Αν βρεθείς στη Σπάρτη πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση στο πρωτοποριακό Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού! Μια υπέροχη βόλτα στην ιστορία της ελιάς, του λαδιού και του τόπου μας.
- Ακολούθησε μας σε instagram – facebook – pinterest και μάθε πριν από όλους τι “παίζει”.
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagram και στο facebook!
Καιρό έχουμε να πάμε βολτούλα στα πέριξ της Σπάρτης αλλά σήμερα θα πάμε στα καλύτερα! Θα επισκεφτούμε ένα από τα πιο όμορφα κι ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης. Ε μιας και στη Σπάρτη δεν έχουμε αξιωθεί (εδώ και δεκαετίες) να αποκτήσουμε ένα αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο ας αρκεστούμε στα Μουσεία του Ομίλου Πειραιώς που ευτυχώς είχαμε την τύχη να έχουμε ένα τέτοιο κοντά μας.
Γιατί τι να το κάνουμε εμείς στη Σπάρτη το αρχαιολογικό μουσείο; Μπας κι έχουμε καμιά σπουδαία ιστορία να δείξουμε στον επισκέπτη ή μήπως έχουμε ευρήματα; Αστεία λέμε τώρα; Αν μια πόλη έπρεπε να έχει μεγάλο και σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο ευρωπαϊκού επιπέδου (τουλάχιστον), αυτή είναι η Σπάρτη! αλλά κάποιοι δεν έχουν την ίδια άποψη.
Εμείς όμως επιμένουμε να επισκεπτόμαστε τους χώρους (όσους από αυτούς μπορούμε τουλάχιστον) και να μαθαίνουμε ιστορία. Γιατί αν ξεχάσουμε από που ερχόμαστε εμείς, δε θα το μάθουν ποτέ και τα παιδιά μας.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς έχει κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια να μη χαθούν τα παλιά επαγγέλματα, ο τρόπος ζωής των προγόνων μας και κατ’ επέκταση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας. Έτσι “γεννήθηκαν” αυτά τα υπέροχα διαδραστικά μουσεία που σε πολλές περιπτώσεις στεγάστηκαν στα ίδια τα κτίρια που φιλοξενούσαν αυτά τα επαγγέλματα.
Έτσι έχουμε Μουσείο Υδροκίνησης, Μετάξης, Μαρμαροτεχνίας, Μαστίχας, Περιβάλλοντος, Αργυροτεχνίας και μερικά ακόμη μοιρασμένα σε διάφορους νομούς της Ελλάδας.
Στο πρωτοποριακό Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη
Εμείς έχουμε επισκεφτεί το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα Αρκαδίας. Αν κρίνω από την εξαιρετική δουλειά αυτών των δύο χώρων, την τέλεια αναπαράσταση των μηχανών και τις λεπτομέρειες στα αντικείμενα, τότε δεν περιμένω τίποτα λιγότερο και στα υπόλοιπα Μουσεία του Ομίλου Πειραιώς. Είναι δηλαδή στα σχέδιά μας και τα υπόλοιπα μουσεία αυτής της ομάδας!
Πάμε λοιπόν να δούμε και να μάθουμε πολλά και όμορφα πράγματα σε αυτό το ιδιαίτερο και πρωτότυπο μουσείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς!
Η Ελλάδα και οι άνθρωποί της είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι ανά τους αιώνες με την ελιά, τον καρπό της, το λάδι. Αυτό το συναντάμε πολύ συχνά στη μυθολογία, στην ιστορία, στις τέχνες, στα έθιμα και στις παραδόσεις μας. Κι αυτός ο σύγχρονος χώρος αποτελεί ένα πραγματικό αφιέρωμα σε αυτό το πολύτιμο κομμάτι των Ελλήνων.
Το Μουσείο Λαδιού & Ελιάς στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας Σπάρτης το οποίο έχει ανακαινιστεί ριζικά διατηρώντας όμως την αρχιτεκτονική ενός κλασικού βιομηχανικού κτίσματος του Μεσοπολέμου.
Το μουσείο αποτελεί μια απίθανη βόλτα στο χώρο της ελιάς και του λαδιού μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ιδιαίτερης αξίας εκθέματα και μακέτες από ελαιοτριβεία όπως αυτά εξελίχθηκαν στους αιώνες.
Αξίζει μια καλή ματιά:
- στο διπλό ξύλινο πιεστήριο με βαρούλκο από το Ξηροκάμπι Λακωνίας – ένα χωριό της Λακωνίας φημισμένο για το λάδι του (όπως σχεδόν όλη η Ελλάδα!)
- στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο από τη Λευκάδα το οποίο τεκμηριώνει την επιβίωση της ζωοκίνησης κατά τον 20 αιώνα
- στις μακέτες με όλα τα παλιά ελαιοτριβεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
- στις κινούμενες μακέτες με ελαιοτριβεία που λειτουργούν με ατμό, με νερό και με πετρέλαιο
- στα απολιθωμένα φύλλα ελιάς τα οποία χρονολογούνται 50.000 με 60.000 χρόνια
- στις πινακίδες γραμμικής Β του 14ου αιώνα π.Χ. στις οποίες αναγράφονται οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη της ελιάς
- στη μεγάλη ποικιλία από πιθάρια στην αρχή της έκθεσης
- στην έκθεση της σαπωνοποιίας (την οποία λάτρεψα περισσότερο απ’ όλα)
Δες και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα που επίσης ανήκει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Εισιτήριο και μέρες ελεύθερης εισόδου
Η γενική είσοδος στο Μουσείο είναι 4 ευρώ ενώ το μειωμένο εισιτήριο είναι 2 ευρώ. Το μουσείο παραμένει κλειστό κάθε Τρίτη και: 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 26 Νοεμβρίου (τοπική εορτή), 25-26 Δεκεμβρίου.
Ημέρες ελεύθερης εισόδου:
- 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
- 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
- Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Μη βιαστείς να περάσεις το μουσείο στα γρήγορα. Μην υποτιμήσεις τα εκθέματα. Δώσε χρόνο στο χώρο και νιώσε αυτό το σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας να σε αγγίζει. Άγγιξε όσα από τα εκθέματα επιτρέπεται, παρατήρησε τις κινούμενες μακέτες, διάβασε τις επιγραφές. Όταν περάσεις την έξοδο, πρέπει να σου έχουν μείνει μερικές πληροφορίες και κάποιες γνώσεις αλλά κι εκείνο το παράξενο συναίσθημα πως αυτή η επίσκεψη δεν αφορούσε άψυχα αντικείμενα και εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας αλλά και μια μεγάλη επίσκεψη στα χνάρια των προγόνων μας.
Δεν είναι μόνο τα αγάλματα και οι αρχαιολογικοί χώροι κομμάτια της ιστορίας ενός λαού. Ιστορία αποτελεί κάθε λεπτομέρεια, κάθε μικρό αντικείμενο, έθιμο ή παράδοση ακόμα και κάθε θρύλος. Ετούτα όλα διαφοροποιούν τους λαούς μεταξύ τους. Κάνουν τον κάθε ένα μοναδικό και ιδαίτερο πάνω σε αυτή τη Γη. Καιρός λοιπόν να τα εκτιμήσουμε!
Τώρα λοιπόν ξέρεις ένα από τα δυνατά “χαρτιά” της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής!
Ελένη