Αν αψηφάς το κρύο και το βάρος στις πλάτες σου κατά την πεζοπορία, τότε αυτή την εμπειρία πρέπει να τη ζήσεις _ διανυκτέρευση στην κορυφή Ταϋγέτου
Για τα τυπικά να θυμάσαι τα εξής:
~ Καταφύγιο Ταϋγέτου (1550 μ.) – Πυραμίδα (Προφήτης Ηλίας 2. 407 μ.) || 3,5 χλμ -2,5 ώρες περπάτημα ανάλογα τη φυσική κατάσταση του καθενός
~ Άριστα σηματοδοτημένο μονοπάτι
~ Υψομετρική διαφορά: 857 μ.
~ Βαθμός δυσκολίας: δύσκολο
Κορυφή Ταϋγέτου | ανάβαση και διανυκτέρευση
Το αρσενικό βουνό της Πελοποννήσου είναι και το ψηλότερο στο νησί του Πέλοπα. Η κορυφή του, ο περίφημος προφήτης Ηλίας στέκει στα 2.407 μ υψόμετρο κι έχει μια εκπληκτική θέα προς όλο το λακωνικό και μεσσηνιακό κόλπο. Μέχρι εκεί που μπορεί να δει το μάτι βλέπεις θάλασσες και στεριές.
Αν προσανατολιστείς (πράγμα που μου πήρε 4 αναβάσεις μέχρι να το καταφέρω… ωωωω!) θα εντοπίσεις τα Κύθηρα, την Ελαφόνησο, τη Μάνη, την Καλαμάτα, τη Σπάρτη και… και… Όλα τα βλέπεις από ψηλά και είναι λες κι έχεις έναν χάρτη ανοιγμένο στα πόδια σου.
Κάπως έτσι, μέσα από το μεγαλείο της απλότητας, νιώθεις βασιλιάς! Τι κι αν ο θρόνος σου είναι πέτρινος; τι κι αν για στέμμα έχεις τον ουρανό; Ολάκερος ο κόσμος, στα πόδια σου είναι…

Η διανυκτέρευση που λες είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για όποιον θέλει να τολμήσει. Και λέω τολμήσει, γιατί το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις το μονοπάτι μέχρι εκεί πάνω. Το δύσκολο είναι και όλα αυτά που πρέπει να κουβαλήσεις. Και στην περίπτωσή μου αν συνυπολογίσεις και πράγματα για 3 παιδιά… καταλαβαίνεις. Δεν περιγράφω άλλο.
Σου λέω μόνο πως δεν είναι εύκολη υπόθεση τα βουνά… Γενικά τη φύση πρέπει να την αντιμετωπίζουμε πρώτα με σεβασμό και μετά με δέος! Μόνο έτσι θα τα πάμε καλά μαζί της.
Το κρύο οποιαδήποτε εποχή και να κοιμηθείς σε τέτοιο υψόμετρο είναι δυνατό. Αυτό μεταφράζεται πως θες έναν καλό υπνόσακο συν τα ρούχα που χρειάζεσαι για τις ώρες που δε θα κοιμάσαι. Επιπλέον θυμήσου και καμιά έξτρα μπλούζα για όταν φτάσεις που θα είσαι ιδρωμένος.
Κάνε το κάθε τι να μοιάζει με γιορτή

Μόλις καταφέρεις και φτάσεις στην πυραμίδα (φορτωμένος με όλο σου το νοικοκυριό), τα βάσανά σου μοιάζουν μηδαμινά! Είσαι σε μια σταλιά κορυφή κι από κάτω ξεδιπλώνεται ένας ολάκερος κόσμος. Ο κόσμος μας. Το δικό μας το θαύμα. Η απεραντοσύνη που μας θυμίζει πως είμαστε όλοι πολύ μικροί μπρος στην ομορφιά της πλάσης.
Μετά από τέτοια ανάβαση όπως σωστά υποψιάζεσαι, θα πεινάς. Κι αν είσαι καλοφάγανος (όπως εμείς – μη γελάς, σε βλέπω!) υπολογίζεις ένα καλό φαγοπότι. Μη ξεχάσεις και μια στάλα τσίπουρο! Όπως καταλαβαίνεις η δική μας η φάση, δεν εστιάζει μόνο στην άσκηση του σώματος αλλά και στην καλοπέραση. Μια φιλοσοφία δηλαδή που χωράει και μια μικρή γιορτή σε οτιδήποτε καταπιανόμαστε να κάνουμε.
Μόλις πέσει η νύχτα και το κρύο περονιάσει, ντυνόμαστε και μπαίνουμε στους υπνόσακους. Ταβάνι μας, τα αστέρια! Τα βλέπεις όλα τόσο κοντά που νομίζεις πως αν απλώσεις το χέρι σου, θα τα αγγίξεις. Αναμφίβολα ένας από τους πιο γαλήνιους ύπνους της ζωής σου!

