Ένας βράχος ασμίλευτος στο χρόνο, με μια ασύλληπτη ομορφιά (που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά) να ωριμάζει μέσα στους αιώνες | Μονεμβασιά!
Ίσως ο πιο γνωστός και φημισμένος βράχος του κόσμου. Ίσως μια από τις διασημότερες καστροπολιτείες που κατοικούνται ακόμη. Η πολιτεία με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες. Το μέρος που δόξασαν, τίμησαν και αγάπησαν πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο.
Αυτή είναι η Μονεμβασιά. Καπετάνισσα κυρά, στην πλώρη του πέτρινου καραβιού της, να διαφεντεύει το πέλαγος.
Μονεμβασιά | ο ασμίλευτος βράχος που αντέχει στο χρόνο
Για τους λάτρεις των εμπειριών (και μη!) ένα τέτοιο ταξίδι πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μια φορά. Δε συναντάς κάθε μέρα, ρομαντικές καστροπολιτείες που κατοικούνται ακόμη.
Μόλις λοιπόν διαβείς τη βαριά πόρτα στην πύλη του βράχου, είσαι έτοιμος να χαθείς σε ένα παραμύθι αλλιώτικο από τα υπόλοιπα. Να γίνεις κομμάτι ενός κόσμου που έμεινε αναλλοίωτος στο χρόνο κι έρχεται στο σήμερα να μας διδάξει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία ως προς τον τρόπο ζωής στους περασμένους αιώνες.
Είναι τόσο μεγάλη η πολιτεία (κι ας μην της φαίνεται) και τόσο παράξενα δομημένη (για το μικρό χώρο τον οποίο καταλαμβάνει) που είναι αδύνατον να τη γυρίσεις με πρόγραμμα. Ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος που θα σε οδηγήσει το επόμενο σοκάκι.
Μα αυτή ακριβώς είναι η μαγεία! Σε κάθε γωνία δεν ξέρεις αν θα αντικρίσεις θάλασσα, φάρο, αυλή, εκκλησία, καφενεδάκι. Όλα είναι πιθανά. Γι αυτό αφέσου στην αίγλη της πέτρινης πολιτείας και περιπλανήσου. Αν χαθείς και δεν ξέρεις που βρίσκεσαι, απλώς… απόλαυσέ το!
Μην παραλείψεις να ανέβεις στην πάνω πόλη. Η θέα όσο ανεβαίνεις είναι συγκλονιστική. Κι αν θες να περπατήσεις ολόκληρο το βράχο (ναι γίνεται!) δες εδώ πως θα το κάνεις. Προσωπικά, θεωρώ πως αυτός ο τρόπος επίσκεψης της Μονεμβασιάς είναι ο πιο ενδιαφέρων, αν και λίγο περιπετειώδης. Αλλά τι νόημα θα είχαν τα ταξίδια μας, αν δε τα πασπαλίζαμε με λίγη δράση που όμως συνεπάγεται και πολλές ανακαλύψεις;
Να θυμάσαι; τίποτα που σου προσφέρεται έτοιμο (να το δεις, να το γευτείς, να το απολαύσεις) δε σου γεννά τα ίδια συναισθήματα, με εκείνο που προηγουμένως θα έχεις κουραστεί μέχρι να το βρεις. Ό,τι κι αν είναι αυτό. Κράτα αυτή τη φράση και και νιώσε ποιος πραγματικά είναι ο βράχος στη Μονεμβασιά που γι αυτόν μιλάει ολόκληρη η υφήλιος!
Πάρε 10 χρήσιμες πληροφορίες που δεν ήξερες για τη Μονεμβασιά στα γρήγορα
- Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο βράχος δεν είχε τη μορφή νησιού όπως σήμερα, αλλά έμοιαζε με μακριά χερσόνησο. Ο σεισμός του 375 μ.Χ. μετέτρεψε την άλλοτε στενή χερσόνησο σε νησί. Σε σχέση με άλλες περιοχές των παραλίων της σημερινής Λακωνίας οι οποίες χάθηκαν κυριολεκτικά κάτω από τη θάλασσα, η Μονεμβασιά υπέστη τη λιγότερη ζημιά.
- Η #Μονεμβασιά πρωτοκατοικήθηκε πριν από 8.000 χρόνια. Πολύ πριν δηλαδή από την ίδρυση της πόλης του βράχου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Οι ίδιοι, (οι ιστορικοί ντε) επίσης θεωρούν πως αυτός ο οικισμός αποτέλεσε τον μοναδικό πρωτοελλαδικό οικισμό στην ευρύτερη περιοχή
- Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Μονεμβασιάς ο «βράχος» αποτέλεσε μια θέση κλειδί στο εμπόριο ανάμεσα στις χερσαίες πόλεις της Ελλάδας και τα νησιά των Κυκλάδων και της Κρήτη. Λειτούργησε ακόμη και σαν μια ιδιαίτερη, πολιτισμική, γέφυρα ενώνοντας τους δυο ακμάζοντες πολιτισμούς Μυκηναϊκό και Μινωικό
- Έκτοτε και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ιστορίας της η Μονεμβασιά αποτέλεσε τρόπαιο κατακτητών που όλοι πάλευαν να το έχουν στα «ράφια» τους. Κυρίως, λόγω της γεωγραφικής θέσης κλειδί που έμοιαζε ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ένας ομφαλός στης Μεσογείου
- Κάποτε στον ιστορικό βράχο λειτουργούσαν 40 Βυζαντινές εκκλησίες. Σήμερα υπάρχουν πολύ λιγότερες (μη με ρωτάτε πόσες… δεν τις έχω μετρήσει!)
- Μπορείς να περπατήσεις κυκλικά το βράχο. Υπάρχει μονοπάτι (φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία) που ξεκινάει από τη γέφυρα της νέας πόλης. Σχεδόν 2 χιλιόμετρα, μισή ώρα περπάτημα. Λίγο και καλό που λέμε!
- Μαλβαζία (ή Μαλβασία) είναι ένα γλυκό, λιαστό κρασί που παράγεται στην περιοχή της Μονεμβασιάς, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Το κρασί αυτό ήταν φημισμένο στη Μεσόγειο και στα ενδότερα της Ευρώπης αφού οι ικανοί έμποροι του βράχου και το έστελναν παντού
- Ο σπουδαίος ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά και στο σπίτι του που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια
- Αυτό ήταν το πρώτο κάστρο της Πελοποννήσου που απελευθερώθηκε το 1821 από τον τούρκικο ζυγό
- Οι μόνιμοι κάτοικοι της καστροπολιτείας σήμερα είναι 10 – 15 και τα περισσότερα κτίρια λειτουργούν ως ξενώνες
Το φωτογραφικό υλικό αυτού του άρθρου ανήκει στο Νίκο Τσιακαλάκη τον οποίο κι ευχαριστούμε θερμά!
Δες τη δουλειά του δημιουργού στο instagram και στο youtube ! και που ‘σαι… μην ξεχάσεις να κάνεις FoLLow!
#Traveldrops_by
karidostouflo