Χωρίς περιττά στολίδια, λαμπερό και πολύχρωμο μέσα στην απλότητά του, το Ελληνικό είναι το άγνωστο χωριό της Αρκαδίας που θα λατρέψεις!
Πολλοί οι περαστικοί από αυτή την πινέζα του χάρτη μιας και το Μουλάτσι (παλαιότερη ονομασία του οικισμού) βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει την ιστορική Καρύταινα με τη γραφική Στεμνίτσα. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως όλοι όσοι περάσουν από ‘δω μένουν, μαγεμένοι.

Όχι τόσο επειδή εδώ θα συναντήσουν κάτι που δεν το έχουν ξανά δει ή κάποιο εντυπωσιακό αξιοθέατο. Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Τόσο, που η απλότητα από μόνη της, κάνει το μέρος να ξεχωρίζει. Το Ελληνικό είναι ένα σπάνιο ησυχαστήριο στα ορεινά της Πελοποννήσου. Ενίοτε μπορείς να το ανάγεις και σε προσωπικό σου ορμητήριο. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο; Κι όταν λέμε γεμάτο, εννοούμε από όλες τις απόψεις.
Οι γύρω περιοχές αποτελούν διάσπαρτα μικρά διαμαντάκια της φύσης, της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής. Αν τα ενώσεις όλα θα αυτά, θα δεις γιατί αυτός ο κόσμος είναι ένα ολάκερο θαύμα καμωμένο από χρώματα, αρώματα κι αν θες… περιπέτειες.


Ελληνικό: το άγνωστο χωριό της Αρκαδίας που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς
Είτε σε βγάλει ο δρόμος σαν περαστικός είτε αποφασίσεις να περάσεις μερικές μέρες εδώ, ένα να ξέρεις: δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς σε οποιονδήποτε τύπο ταξιδιώτη κι αν ανήκεις.
Αν ας πούμε είσαι από εκείνους που η πολύβουοι προορισμοί σε κουράζουν αλλά δε θες και να απομονωθείς, τότε μόλις βρήκες το σωστό μέρος. Η Καρύταινα απέχει κάτι λιγότερο από 10 χιλιόμετρα ενώ η Στεμνίτσα από την αντίθετη μεριά άλλο τόσο. Η αφέντρα Δημητσάνα βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βόρεια του Ελληνικού και το χιονοδρομικό του Μαινάλου, πολύ κοντά επίσης.


Η Αρχαία Γόρτυνα βρίσκεται πίσω από το χωριό Ατσίλοχος και μπορείς να φτάσεις οδικώς. Μάλιστα το Ασκληπιείο της πόλης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου όχι μόνο για τη δομή του αλλά και για την ιδιαιτερότητα των λουτρών του. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το σύστημα θέρμανσης των λουτρών ήταν μια ευρεσιτεχνία των Αρκάδων.
Η ιστορική γέφυρα της Καρύταινας βρίσκεται 2 χλμ έξω από τον ομώνυμο οικισμό (στο δρόμο προς Ανδρίτσαινα). Κι εδώ θα φτάσεις οδικώς αλλά θα χρειαστεί να περπατήσεις 10 λεπτά σε ένα στενό χωματόδρομο για να δεις ολόκληρη την εικόνα. Για να καταλάβεις, κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα που περνάνε τα αυτοκίνητα πάνω από τον Αλφειό ποταμό υπάρχει ένα παλιό πέτρινο φράγκικο γεφύρι. Αν είσαι σε μια ηλικία άνω των 30, θα θυμάσαι στο πεντοχίλιαρο (επί δραχμές ντε!) να απεικονίζεται στη μια πλευρά ο Κολοκοτρώνης και την άλλη αυτό το πανέμορφο γεφυράκι. Έλα παραδέξου το: ωραίες εποχές!

Διασχίζοντας το φαράγγι του Λούσιου ποταμού
Μπορείς να προσεγγίσεις το διάσημο φαράγγι του Λούσιου από διαφορετικά σημεία. Αν όμως θες να το γνωρίσεις πραγματικά, τότε πρέπει να το περπατήσεις. Θα ξεκινήσεις από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και θα καταλήξεις στην Αρχαία Γόρτυνα. Η συνολική διάρκεια είναι περίπου 5 ώρες για τα 12 χιλιόμετρα πεζοπορίας. Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού κινείται στο δάσος και δίπλα από το ποτάμι.
Οι Μονές Φιλοσόφου (παλιά και νέα) και Τιμίου Προδρόμου είναι από τα πιο εντυπωσιακά #sos της πεζοπορικής διαδρομής.


Όπως καταλαβάινεις είναι και τα σημεία που θα μας “καθυστερήσουν” αφού δε θα τα χορταίνουμε! Θυμήσου πως οι μοναχοί κερνάνε καφεδάκι και λουκούμι τους διαβάτες. Αρκεί μόνο να περάσετε τις ώρες που τα μοναστήρια είναι ανοιχτά.
Στην αρχαία Γόρτυνα, το σημείο δηλαδή που θα καταλήξουμε, θα μας υποδεχτεί ο ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι. Αν η εποχή (και το κορμί μας φυσικά) το επιτρέπει, τότε μια βουτιά στα παγωμένα νερά του Λούσιου θα είναι ό,τι πιο αναζωογονητικό έχουμε νιώσει τον τελευταίο καιρό.


Κλείνοντας, θέλω να ξέρεις πως στο Ελληνικό θα βρεις ζεστά και περιποιημένα καφενεία και ταβερνάκια με παραδοσιακό φαγητό. Στο καφενείο του χωριού Ελληνικόν φάγαμε φρεσκότατο λουκούμι και ήπιαμε μερακλίδικο καφέ!
Τώρα που έμαθες γι αυτό το μέρος, ξέρεις που θα είναι και η επόμενη εξόρμησή σου!
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo