Αν δεν είναι τα Τσίντζινα (ή αλλιώς Πολύδροσο) ο απόλυτος sos προορισμός του Πάρνωνα, τότε ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι;
Ο χάρτης γράφει Πολύδροσο Λακωνίας. Οι ντόπιοι το αποκαλούν μόνο Τσίντζινα! Εσύ, πες το όπως θες . Η ουσία παραμένει ίδια. Αυτό το χωριό χτισμένο σε 1100 μέτρα υψόμετρο, μέσα σε ένα κατάφυτο μέρος αποτελεί το μυστικό χαρτί του Πάρνωνα, ο άσσος στο μανίκι του κάθε ταξιδιώτη που θέλει να τα γνωρίσει όλα.
- Συντονιζόμαστε σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagramκαι στο facebook!

Τσίντζινα (Πολύδροσο): ο sos προορισμός του Πάρνωνα
Καταρχάς εμένα θα μου επιτρέψεις να αποκαλώ το χωριό απλώς… Τσίντζινα. Σπάνια ακούω να το αποκαλούν Πολύδροσο και φαίνεται πολύ ξένο στα αυτιά μου.
Πάμε τώρα να σου πω δυο τρία πράγματα που πρέπει να ξέρεις γι αυτό το υπέροχο μέρος;
- Το χωριό κατοικήθηκε πρώτη φορά στη βυζαντινή περίοδο.
- Όταν οι Ενετοί κατέκτησαν τα Τσίντζινα, το χωριό αριθμούσε μόλις 144 κατοίκους.
- Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, τα Τσίντζινα γνώρισαν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Τότε οι κάτοικοι ασχολήθηκαν συστηματικά με την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή βαμβακιού, μαλλιού και ξυλείας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ανοιχθούν εμπορικοί δρόμοι με άλλες περιοχές που εκτόξευσαν την οικονομική ευμάρεια στα ύψη.
- Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους τα Τσίντζινα αριθμούσαν 1344 κατοίκους.
- Το 1850 άρχισαν οι κάτοικοι να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες.
- Η οριστική εγκατάλειψη του χωριού επήλθε εξαιτίας μια βεντέτας που ξέσπασε μεταξύ κυρίαρχων οικογενειών του χωριού η οποία κράτησε αρκετά χρόνια.
- Σήμερα στο χωριό κατοικούν μόνο λίγοι μόνιμοι αλλά το καλοκαίρι το χωριό ζωντανεύει ξανά.
- Τα Τσίντζινα είναι ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι κάθε ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του!
Αν λατρεύεις τη Λακωνία, τότε πρέπει οπωσδήποτε να μπεις στο Lakonia Travel του καρυδότσουφλου!


Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος κρυμμένος μέσα στη σπηλιά
Η συγκεκριμένη εκκλησία βρίσκεται πάνω από το χωριό και φτάνεις εκεί μόνο από το μονοπάτι. Το μονοπάτι το συναντάς ακριβώς έξω από το χωριό στο δρόμο προς Χρύσαφα κι αφού περάσεις τη βρύση που βλέπεις στα αριστερά σου ερχόμενος από Τσίντζινα.
Το μονοπάτι είναι 700 μέτρα και χρειάζεσαι περίπου μισή ώρα για να φτάσεις. Μπορεί να είναι σύντομο αλλά είναι απότομο και ανηφορικό γι αυτό και θα χρειαστείς σχετικά πολλή ώρα μέχρι την εκκλησία.
Μην ανησυχείς όμως. Με το που φτάσεις στα σκαλιά για να ανέβεις στο μοναστήρι, η θέα θα σε ανταμείψει για τον κόπο σου. Σου το λέω εγώ που κάθε φορά αγκομαχάω να φτάσω αλλά ποτέ δεν έχω μετανιώσει γι αυτές τις πεζοπορίες μας!
Το μικρό μοναστήρι είναι χτισμένο ψηλά και μέσα στη σπηλιά για να μη γίνεται εύκολα ορατό από τους εισβολείς. Ο θρύλος θέλει γνωστούς οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1821 να βρίσκουν εκεί καταφύγιο.
Το μοναστήρι αποτελείται από τρία ξύλινα πατώματα και η είσοδος γίνεται από μια μικρή πόρτα (μοιάζει με παράθυρο) η οποία είναι πάντα ανοιχτή. Αρκεί μόνο να λύσεις το σκοινί για να ανοίξει η πορτούλα. Ο ναός βρίσκεται σφηνωμένος στη σπηλιά και οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται από το 1333 μ.Χ.


