Τα Κύθηρα τα βρήκαμε, παρακάτω ανακαλύψαμε και τα Αντικύθηρα και σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζω τις πιο ενδιαφέρουσες διακοπές στην Ελλάδα!
Χρόνος ανάγνωσης: Όσο κάνει το καράβι να πάει από τα Κύθηρα στα Αντικύθηρα! Το πίστεψες; αυτό δε θα ήταν άρθρο θα ήταν τόμος εγκυκλοπαίδειας (που τις θυμήθηκα τώρα κι αυτές ε;!). Το καράβι που λες, θέλει ένα δίωρο (και βάλε) να πάει από το ένα νησί το άλλο, ωστόσο εσύ θα χρειαστείς μόνο όσο χρόνο χρειάζεται για να λύσει τις άγκυρες! Άντε να λύσουμε λοιπόν, να ξεκινήσουμε…
Κύθηρα – Αντικύθηρα, διακοπές όπως δεν τις έχεις ξανά ζήσει
Αν αυτό το καλοκαίρι «ψήνεσαι» για κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν έχεις ξανά ζήσει, τότε τα δύο αυτά «συγγενικά» νησιά ,είναι αυτό που ψάχνεις! Το ένα αναμφίβολα συμπληρώνει το άλλο. Ωστόσο, το καθένα καλλιεργεί εδώ και αιώνες τη δική του μοναδική κουλτούρα και την ακουμπά στο σήμερα, ως μια σπάνια και ξεχωριστή κληρονομιά, αφιερωμένη σε όλους τους παράξενους ταξιδευτές αυτού του κόσμου.
Έχοντας εξερευνήσει και στα δυο νησιά, με τα Αντικύθηρα να τα έχω κυριολεκτικά ξεψαχνίσει, δυσκολεύομαι να βρω από ποιο θα ξεκινήσω. Λέω όμως να το πάρω από τα πιο εύκολα. Δηλαδή από το νησί των Κυθήρων το οποίο βρίσκεται μόλις μια ώρα και κάτι μακριά, από τη Νεάπολη Λακωνίας.
Παραλίες, χωριά και πεζοπορίες στα Κύθηρα
Αρχικά στα Κύθηρα, αν είσαι ανήσυχος ταξιδιώτης δε θα αρκεστείς στις φημισμένες (και οργανωμένες) παραλίες του νησιού όπως Φυρή Άμμος, Χαλκός, Καψάλι, Καμπονάδα, Μελιδόνι και πολλές ακόμη, αλλά θα ψάξεις άγριες και δύσβατες ακτές, θα περπατήσεις, θα σκαρφαλώσεις και θα κουραστείς, μέχρι να ρίξεις την πρώτη βουτιά.
Η πιο όμορφη παραλία του νησιού κατ’ εμέ, είναι το Καλάμι. Δεν είναι εύκολο να φτάσεις εδώ, αφού πρέπει να περπατήσεις 500 μέτρα χωματόδρομο (δεν πάει συμβατικό αυτοκίνητο εδώ) και άλλα 300 μέτρα δύσβατο μονοπάτι, ενώ στο τέλος πρέπει να κατέβεις κρεμασμένος από σκοινιά. Ωστόσο, μόλις κάνεις την πρώτη βουτιά θα νιώσεις ευγνώμων που αψήφησες όλες τις δυσκολίες και τόλμησες να κατέβεις μέχρι εδώ. Άλλωστε τι νόημα θα είχαν τα ταξίδια μας, αν δεν κουραζόμασταν;

Μια άλλη παραλία που αξίζει να κατέβεις τα 160 σκαλοπάτια της (το δύσκολο δεν είναι να τα κατέβεις, αλλά να τα ανέβεις ιδίως το μεσημέρι…) είναι το Καλαδί. Ανοργάνωτη παραλία, χωρισμένη σε τρεις μικρότερους όρμους. Τα νερά διαυγή και σμαραγδένια!

Όμως αυτή που θα σε εντυπωσιάσει περισσότερο απ’ όλες είναι η παραλία που έχει για φόντο το φαράγγι της Κακής Λαγκαδάς. Ένα θέαμα που αρχικά σε αφήνει αποσβολωμένο, μέχρι να καταλάβεις που ακριβώς βρίσκεσαι. Ύστερα τη σκυτάλη παίρνει η γαλήνια αύρα αυτού του μέρους, που σταδιακά θα δώσει τη σειρά της στην εξερεύνηση του φαραγγιού.

