή μέσα στην άγρια φύση του αρσενικού βουνού της Πελοποννήσου!
Παίδες, τα λέω συνέχεια και προφανώς κάποιοι θα έχετε βαρεθεί να διαβάζετε σχεδόν τον ίδιο επίλογο σε όλα μου τα κείμενα… Η Ελλάδα όμως είναι ένας απέραντος τόπος από μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μονοπάτια, χωριά, έναν ανεκτίμητο πλούτο δηλαδή σε κάθε γωνιά!
Τι περιμένετε και δεν ξεχύνεστε να πάρετε το δικό σας μερίδιο από αυτή την σπουδαία κληρονομιά; Κι αν δεν έχετε ιδέα από που να ξεκινήσετε, κάντε το από τον τόπο σας! Από την πόλη σας, το χωριό σας, τη γειτονιά σας.
#Traveldrops_by
karidostouflo