Η ανάβαση μέχρι την πυραμίδα στην κορυφή του Ταϋγέτου, είναι μια μοναδική εμπειρία, που όλοι οι πεζοπόροι πρέπει να την ζήσουν, έστω μια φορά στη ζωή τους!
- Καταφύγιο Ταϋγέτου – προφήτης Ηλίας (πυραμίδα) -> 3,5 χλμ – 2,5 με 3 ώρες
- Υψομετρική διαφορά: 850 μέτρα
- Βαθμός δυσκολίας: δύσκολο
Η πεζοπορία μέχρι την κορυφή του ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, αφορά μια μεγάλη πρόκληση. Κάθε χρόνο, πολλοί άνθρωποι ανεβαίνουν στα 2.407 μ υψόμετρο (προφήτης Ηλίας) νωρίς το πρωί, για να προλάβουν να θαυμάσουν το σπάνιο φαινόμενο της πυραμίδας . Μια εικόνα που εμφανίζεται ξαφνικά στο απέραντο (μόλις ανατείλει ο ήλιος) κι ύστερα από μερικά λεπτά χάνεται, έτσι όπως ακριβώς εμφανίστηκε. Μοιάζει με οφθαλμαπάτη αλλά δεν είναι ψέμα. Είναι αλήθεια.
Όταν ξεμυτίσει ήλιος και για λίγα λεπτά, γίνεται ορατή μια τεράστια πυραμίδα που γεννιέται στο μεσσηνιακό κόλπο. Στην πραγματικότητα αυτό που αντικρίζει ο άνθρωπος κατά την ανατολή, δεν είναι τίποτε άλλο από τη σκιά του βουνού που πέφτει στο μεσσηνιακό κόλπο. Ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο!
Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τη δύση του ηλίου. Μόνο που η πυραμίδα εμφανίζεται από την αντίθετη πλευρά, στη μεριά της λακωνικής γης. Οπωσδήποτε, αξίζει να φτάσει κανείς εδώ και το απόγευμα αλλά και νωρίς το πρωί.
Travel Tip: Αν θες, να τα δεις όλα, και ανατολή και δύση, τότε μια διανυκτέρευση στο εξοχικό των θεών (στον Ταΰγετο ντε!) είναι αυτό που χρειάζεσαι

Μια πυραμίδα ζωσμένη από θρύλους
Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι πως για να σχηματίζει η σκιά του βουνού ένα τόσο τέλειο ισοσκελές τρίγωνο, σημαίνει πως και η κορυφή του βουνού σχηματίζει ένα τέλειο τρίγωνο. Ειδάλλως, η σκιά που πέφτει είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη, δεν θα ήταν τόσο συμμετρική.
Το φαινόμενο βέβαια έχει αποτελέσει επίκεντρο συζητήσεων και προβληματισμών, ανάμεσα σε γεωλόγους, αρχαιολόγους, ερευνητές και φιλόσοφους. Βασικό ερώτημα (αναπάντητο ακόμη), είναι αν η πυραμίδα (η κορυφή του βουνού δηλαδή) είναι φυσικό φαινόμενο (ξέρεις από αυτά τα παράξενα μαγικά τερτίπια που κάνει ο πλανήτης Γη για να μας θυμίζει ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό) ή για τεχνητό έργο, λαξευμένο από τον άνθρωπο. Υπάρχουν κι οι ακραίες θεωρίες συνωμοσίας και μυστικισμού, που δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση.

Είτε πρόκειται για φυσικό φαινόμενο είτε για δημιούργημα του ανθρώπου, ένα είναι βέβαιο: Η κορυφή του Ταϋγέτου είναι το άλυτο αίνιγμα της Πελοποννήσου και μάλλον ποτέ δε θα μάθουμε την αλήθεια. Μα αν το καλοσκεφτείς, αυτό είναι που εξιτάρει τον άνθρωπο. Η μαγεία του αγνώστου και του μυστηρίου.
Κι αν συνυπολογίσεις τη δύναμη της φύσης, τα απέραντα βουνά γύρω σου, την ηρεμία, την αίσθηση πως εκεί πάνω δε σε αγγίζει κανείς και τίποτα, τότε ναι: Αυτό το βουνό σκορπίζει στον άνθρωποι μια δόση μαγείας και απέραντης ομορφιάς!

