Ναι αγαπητέ αναγνώστη, το Σπάρταθλον δεν είναι ένας απλός αγώνας υπεραποστάσεων αλλά ένα ολόκληρο συναίσθημα που το νιώθεις μόνο αν ζήσεις την εμπειρία!
Κι αυτό μπορώ να σου το επιβεβαιώσω με χίλια επιχειρήματα.
Πριν ξεκινήσουμε θέλω να σου πω πως όλο το φωτογραφικό υλικό αυτού του άρθρου ανήκει στον εξαιρετικό φωτογράφο Αλέξανδρο Μπουγάδη!

Η αλήθεια είναι πως το Σπάρταθλον να έχει αρχίσει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις μόλις τα τελευταία χρόνια. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα πρακτορεία ειδήσεων ασχολούνται κάθε τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη όλο και περισσότερο με τη Σπάρτη, το Φειδιππίδη και τον αγώνα των 245 χιλιομέτρων. Το Σπάρταθλον όμως φτάνει πολύ πίσω στις μνήμες των Σπαρτιατών και όσων είχαν την τύχη να ζήσουν αυτή την εμπειρία από τα γεννοφάσκια της.
Φτάνει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πίσω, τότε που σαν παιδιά βλέπαμε αθλητές να τρέχουν στους δρόμους και δεν ξέραμε καν που πάνε. Σχεδόν γελούσαμε, είχαμε άγνοια βλέπεις… Κι όταν μάθαμε ότι έτρεχαν από Αθήνα μέχρι τη Σπάρτη εμείς ρωτήσαμε το λόγο που το κάνουν κάτι τόσο δύσκολο. Τότε μας είπαν πως αυτοί οι δρομείς έρχονται από όλο τον κόσμο για να αναβιώσουν έναν αρχαίο άθλο.
Κι εμείς συνεχίσαμε να ρωτάμε μέχρι να μάθουμε να λέμε το όνομα του Φειδιππίδη. Και μαζί με το όνομα μάθαμε και τις λεπτομέρειες για ένα από τα πιο κομβικά γεγονότα της ελληνικής (και όχι μόνο) ιστορίας. Έτσι φτάσαμε να γνωρίζουμε ποιος ήταν αυτός ο σπουδαίος δρομέας Φειδιππίδης. Μάθαμε γιατί η Μάχη του Μαραθώνα θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το Σπάρταθλον είναι ένα βαθύ κι απόλυτο συναίσθημα
Μα ο ενθουσιασμός γι αυτό τον άθλο δεν έπαψε ποτέ κι όλο ζητούσαμε να μάθουμε κάτι ακόμα. Τότε μας είπαν πως το ρεκόρ του Έλληνα δρομέα Γιάννη κούρου (20 ώρες και 25 λεπτά) δεν κατάφερε να το σπάσει κανείς από το 1984 μέχρι σήμερα. Τότε νιώσαμε διπλή περηφάνια.
Ύστερα ήρθε η εποχή της τεχνολογίας και η δίψα μας άρχισε να ποτίζεται ολοένα και περισσότερο. Ήρθε ένα μυθιστόρημα κι ένα ντοκιμαντέρ (και πολλά ακόμα) για να απογειώσουν τους γενναίους δρομείς.

Γιατί για γενναίους πρόκειται, ίσως και για θρύλους. Δεν είναι λίγα τα 245 χιλιόμετρα. Δεν είναι αμελητέο το ιστορικό υπόβαθρο. Δεν είναι εύκολο να σηκώνεις τα ράσα και να ξεκινάς τέτοιο “ταξίδι” ή να να τολμάς ένα τέτοιο εγχείρημα όντας τυφλός (με τη συνοδεία οδηγού) ή πολεμώντας απλώς με το μεγαλύτερο εχθρό σου τις αντοχές σου.
Είναι βαθιά συγκινητικό και συνάμα τεράστιο να τερματίζει πατέρας και γιος μαζί ή άντρας να κάνει πρόταση γάμου σε γυναίκα ύστερα από έναν τέτοιο τερματισμό. Είναι βαθιά καθηλωτικό να έρχεσαι από την άλλη άκρη της Γης για να σου αρκεί στο τέλος να αγγίξεις το πόδι από ένα ένα άγαλμα (Λεωνίδα) και να στεφτείς με ένα κλαδί ελιάς.
Α! και μην πιστέψεις ποτέ Σπαρταθλητή που τερματίζει τον αγώνα και υπόσχεται πως αυτό δεν θα το ξανά κάνει ποτέ. Την επόμενη χρονιά θα τον βρεις ένα ξημέρωμα μπροστά από το Ηρώδειο να ξεκινάει ξανά ετούτο το μακρύ ταξίδι!