Σημεία που πρέπει να σταθείς για μια βουτιά, έναν καφέ ή μία… θέα!
Μολονότι ο Αβλέμονας δεν διαθέτει παραλία εντός του οικισμού πέρα από μία μικρή 3 – 4 μέτρα, εδώ το παιχνίδια παίζεται στα βράχια. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ανεβαίνουν στα βράχια και βουτάνε στο νερό. Είναι εθισμός αυτές οι βουτιές! Ο οικισμός μοιάζει κυκλαδίτικος, παντρεμένος με την αψάδα του Ιονίου πελάγους.

Ο Μυλοπόταμος είναι το μέρος που νομίζεις πως ήρθε από αλλού. Ένα ορεινό χωριό με έντονο το δημιουργικό στοιχείων των κατοίκων και των καταστηματαρχών. Μάλιστα η ταβέρνα κάτω από τον πλάτανο, θα μπορούσε χαρακτηριστεί σαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο!
Πολύ κοντά στο Μυλοπόταμο, θα βρεις το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Πρόκειται για έναν σπηλαιώδη ναό που βρίσκεται στην αρχή ενός σπηλαίου 2.000 τ.μ. ο οποίος όμως, δεν είναι επισκέψιμος. Αξίζει οπωσδήποτε να φτάσεις μέχρι εδώ και να αφεθείς στην ηρεμία και τη δροσιά του μέρους.

Η γέφυρα Κατούνη (κοντά στο χωριό Λιβάδι) αποτελείται από 13 καμάρες κι έχει άνοιγμα 110 μέτρα. Είναι αγγλικής κατασκευής και ο θρύλος θέλει να κατασκευάστηκε μετά από εντολή ενός βρετανού κυβερνήτη το 1826, ώστε να ανοίξει δρόμο για να επισκεφτεί την κοπέλα που είχε ερωτευτεί στο ομώνυμο χωριό.
Εκτός από τη συγκλονιστική θέα από το ενετικό κάστρο στη γραφική Χώρα των Κυθήρων, παρόμοια φάση θα ζήσεις αν ανέβεις στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στο βράχο. Είναι το λευκό ξωκλήσι που φαίνεται από το δρόμο καθώς κατεβαίνεις από τη Χώρα προς το Καψάλι.

Το πιο γραφικό χωριό των Κυθήρων θα μπορούσε να είναι τα Μητάτα στην ενδοχώρα του νησιού, αλλά θεωρώ πως κοντραρίζεται άνετα με τον Ποταμό με το φημισμένο παζάρι της Κυριακής. Το πιο πράσινο όμως χωριό είναι η Αγία Πελαγία κι εδώ ναι, νιώθεις πως βρίσκεσαι στο Ιόνιο πέλαγος.
Τέλος ο φάρος του Μουδαρίου στη βόρεια πλευρά του νησιού, είναι το πιο εμβληματικό σημείο με ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Και πάμε τώρα στο μέγα ερώτημα: Εγώ που να πάω διακοπές Κύθηρα ή Αντικύθηρα; Στα Κύθηρα υπολόγισε τουλάχιστον μία εβδομάδα για να ζήσεις τα βασικά. Ειδάλλως πρόσθεσε άλλη μία για να είσαι μέσα! Κράτησε όμως ένα διήμερο (ή και περισσότερο αν θες!) για το νησάκι της άγονης γραμμής. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις!

Από τα Κύθηρα στα Αντικύθηρα για τις πιο χαλαρές διακοπές
Για να αποβιβαστείς στα Αντικύθηρα υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές. Είτε θα έρθεις από τα Κύθηρα (δρομολόγιο Νεάπολης) είτε από την Κρήτη (Κίσσαμος). Ωστόσο υπάρχει δρομολόγιο και από Πειραιά ή από Γύθειο μία φορά την εβδομάδα. Αυτά, ισχύουν για τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα τα πράγματα αλλάζουν πολύ αφού με την κακοκαιρία μπορεί να κάνει μέρες να δέσει καράβι στο νησάκι της άγονης γραμμής.

Εσύ τώρα μπορεί να νομίζεις πως θα βαρεθείς στη μέση του πουθενά, σε ένα μέρος που μετράει μόνιμους κατοίκους, μόλις 40 ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχει αστυνομία στο νησί, αγροτικός γιατρός και ελικοδρόμιο στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Πάμε τώρα να σου εξηγήσω γιατί στα Αντικύθηρα δε βαριέσαι ειδικά αν είσαι φαν του εναλλακτικού τουρισμού! Καταρχάς, έχε κατά νου πως μπορείς να περπατήσεις (κυριολεκτικά όμως!) ολόκληρο το νησί μιας και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Σκέψου πως για να πας από τον Ποταμό που είναι το κεντρικό χωριό με το λιμάνι, ως τον τελευταίο οικισμό τα Γαλανιανά, η απόσταση είναι λίγο λιγότερο από 4 χιλιόμετρα.