Εδώ να σου πω πως εμείς είχαμε την τύχη κατά τη διανυκτέρευση μας στην κορυφή Ταϋγέτου να θαυμάσουμε μια απίθανη πυραμίδα κατά τη δύση του ηλίου. Ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο “γεννήθηκε” κάπου (μη με ρωτάς που ακριβώς) στο βάθη της Λακωνίας.
Φυσικά το τρίγωνο που βλέπουμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη σκιά του βουνού (ανάλογα με τη θέση του ήλιου – ανατολή ή δύση) που σχηματίζεται στην αντίθετη πλευρά από αυτή του ήλιου . Αυτό το φαινόμενο είναι ορατό μόνο από την κορυφή του βουνού.
Το πρωί όμως που η πυραμίδα έπρεπε να φανεί στο μεσσηνιακό κόλπο, αυτή δεν δημιουργήθηκε λόγω συννεφιάς. Τα χρώματα όμως έκαναν την εμφάνισή τους κι έφτιαξαν τον πιο κόκκινο ορίζοντα της πλάσης. Μια πανδαισία, από χρώματα σύννεφα, βουνά και θάλασσες και φυσικά το τραγούδι από τις κουβέντες μας. Τι άλλο να ζητήσεις για να νιώσεις ευτυχής;
Παρόλη την ατυχία μας να μη δούμε τη σκιά του βουνού να σχηματίζει την πυραμίδα το πρωί, η συννεφιά μας βοήθησε στην κατάβαση αφού γλιτώσαμε τη ζέστη του ήλιου.

Τα sos που πρέπει να θυμάσαι για τη διανυκτέρευση
Πέρα λοιπόν από τα χαριτωμένα της υπόθεσης και τη μαγεία του τόπου, πρέπει να έχουμε κατά νου μερικά βασικά πράγματα. Έτσι θα είμαστε ασφαλείς και θα αποφύγουμε τα δυσάρεστα.
- Ένα μίνι φαρμακείο είναι απαραίτητο στις πεζοπορίες ειδικά όταν θα είμαστε στη φύση για πολλές ώρες
- Νερό οπωσδήποτε μαζί μας. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας αλλά και στην κορυφή δεν υπάρχει πουθενά στάλα νερό
- Ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορίες αλλά και για τη διανυκτέρευση
- Φορτισμένο κινητό, φακός και σφυρίχτρα (σε περίπτωση ανάγκης)
- Φαγητό για “δείπνο” και “πρωινό” *λίγο τσίπουρο εννοείται!
- Ελέγχουμε τον καιρό πριν ανέβουμε σε ένα βουνό
- Για να κοιμηθούμε επιλέγουμε ένα καλά προφυλαγμένο μέρος που να κόβει ο αέρας αλλιώς θα μας φάει το αγιάζι
- Θα σου έλεγα να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος στις πλάτες σου αλλά νομίζω πως αυτό δεν “κολλάει” πουθενά στην περίπτωσή μας

Πάνω απ’ όλα, φροντίζουμε η παρέα μας να είναι αυτή που γουστάρουμε πραγματικά, για να περάσουμε καλά! Φοράμε την καλή μας τη διάθεση και ξεκινάμε την ανάβαση.
Γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω, κάθε τι στη ζωή πρέπει να το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία για γιορτή. Μέχρι να φτάσουμε να δούμε την ίδια ζωή, σαν μια πελώρια γιορτή.
#TravelDrops_by
karidotsouflo