Εν κατακλείδι
Έτσι, εμείς τα παιδιά μάθαμε να προφέρουμε το Σπάρταθλον από πολύ μικρά. Και τώρα που μεγαλώσαμε ξυπνάμε στις 4 το πρωί και πάμε να υποδεχτούμε τον πρώτο Σπαρταθλητή στο άγαλμα του Λεωνίδα.
Τώρα που μεγαλώσαμε έχουμε το θάρρος και το θράσος, να δακρύζουμε μπροστά σε ένα τέτοιο μεγαλείο.
Τώρα εμείς με τη σειρά μας, μαθαίνουμε στα δικά μας παιδιά να προφέρουν το Σπάρταθλον. Τους λέμε για το Φειδιππίδη και τη Μάχη του Μαραθώνα, για τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες. Έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες έχουμε πολλά ακόμη να διηγηθούμε στην ανθρωπότητα για την ιστορία μας. Απλά δεν έχουμε καταλάβει ακόμη το βάρος αυτού του βιβλίου που έχουμε στην κατοχή μας.
Κάπως έτσι ο συγκεκριμένος υπερμαραθώνιος έφτασε να γίνει μια τεράστια γιορτή αθλητισμού που οι συμμετέχοντες έχουν διαφορετικά χρώματα και μιλάνε διαφορετικές γλώσσες. Αλήθεια, πόσο μαγικό είναι όλο αυτό;
Γι αυτό σου λέω: το Σπάρταθλον πρώτα είναι συναίσθημα και μέγιστη εμπειρία κι ύστερα ο δυσκολότερος αγώνας του κόσμου. Κι όπως λέει κι ο υπέροχος ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος: αυτά τα πράγματα οι άνθρωποι τα ζουν, δεν τα υπογράφουν.

Σπάρταθλον – τι είναι τελικά αυτός ο θρυλικός αγώνας;
Το Σπάρταθλον είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες υπεραποστάσεων στον κόσμο. Οι αθλητές καλούνται να διασχίσουν 245 χιλιόμετρα μέσα σε 36 ώρες με αφετηρία την Αθήνα και τερματισμό τη Σπάρτη.
Αυτό που καθιστά τον αγώνα από τους σπουδαιότερους παγκοσμίως δεν είναι μόνο το ιστορικό υπόβαθρό του αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες διεξάγεται. Έντονες υψομετρικές διαφορές, αλλαγές στον καιρό μέσα στις 36 ώρες, ορεινά μονοπάτια, χρονικοί περιορισμοί.

Για την ιστορία να θυμάσαι τα εξής:
- Ο Ηρόδοτος έγραψε πως πριν από τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) οι Αθηναίοι έστειλαν στη Σπάρτη το δρομέα Φειδιππίδη για να ζητήσουν βοήθεια από τους Σπαρτιάτες. Αναφέρει πως ο δρομέας έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά.
- Το 1982 λοιπόν πέντε φιλέλληνες αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας ταξίδεψαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να σχεδιάσουν τη διαδρομή του Φειδιππίδη. Ύστερα δοκίμασαν να τρέξουν από την Αθήνα στη Σπάρτη σε μιάμιση μέρα. Τρεις από αυτούς κατάφεραν να τερματίσουν αποδεικνύοντας έτσι πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Τα 245 χιλιόμετρα μπορούσαν να καλυφθούν σε μιάμιση μέρα. Σιγά σιγά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και δυο χρόνια μετά ιδρύθηκε ο διεθνής σύνδεσμος Σπάρταθλον.
Ραντεβού λοιπόν και φέτος κάτω από το Μολών Λαβέ του Λεωνίδα!
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo