Αν ο παράδεισος ήταν μέρος υπαρκτό, τότε αυτός ο τόπος δε θα ήταν άλλος από το σμαραγδένιο Κυπαρίσσι, στα ανατολικά της Λακωνίας!
- Χρόνος ανάγνωσης: όσο χρειάζεσαι για να απολαύσεις μια παγωμένη μπύρα στο λιμάνι. Άντε και μια δεύτερη! Επειδή θα το τραβήξω (τι να κάνω; Κυπαρίσσι είναι αυτό!) … πάρε και μεζέ.
Ουκ ολίγες φορές, έχει χαρακτηριστεί ως απομονωμένος οικισμός. Δικαίως, αν θες τη γνώμη μου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, πως ο πρώτος δρόμος που συνέδεσε αυτό το χωριό με την υπόλοιπη Λακωνία, ανοίχτηκε τη δεκαετία του ’70. Ως τότε οι άνθρωποι, μετακινούνταν στην ξηρά μέσω μονοπατιών. Ο δεύτερος δρόμος που ενώνει το Κυπαρίσσι με το Φωκιανό και την Αρκαδία, δόθηκε στην κυκλοφορία μόλις το 2018.
Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι το 1993, πλοίο της γραμμής έδενε στο λιμάνι του οικισμού, διευκολύνοντας τις μεταφορές των εμπορευμάτων και των ανθρώπων. Το καράβι ξεκινώντας από Πειραιά έπιανε σε λιμάνια των ανατολικών ακτών Πελοποννήσου, Ελαφόνησο, Κύθηρα και Αντικύθηρα μέχρι να ρίξει άγκυρα στον Κίσσαμο της Κρήτης.
Σε κάποιες περιόδους, εξυπηρετούσε και κάποια χωριά της Μάνης δένοντας αρόδου (μέσα στη θάλασσα δηλαδή). Οι μεταφορές γίνονταν με τη βοήθεια καϊκιών. Μολονότι το ταξίδι κρατούσε 20 και πλέον ώρες, οι παλιοί θυμούνται με νοσταλγία αυτές τις “κρουαζιέρες” στις ελληνικές θάλασσες.
Travel Tip: Από όποια διαδρομή κι αν αποφασίσεις να έρθεις στο Κυπαρίσσι, ένα είναι το σίγουρο: θα εκπλαγείς από την ομορφιά των τοπίων, κινούμενος σε δρόμους μεταξύ, άγριων καταπράσινων βουνών και απέραντου γαλάζιου.
Κυπαρίσσι Λακωνίας || ένας παράδεισος στη φωλιά του Πάρνωνα
Αν και το έχω πει άπειρες φορές, σε αυτή εδώ τη διαδικτυακή γωνιά, θα το επαναλάβω άλλη μία, μιας και η περίσταση (θεωρώ) το σηκώνει. Η Λακωνία είναι ο τόπος με τα χίλια πρόσωπα. Αυτό. Το εννοώ. Είναι ο μοναδικός νομός της Ελλάδας που μπορεί και συνδυάζει στο έπακρο θάλασσα, βουνό, ιστορία, φύση, αξιοθέατα και μνημεία. Δεν το συζητώ για τις πρωτιές που κατέχει όπως το νοτιότερο άκρο των Βαλκανίων (Ταίναρο), το νοτιότερο φυσικό φιόρδ της Ευρώπης (Γέρακας), τον σπανιότερο σταλαγμίτη στο Σπήλιο της Καστανιάς και πολλά ακόμη.
Τα σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής χωριά του νομού όμως, κατέχουν μια όλο δική τους κατηγορία. Από τη Μάνη μέχρι τα χωριά της Νεάπολης και τη Μονεμβασιά, και από τον Ταΰγετο μέχρι τον Πάρνωνα, ξεφυτρώνουν σε ακτές και πλαγιές, κεντώντας με ζωή αυτό τον τόπο. Το χωριό όμως που είναι το πιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό απ΄ όλα χάρη στην ιδιαίτερη θέση στην οποία έχει χτιστεί, είναι το Κυπαρίσσι! Ένα μέρος που είναι σχεδόν αδύνατον, να το περιγράψεις.