Η μοναδική παραλία του νησιού (Ξηροπόταμος) απέχει από τον κεντρικό οικισμό (Ποταμός) σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα. Αν ακολουθήσεις το μονοπάτι περνώντας από το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου και μετά συνεχίσεις από το δρόμο, η απόσταση μειώνεται στα 2 χιλιόμετρα.
Η άλλη επιλογή για βουτιές, βρίσκεται ακριβώς πίσω από το λιμάνι! Εδώ δεν υπάρχει παραλία, μόνο η προβλήτα. Μολονότι η παραλία που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι, έχει καλυφθεί με βράχια, μπορείς να φτάσεις εκεί, είτε κολυμπώντας είτε από το δρόμο.
Τέλος, η Καμαρέλα είναι μια πολύ μικρή παραλία, κάτω από ένα άγριο κι επιβλητικό πέτρινο τοπίο. Εδώ θα δεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα!

Ο ακατοίκητος φάρος και τα ερημωμένα χωριά των Αντικυθήρων
Μια εκπληκτική πεζοπορία είναι να ξεκινήσεις από το χωριό Γαλανιανά και πεζή να φτάσεις ως το φάρο Απολυτάρες. Η απόσταση από τον οικισμό μέχρι το φάρο, είναι 5 χιλιόμετρα, κινούμενος μόνο σε χωματόδρομο. Το παλιό μονοπάτι δεν είναι πλέον ευδιάκριτο, ωστόσο μπορείς να ακολουθήσεις τα σημάδια στις πέτρες και να γλιτώσεις περίπου μισό χιλιόμετρο στην τελευταία στροφή πριν το φάρο.

Τεράστιο ενδιαφέρον έχουν τα χωριά που δεν κατοικούνται πια όπως τα Πατεριανά (οικισμός του 1756), τα οποία βρίσκονται πάνω στο δρόμο πριν τα Γαλανιανά. Ένα ακόμη πολύ ξεχωριστό (αν και εγκαταλελειμμένο) χωριό είναι ο πέτρινος οικισμός που βρίσκεται πάνω από την παραλία Ξηροπόταμος. Τεράστιο ενδιαφέρον έχουν οι οικίες που είναι χτισμένες ακριβώς πάνω στο τείχος της αρχαίας πόλης Αίγιλα.
Μην παραλείψεις να ανέβεις μέχρι τα τείχη και την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Το μονοπάτι θα σε οδηγήσει μέσα από μια φανταστική διαδρομή, στα ψηλότερα σημεία του αρχαιολογικού χώρου κι από κει θα έχεις την πιο φανταστική θέα!

Μια ιστορία που φτάνει στα βάθη των αιώνων
Επιγραμματικά σημείωσε πως παρά τη μικρή έκταση του νησιού, τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και στη σύγχρονη ιστορία, τα Αντικύθηρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε μάχες, συμφέροντα και καταφύγια. Αρκεί να σκεφτείς πως η θέση τους στο χάρτη, ήταν εκείνη που το ξερονήσι μετατρεπόταν σε φιλέτο για κατακτητές και ισχυρούς.
Αναρωτιέσαι τώρα πως ζούσαν οι άνθρωποι εδώ εφόσον οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήταν περιορισμένες; Σύμφωνα πάντα με τους αρχαιολόγους, όσοι ήθελαν με το μέρος τους αυτό το νησί, όπως για παράδειγμα η γειτονική Φαλάσαρνα της Κρήτης, χρηματοδοτούσαν τους κατοίκους.

Οι Τούρκοι δεν κατέκτησαν ποτέ τα Αντικύθηρα τα οποία παρέμειναν στην κυριαρχία των Ενετών μέχρι το 1800. Μάλιστα κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, εδώ έβρισκαν καταφύγιο όσοι ήθελαν να αποφύγουν το ζυγό του κατακτητή. Τέλος, στον πόλεμο του 1940 οι κάτοικοι εκτοπίστηκαν στην Κρήτη για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των θαλασσών οι κατακτητές.
Travel tip: Οι κάτοικοι της Αίγιλας, υπήρξαν διάσημοι πειρατές! Στην ιστορία πέρασαν ως Αιγιλείς ληστeς.

Κύθηρα λοιπόν ή Αντικύθηρα για εναλλακτικές διακοπές; Αν είσαι τύπος που δε σε νοιάζουν οι ανέσεις, τότε τα Αντικύθηρα είναι αυτό που ψάχνεις. Αν πάλι είσαι από εκείνους που τα θέλουν όλα, τότε βάλε πλώρη για Κύθηρα.
#Traveldrops_by
karidostouflo