Ίσως η πιο μικροσκοπική παραλία της Μάνης και μία από τις ελάχιστες που αντί για βότσαλο, είναι στρωμένες με χρυσαφιά άμμο _ Γυάλια
Χρόνος ανάγνωσης: Μέχρι να πιείς ένα παγωμένο καφεδάκι στο λιμάνι του Γερολιμένα ή στην παραλία (δε θα τα χαλάσουμε δα και στο μέρος)
Η ευρύτερη περιοχή του Γερολιμένα, τόσο στα παραθαλάσσια μέρη όσο και στα πιο ορεινά, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τον επισκέπτη της Μάνης. Πολλές φορές, επηρεασμένοι από τα πιο διάσημα σημεία του χάρτη, ξεχνάμε την πραγματική εξερεύνηση. Αυτή δηλαδή που θα μας δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της εκάστοτε περιοχής. Κι αυτό, πράγματι είναι άδικο για έναν τόπο.
Ο Γερολιμένας στο πέρασμα του χρόνου
Το Ιερό Λιμάνι (άλλη ονομασία του Γερολιμένα) στα χρόνια της αρχαιότητας υπήρξε επίνειο των λακωνικών πόλεων που βρίσκονταν βορειοδυτικά του σημερινού οικισμού. Πολύ αργότερα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Λιμένας (όπως τον αποκαλούν ακόμα οι ντόπιοι) στάθηκε ένα άξιο πειρατικό ορμητήριο και καταφύγιο των Μανιατών πειρατών.
Ο Γερολιμένας, όπως και η υπόλοιπη Μάνη, δεν κατακτήθηκαν από τους Οθωμανούς. Παρόλα αυτά, μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους και μέχρι τη δεκαετία του 1870, η περιοχή ήταν ακατοίκητη.
Η εξέλιξη του οικισμού ξεκίνησε όταν εγκαταστάθηκε εδώ μια οικογένεια, ακολουθώντας ύστερα κι άλλες. Έτσι ο Γερολιμένας, αναδείχθηκε σε ένα σπουδαίο αλιευτικό καταφύγιο με σημαντικές εγκαταστάσεις πάγου, καταστήματα και αποθήκες γύρω από το λιμάνι.
Μάλιστα το συγκεκριμένο “καταφύγιο” αποτελούσε ένα από τα τελευταία ελληνικά λιμάνια που προσέγγιζαν τα αλιευτικά στο μακρύ ταξίδι τους προς την Αφρική. Και φυσικά, ένα από τα πρώτα λιμάνια που άραζαν, κατά της επιστροφή τους.
Travel Fact: Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το πλοίο της γραμμής από Πειραιά, εκτελούσε δρομολόγιο στα χωριά της Μάνης με σταθμό και στο Γερολιμένα
Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι, πως τότε στα περισσότερα λιμάνια, το καράβι έδενε αρόδου καθώς δεν υπήρχαν προβλήτες που να μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα τόσο μεγάλο σκαρί. Οι μεταφορές ανθρώπων κι εμπορευμάτων, γίνονταν με βάρκες.
Μιλάμε για μια εποχή που οι δρόμοι (όποιοι υπήρχαν τουλάχιστον) ήταν σε μαύρα χάλια. Οπότε οι μεταφορές και γενικά οι επικοινωνίες, διευκολύνονταν δια θαλάσσης. Με τη διάνοιξη επαρχιακού οδικού δικτύου, καταργήθηκε το συγκεκριμένο δρομολόγιο κάτι το οποίο συνέβη και με άλλες ακτοπλοϊκές γραμμές που εξυπηρετούσαν την Πελοπόννησο.
Η πανέμορφη και μικροσκοπική δίδυμη παραλία της Μάνης _ Γυάλια
Επιλογές για να κάνεις ένα δροσερό μπάνιο στη θάλασσα έχεις αρκετές. Αρχικά, εντός του οικισμού στο Γερολιμένα, θα βρεις μια από τις πιο καθαρές παραλίες της Μάνης. Κλασική, μανιάτικη εμπειρία, καθώς όλη η ακτή είναι στρωμένη με λευκό βότσαλο.
Αν όμως θες να γίνεις εξερευνητής αυτού του τόπου, τότε οδήγησε μόνο 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού και θα βρεις ένα από τα πιο όμορφα και κουκλίστικα σημεία της Μέσα Μάνης.
Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις ερχόμενος εδώ, είναι το μικρό ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου το οποίο φαίνεται αρκετά παλιό. Δεξιά κι αριστερά από το ναό κι ακολουθώντας τα δυο μονοπάτια, κατεβαίνεις στις δυο παραλίες.
Η μία από αυτές δε, είναι τόσο μικρή που με το ζόρι χωράνε δυο ομπρέλες. Η άλλη είναι σαφώς μεγαλύτερη (μη φανταστείς τίποτα χιλιόμετρα) και διαθέτει μερικά πλούσια δέντρα. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο για το καλοκαίρι; στη φυσικά σκιά αναφέρομαι!
Και οι δυο παραλίες είναι αμμουδερές και τα νερά τους πάντα κρυστάλλινα και καθαρά. Η λέξη μονοπάτι διόλου μη σε τρομάζει, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο πανεύκολα και σύντομα κατεβάσματα.
Η όλη εικόνα στην παραλία της Μάνης Γυάλια, μοιάζει με σκηνικό ταινίας. Φωλιασμένες οι δυο παραλίες μέσα στη μανιάτικη αγριάδα, κάτω από ένα καραφλό τοπίο. Τα μόνα κοντινά κτίσματα πάνω στη θάλασσα, είναι το ξωκλήσι και ένας παλιός ανεμόμυλος. Σαφώς, εδώ έρχεσαι να απολαύσεις την ηρεμία και την ησυχία σου.
Travel Tip: Αν όντως επιθυμείς γαλήνη σε αυτό το μέρος, τότε επισκέψου το, εποχή εκτός υψηλής τουριστικής κίνησης
Όπως και λέει και το ρητό “περαστικός τη Μάνη τη βλέπεις σε τρεις μέρες, περπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις την ψυχή της, θέλεις τρεις ζωές. Μια για τη θάλασσα, μια για τα βουνά και μια για τους ανθρώπους της”.
Αυτό σημαίνει, πως κάθε φορά που έρχεσαι εδώ, δώσε λίγο χρόνο στα πράγματα. Βγες από την προκαθορισμένη σου πορεία, δες, νιώσε, άγγιξε και νιώσε κάθε κουκίδα του χάρτη!
#Traveldrops_by
karidostouflo