Το Κυπαρίσσι δεν είναι απλώς ένας… προορισμός. Είναι ιδέα. Ή φιλοσοφία. Είναι κάτι ανάμεσα σε ψεύτικο και αληθινό. Πασπαλισμένο με κάτι από τα παραμύθια. Ένα μέρος με μια προσωπικότητα, ξεκάθαρα δική του. Είναι τόσα κι άλλα τόσα, που όταν βρεθείς σε αυτό το μέρος, θα νιώσεις την βαθιά ανάγκη να ξανά επιστρέψεις!
Τρεις παραλίες, τρεις οικισμοί, μία εντυπωσιακή πεζοπορία
Αρχικά το Κυπαρίσσι χωρίζεται σε τρεις οικισμούς και μάλιστα ερχόμενος από Σπάρτη, μπορεί να νομίσεις, πως βλέπεις τρία χωριά. Ο πιο παλιός και ορεινός οικισμός είναι αυτός της Βρύσης.
Ονομασία που προέρχεται από την αρχαία πόλη Κύφαντα η οποία διέθετε ένα φημισμένο ασκληπιείο λόγω των θεραπευτικών πηγαίων νερών της. Η θέα από δω προς το Μυρτώο, είναι απλώς μαγευτική, ειδικά νωρίς το πρωί αλλά και λίγο πριν το σούρουπο!
Ο επόμενος οικισμός είναι αυτός της Παραλίας. Είναι το σημείο που έχεις δει άπειρες φορές να φιγουράρει στο διαδίκτυο. Εδώ μάλιστα, χτυπάει και η καρδιά του τόπου αφού εδώ βρίσκονται οι περισσότερες ταβέρνες και καφενεία. Μερικά από τα σπίτια που είναι χτισμένα πάνω από τη θάλασσα και χαρακτηρίζουν ολόκληρο το Κυπαρίσσι Λακωνίας, είναι του προπερασμένου αιώνα. Οι επιγραφές που φέρουν, είναι χαραγμένες στις πέτρες τους και η πιο παλιά που έχω συναντήσει, αναφέρεται στο μακρινό 1868.
Ο τρίτος και τελευταίος οικισμός είναι της Μητρόπολης, ο οποίος βρίσκεται πάνω στο λόφο. Εδώ θα βρεις τα περισσότερα καταλύματα και καταστήματα, για να προμηθευτείς τα απαραίτητα.
Τρεις και οι παραλίες το Κυπαρίσσι, όλες ανοργάνωτες και όλες πραγματικά… υπέροχες! Ξεκινάμε από τις δυο “αδερφές” παραλίες δεξιά κι αριστερά από το λιμάνι. Πρόκειται για τη Μικρή και τη Μεγάλη Άμμο που το όνομά τους είναι παραπλανητικό, αφού ουδεμία σχέση οι ακτές του Κυπαρισσιού με αμμουδιά. Είναι όλες στρωμένες με λευκό βότσαλο. Κλασικές δηλαδή παραλίες των νοτιοανατολικών ακτών Πελοποννήσου. Φυσικά, κανείς δε σε βαστάει, αν θες να βουτήξεις απευθείας από το λιμάνι. Τουναντίον, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το κάνεις!
Τέλος, η παραλία της Αγίας Κυριακής βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού στο δρόμο προς Φωκιανό! Είναι απέραντη κι εδώ μάλιστα υπάρχει χώρος ειδικά διαμορφωμένος για πρόσβαση ΑμΕΑ.
Όσον αφορά τώρα την πεζοπορία, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εύκολο μονοπάτι 1,5 χιλιομέτρου, που κινείται δίπλα από τη θάλασσα. Ξεκινάει από το λιμάνι του χωριού και ακολουθώντας τις πινακίδες, μετά από 15 – 20 λεπτά θα έχεις φτάσει στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στη μέση μάλιστα της διαδρομής, συναντάς και μια μικρή παραλία στην οποία ναι, μπορείς να βουτήξεις!
Η πριγκίπισσα που κρύφτηκε στο Κυπαρίσσι, η τηλεόραση και μια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα
Αρχικά το Κυπαρίσσι είναι χτισμένο στη θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη Κύφαντα. Λόγω των θεραπευτικών πηγαίων νερών της περιοχής εδώ λειτουργούσε ένα από τα πιο γνωστά ασκληπιεία (θεραπευτήρια) της αρχαιότητας. Η πόλη κατά τα κλασικά κι ελληνιστικά χρόνια, πότε βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Σπάρτης και πότε του Άργους. Λογικό αν αναλογιστούμε, πως το Κυπαρίσσι και ο γειτονικός Γέρακας, διέθεταν δυο πολύ ισχυρά, φυσικά λιμάνια.
Από τα ρωμαϊκά χρόνια και μετά, η πόλη εξαφανίζεται για να κάνει πάλι την εμφάνισή της το 1.000 μ. Χ. περίπου, με τη σημερινή ονομασία. Το Κυπαρίσσι προέκυψε είτε από τα πολλά δέντρα (κυπαρίσσια) που φυτρώνουν στην περιοχή είτε εξαιτίας του ονόματος Κυπαρίσσης ενός μεγάλου γαιοκτήμονα, ο οποίος είχε καταγωγή από αυτό το μέρος.
Κρυμμένο για χρόνια μέσα στον καταπράσινο κόρφο του Πάρνωνα, προστατευμένο από τους πειρατές και άλλους επιδρομείς. Οι περισσότεροι αγνοούσαν την ύπαρξη αυτού του μέρους μέχρι που μια πριγκίπισσα (Νταϊάνα), αποφάσισε να βρει το προσωπικό της καταφύγιο σε αυτή την κουκίδα του χάρτη. Μέχρι σήμερα θα ακούσεις να λένε για χάρη συνεννόησης: “Είμαστε στο Κυπαρίσσι, εκεί που ήταν η Νταϊάνα” ή θα “πάμε εκεί που έκανε διακοπές η πριγκίπισσα”.
Ήμουν μικρό παιδί τότε που γινόταν αυτός ο χαμός. Είχαμε βρεθεί στο χωριό για δουλειές με τους γονείς μου και θυμάμαι ένα θρύλο να πλέκεται με λέξεις, εικόνες που δεν είχε κανείς όμως δει, ψίθυρους και μια μεγαλοπρέπεια που μας έκανε όλους να νιώθουμε μέλη του παλατιού και της αυλής. Κι ας μην υπήρχε παλάτι, παρά μόνο το σκάφος της πριγκίπισσας. Αρκούσε!
Ύστερα, μια σειρά της ΕΡΤ “Βαρδιάνος στο σπόρκα” ήρθε να κάνει διάσημο το Κυπαρίσσι στη μικρή οθόνη. Η μίνι σειρά σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, μας μεταφέρει στο μακρινό 1865 όπου η χολέρα θέριζε στην Ελλάδα. Κι αν έχεις απορία τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις (το έπαθα κι εγώ) τότε σημείωσε πως βαρδιάνος ήταν ο φύλακας στα σπόρκα, δηλαδή στα μολυσμένα από χολέρα καράβια τα οποία βρίσκονταν σε καραντίνα.
Τα sos που πρέπει να θυμάσαι για το Κυπαρίσσι Λακωνίας
- Το χωριό είναι πάντα πολύ καθαρό και περιποιημένο
- Διαθέτει μια σύγχρονη παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ
- Εντός του οικισμού Παραλία, θα βρεις δωρεάν χώρους στάθμευσης
- Δεν υπάρχει ΑΤΜ και βενζινάδικο αλλά υπάρχουν δύο μίνι μάρκετ κι ένας φούρνος για να προμηθευτείς τα απαραίτητα
- Εκτός από τις πεζοπορικές διαδρομές, η τοποθεσία ενδείκνυται και για αναρρίχησης
- Γενικά, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα οικονομικό προορισμό κατάλληλο για οικογένειες. Όχι μόνο για οικογένειες, τώρα που το ξανά σκέφτομαι!
Το Κυπαρίσσι Λακωνίας είναι το μέρος που πρέπει να μπει στην κορυφή της λίστας με τα To_Do αυτού του καλοκαιριού. Αν και δεν είναι απόλυτο ή υποχρεωτικό, να έρθεις εδώ μόνο καλοκαίρι… Μπορείς να οργανώσεις ένα Σκ ή τριήμερο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μοιράσου το με.. όποιον θες. Αν όχι, ξανά διάβασέ το από την αρχή!
#Traveldrops_by
karidostouflo