Γιατί όμως τα Τσίντζινα (Πολύδροσο) είναι sos προορισμός του Πάρνωνα
Το μέρος αποπνέει μια πολύ ευχάριστη και χαλαρή αύρα. Ένα πράγμα σαν να μην τρέχει τίποτα δηλαδή. Η πλατεία του χωριού είναι από τις πιο όμορφες ορεινές πλατείες που έχω δει κι εκεί θα συναντήσεις καφενείο και ταβέρνα ακόμα και το Χειμώνα. Επίσης έξω από το χωριό υπάρχει κι ένας πανέμορφος ξενώνας.
Ότι πρέπει για να αποκλειστείς εκεί πάνω, χειμώνα και να χιονίζει! Το έχουν πάθει μερικοί και καθόλου δεν το έχουν μετανιώσει. Και γιατί να το μετανιώσουν δηλαδή; ξύλα υπήρχαν, καλό φαγητό υπήρχε (κι αν δεν υπήρχε, ποιος νοιάζεται αν υπάρχει λάδι και ψωμί;) και φυσικά καλό τσίπουρο!
Πραγματικά δεν ξέρω τι κάνει εκείνο το μέρος να φαντάζει μοναδικό στα μάτια μου. Οπωσδήποτε όμως εγώ τα Τσίντζινα τα έχω μέσα στην καρδιά μου. Θες οι αναμνήσεις που έχω από αυτό το μέρος; θες οι παρέες που βρέθηκα εκεί; Ότι κι αν φταίει εγώ κάθε φορά που φτάνω εκεί, έχω ακόμα έναν λόγο να θεωρώ πως ναι: αυτό είναι το δικό μου sos χωριό του Πάρνωνα!
Το προσωπικό μου πρόβλημα είναι πως πάντα μπερδεύω το δρόμο και ποτέ δεν είμαι σίγουρη αν όντως έχω φτάσει… τώρα μη ρωτάς λεπτομέρειες. Συμβαίνουν τέτοιοι μπελάδες ακόμη και στα καλύτερα παιδιά. Εσύ κράτα πως όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στα Τσίντζινα είναι εκπληκτικής ομορφιάς.
Από τη Σπάρτη όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσεις θα φτάσεις στο χωριό σε κάτι λιγότερο από μια ώρα. Αν βρεθείς φθινόπωρο στην περιοχή σε παρακαλώ κάνε μια βόλτα στους επαρχιακούς δρόμους του Πάρνωνα. Τέτοια ομορφιά δεν έχεις ξαναδεί, στο υπογράφω!

Το μυστικό του καλού ταξιδιώτη
Και τώρα που ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις το καρυδότσουφλο, θέλω να σου θυμίσω πως τα ταξίδια είναι εκείνα που ανοίγουν τα μυαλά μας! Δεν έχει σημασία αν θα φτάσεις στην άκρη της Γης. Σημασία έχει κάθε που στο επιτρέπουν οι συνθήκες, να μπορείς να φεύγεις.
Μη νομίζεις πως μόνο αν έχεις λεφτά μπορείς να γνωρίσεις τις ομορφιές αυτού του κόσμου. Ξεκίνα χωρίς καθόλου λεφτά να γνωρίσεις τις ομορφιές της περιοχής σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλή διάθεση και καλή παρέα!
Φύγαμε;
Μέχρι τον επόμενο νότιο προορισμό, να περνάς σούπερ τέλεια!
Ελένη
2 comments
μπράβο σας!θα ήταν ωραία ιδέα να το οργανώνετε και τουριστικά ώστε να συμμετέχουμε κι όλοι εμείς που φοβόμαστε να περπατήσουμε μόνοι μας στα μονοπάτια!
Σας ευχαριστούμε για τα όμορφα λόγια σας! Ελπίζουμε σύντομα να οργανώσουμε κάποια εκδρομή.