Πεζοπορία στην πυραμίδα _ κορυφή Ταϋγέτου
Η συγκεκριμένη πεζοπορική διαδρομή είναι μία από τις δημοφιλέστερες της Ελλάδας, προσελκύοντας εκατοντάδες πεζοπόρους κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι, επιλέγουν να ανέβουν στην κορυφή στη γιορτή του προφήτη Ηλία. Αν όμως θέλεις να αποφύγεις την πολυκοσμία, τότε επέλεξε άλλη μέρα.
Για να καταφέρεις να δεις την πυραμίδα, πρέπει να ξεκινήσεις νωρίς το πρωί το περπάτημα από το καταφύγιο του Ταϋγέτου, στο οποίο φτάνεις ακόμη και με συμβατικό αυτοκίνητο. Από εκεί και πάνω, περπατάς σε ανηφορικό μονοπάτι για 3,5 χλμ καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 850 μέτρων.

Θυμήσου τα εξής για την πεζοπορία:
- Από τη Σπάρτη μέχρι το καταφύγιο θα χρειαστεί να οδηγήσεις 1 ώρα
- Οι ώρες που θα περπατήσεις μέχρι την πυραμίδα εξαρτώνται από τη φυσική κατάσταση και τις καιρικές συνθήκες (ο αέρας δυσκολεύει τα πράγματα). Υπολόγισε σίγουρα ένα τρίωρο αν είσαι αρχάριος
- Το γεμάτο φεγγάρι διευκολύνει πολύ τα πράγματα όσον αφορά την ορατότητα ειδάλλως φρόντισε να έχεις μαζί σου φακό
- Το μονοπάτι είναι άριστα σηματοδοτημένο και αποκλείεται να χαθείς
- Πρέπει να έχεις φτάσει στον προφήτη Ηλία πριν την ανατολή του ηλίου, ώστε να θαυμάσεις το μεγαλείο από τη γέννησή του. Ή πριν από τη δύση του ηλίου, αν πας το απόγευμα
- Η θέα είναι απλώς… συγκλονιστική!
- Αν έχεις όρεξη φτάσε μέχρι τη σπηλιά του Λιαντίνη (εκεί που βρέθηκε ο σκελετός του). Ανεβαίνοντας το βουνό στη θέση Πόρτες κάνε δεξιά (αριστερά κάνεις για την κορυφή του Ταϋγέτου) και σε περίπου 500 μέτρα θα έχεις φτάσει. Θα σε βοηθήσει σε αυτό το gps του κινητού σου (Μνημείο Δημήτρη Λιαντίνη) και η ελληνική σημαία που φαίνεται από μακριά
*Ο Λιαντίνης ήταν φιλόσοφος, ποιητής, συγγραφέας και καθηγητής οποίος εξαφανίστηκε το 1998. Τα οστά του, βρέθηκαν 7 χρόνια αργότερα στη θέση που βρίσκεται σήμερα το μνημείο. Αφανίστηκε αυτοθέλητα, όπως έγραψε ο ίδιος στο γράμμα που άφησε πίσω του. - Πόσιμο νερό δε συναντάς πουθενά, γι αυτό φρόντισε να έχεις αρκετό μαζί σου
- Τα μπατόν πεζοπορίας θα σε διευκολύνουν στα απότομα σημεία και το ορειβατικό μποτάκι θα σε γλιτώσει από τραυματισμούς
- Τέλος και πιο σημαντικό απ’ όλα…. ΔΕΝ αφήνουμε ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ στο βουνό

Η πυραμίδα στην κορυφή του Ταϋγέτου, δεν περιγράφεται με λόγια. Πρέπει απλώς να το ζήσεις!
#travel_drops_by
karidotsouflo
2 comments
Πολύ όμορφο άρθρο! Σκέφτομαι να πάω στην κορυφή τις επόμενες ημέρες. Πιστεύετε με χαμηλό αυτοκίνητο μπορούμε να φτάσουμε στο καταφύγιο ή χρειάζεται απαραίτητα ψηλό;
Παρεμπιπτόντως διαθέτω το δικό μου blog σχετικά με τη ζωή μου σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας με πολλά ορειβατικά μονοπάτια. Αν σας ενδιαφέρει αφήνω το link για να του ρίξετε μια ματιά. https://angelinahelioti.com/blog/
Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο δρόμος είναι στρωμένος και καθαρός. Όσες φορές έχουμε πάει με συμβατικό αυτοκίνητο δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ πρόβλημα. Απλά χρειάζεται προσοχή γιατί είναι χωματόδρομος. Εύχομαι να περάσετε τέλεια!!