Το απόλυτο δεκάρι για την πιο εντυπωσιακή, άγρια παραλία στα Κύθηρα, άνετα πηγαίνει στο Καλάμι, κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος.
Μπορεί να σου βγει η ψυχή μέχρι να φτάσεις σε αυτό το καταπληκτικό μέρος, αλλά θα σου περάσουν όλα μόλις κάνεις την πρώτη βουτιά σε αυτά τα νερά που θαρρείς καθρεφτίζουν ολάκερο το φως του ουρανού απάνω τους.
Μη σε παίρνω από τα μούτρα όμως και σε αποθαρρύνω. Μπορεί τα πράγματα να μην είναι ευκολάκι σε αυτή τη γωνιά των Κυθήρων, δεν είναι όμως και να πέσουμε του θανατά. Με σωστή οργάνωση, καλή διάθεση και υπομονή (μεγάλη αρετή η υπομονή στον άνθρωπο να ξέρεις!) όλα θα πάνε περισσότερο από καλά.
Πως θα φτάσεις στην παραλία Καλάμι στα Κύθηρα
Καταρχάς για να φτάσουμε εδώ υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός που φτάνει και στο χωριό Μυλοπόταμος. Πραγματικά και χωρίς υπερβολές, ένα από τα πιο όμορφα, παραδοσιακά, ορεινά χωριά στα Κύθηρα. Περνώντας λοιπόν από δω, κάνε μια στάση και πιες ένα καφεδάκι κάτω από τη δροσιά του πλάτανου στην πλατεία. Κάνε και μια γύρα στα μαγαζάκια του χωριού και θα ανακαλύψεις μικρούς θησαυρούς.
Αν, κάτι αποκόμισα από αυτό το μέρος, είναι το μεράκι των ανθρώπων σε ότι κι αν κάνουν. Όχι μόνο ως προς την αγάπη τους για τη δουλειά τους (λογικό αν θες να κερδίζεις χρήματα εξάλλου) αλλά και ως προς το σεβασμό στην παράδοση. Να ας πούμε, στο εσωτερικό της κεντρικής ταβέρνας στην πλατεία, θα βρούμε ένα μίνι λαογραφικό μουσείο. Και ναι, αυτό από μόνο του δίνει άλλο κύρος στην όποια προσπάθεια! Γιατί ο σεβασμός στο παλιό (ουδεμία σχέση με παλιατζούρα) και την ιστορία, δημιουργούν ένα σπάνιο ήθος στον άνθρωπο.

Πίσω στα δικά μας όμως και στην περιπέτεια μέχρι να φτάσουμε στο Καλάμι. Αρχικά σημείωσε πως μέχρι το σημείο που θα αφήσεις το αμάξι πρέπει να οδηγήσεις για 4,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μυλοπόταμου. Δρόμος στενός και λίγο απότομος σε κάποια σημεία, αλλά πάει μια χαρά.
Στο τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου (εκεί που είναι μια εκκλησία) ξεκινάει ένας χωματόδρομος. Δεν τον τολμάμε με κανονικό αυτοκίνητο, μόνο με τρακτέρ ή άρμα του στρατού (που λέει ο λόγος). Η απόσταση μέχρι την παραλία (από το τέλος της ασφάλτου) είναι 500 μέτρα στο χωματόδρομο και άλλα 300 μέτρα σε ένα κατηφορικό μονοπάτι. Προσοχή προς το τέλος του γιατί τα βράχια γλιστράνε πολύ. Μόλις τελειώσει το μονοπάτι πρέπει να κρατηθούμε από τα χοντρά σκοινιά που είναι δεμένα στα βράχια και προσεκτικά να κατέβουμε μέχρι να πατήσουμε στην παραλία.

Ξέρω ακούγεται δύσκολο. Δεν είναι όμως τόσο τραγικό να τα καταφέρεις. Μερικές σωστές κινήσεις για το που θα πατήσεις και το που θα κρατηθείς, θα διευκολύνουν κατά πολύ την κατάβασή σου. Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχεις, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθείς.
Μη μου ξεκινήσεις όμως με σαγιονάρα, άνετος κι ωραίος. Αθλητικό παπούτσι οπωσδήποτε στα πόδια, καπέλο και αντιηλιακό χωρίς αντίρρηση και φυσικά νερό ή ό,τι άλλο χρειάζεσαι. Η παραλία όπως καταλαβαίνεις ουδεμία σχέση έχει με πολιτισμό, ομπρέλες, ξαπλώστρες και παγωμένα κοκτέιλ.

Πρέπει να ξέρεις τι σε περιμένει από τη στιγμή που αποφασίζεις να θυσιάσεις την άνεση μιας οργανωμένης παραλίας που παρκάρεις και σε δέκα μέτρα έχεις πέσει στη θάλασσα. Εδώ έρχεσαι για την άγρια ομορφιά, για το φυσικό τοπίο και φυσικά για να ζήσεις μια αλλιώτικη ταξιδιωτική εμπειρία!
Μα αυτό είναι που κάνει τα ταξίδια μας εθιστικά και μοναδικά. Το παράξενο, το αναπάντεχο, η ταλαιπωρία και εν τέλει η ομορφιά αυτού του κόσμου!
#TravelDrops_by
karidotsouflo