Η εμβληματική Αρεόπολη, πρωτεύουσα στην λακωνική Μάνη, είναι ο τόπος που θα σε παρασύρει σε ένα ανεκτίμητο ταξίδι ομορφιάς και γνώσης!
Ένας τόπος που δημιουργήθηκε κυριολεκτικά από πέτρα και το χαρακτήρα των ανθρώπων. Κυριολεκτικά κι αυτό. Διότι κανένα μέρος στη γη δεν φτιάχνεται, δίχως οι άνθρωποί του να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα. Κι αυτό το βλέπουμε γύρω μας, παντού. Από τα κυκλαδίτικα νησιά με τα ολόλευκα σπίτια και τα μπλε παράθυρα μέχρι τα ορεινά χωριά, με τα δεσποτικά αρχοντικά.
Η Αρεόπολη στη Μάνη, είναι ένα τέτοιο μέρος που αντιπροσωπεύει την αγριάδα του τόπου και των κατοίκων. Ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την επιβίωση, την τιμή κι εν τέλει την πολυπόθητη ελευθερία.
Οι λιτές γραμμές στα σπίτια, τα στενά σοκάκια της κωμόπολης, τα καλοδουλεμένα μαγαζάκια που προσφέρουν λίγα και καλά στους καταλόγους τους, αποτελούν ένα τεράστιο καθρέφτη της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς φανφάρες και περιττά φτιασίδια, όλα παραμένουν αληθινά, αγνά, παραδοσιακά και πρωτίστως τίμια, σε αυτό το μέρος.
Κανείς δεν έρχεται στη Μάνη χωρίς να κάνει μία στάση στην Τσίμοβα (παλιά ονομασία της Αρεόπολης). Παρά την τουριστική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, η συγκεκριμένη κωμόπολη, θεωρείται ένας αρκετά οικονομικός προορισμός.
Οι επιλογές για καταλύματα, είναι πράγματι πάρα πολλές. Τα υπέροχα μαγαζάκια (από καφενεία, εστιατόρια και ταβέρνες μέχρι παραδοσιακά παγωτά και γλυκά ή ξεχωριστά σουβενίρ) στην πλατεία και τα σοκάκια του οικισμού, καθένα με τη δική του ξεχωριστή πινελιά, καλύπτουν όλα τα γούστα!
Μάνη: η ιστορία πίσω από την εμβληματική Αρεόπολη
Για να κατανοήσουμε όμως έναν τόπο, αρκεί να βουτήξουμε λίγο στην ιστορία του. Έτσι, η Αρεόπολη βυθίζεται σε μια πορεία που ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεκινάει από τα παλαιολιθικά χρόνια. Η περιοχή λόγω των πολλών σπηλαίων που διαθέτει, προφανώς αποτελούσε καταφύγιο και προστασία για τους τότε κατοίκους.
Ευρήματα όπως εργαλεία, κεραμικά, οστά ζώων καθώς επίσης και ανθρώπων, μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής και καθημερινής ενασχόλησης με τη γη ή το κυνήγι. Μάλιστα, τα κρανία που έχουν βρεθεί μετρούν 160.000 χρόνια ζωής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί κι ένα κρανίο ηλικίας 210.000 χρόνων για το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν, πως αποτελεί το παλαιότερο δείγμα Homo Sapuiens που έχει βρεθεί στον κόσμο (πλην Αφρικής).
Μην ξεχνάμε πως το σπήλαιο του Διρού (11 χλμ νότια της Αρεόπολης) είναι από μόνο του μια σπουδαία “κατακόμβη” ιστορίας και γνώσης. Ενδεικτικά, εδώ έχουν βρεθεί οστά λιονταριού, ύαινας, ελαφιού και άλλων ζώων με τα οστά του ιπποπόταμου να θεωρούνται τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη.
Όλα αυτά, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής στην περιοχή εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Επιπλέον, τα κοιτάσματα από οστά ζώων μας δίνουν μια εικόνα που απέχει παρασάγγας από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Η περιοχή είχε πυκνή βλάστηση και νερά για να μπορούν να ζουν εδώ ζώα που πλέον έχουν εξαφανιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από την Ελλάδα.
Η Αρεόπολη στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας
Βέβαια η κωμόπολη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, χτίστηκε πολύ αργότερα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς αυτό συνέβη περίπου το 1200 μ. Χ. Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει τον οικισμό να δημιουργήθηκε από δυο αδέρφια, τα οποία καταδιώχθηκαν από τους Τούρκους στη Θράκη.
Travel fact: Το Λιμένι επίσης, επίνειο της Αρεόπολης, έχει κατά μία έννοια σχέση με τους ίδιους διωγμούς στη Θράκη. Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χερσαίους προορισμούς της χώρας!
Αρχικά ονομαζόταν Τσίμοβα (πιθανότατα σλάβικης προέλευσης λέξη) αλλά από το 1912 και μετά μετονομάστηκε σε Αρεόπολη. Ονομασία που προέρχεται, είτε από το θεό Άρη είτε από τους δυνατούς αέρηδες που πνέουν στην περιοχή.
Φυσικά, η Μάνη όπως είναι γνωστό δεν κατακτήθηκε ποτέ από Τούρκους. Πράγμα που έδινε στην περιοχή μια ελευθερία κινήσεων. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο άγριος ετούτος τόπος, να σταθεί αφετηρία της σπουδαίας Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Με το σύνθημα “Νίκη ή Θάνατος” Μανιάτες και λοιποί οπλαρχηγοί του Μοριά, υψώσαν το λάβαρο παίρνοντας την ευλογία της εκκλησίας και τις ευχές όλων των Ελλήνων. Μέχρι σήμερα η πέτρα που στυλώθηκε η σημαία, παραμένει στη θέση της για να θυμίζει σε όλους μας, τις λαμπρές στιγμές υπερηφάνειας.
History fact: Η Μάνη δεν κατακτήθηκε ούτε από τον Ιμπραήμ ο οποίος κατέστρεφε και λεηλατούσε την υπόλοιπη Πελοπόννησο το 1826. Η ιστορική μάχη στην παραλία του Διρού, θεωρείται ως μία από τις πιο γενναίες που έδωσαν ποτέ οι Έλληνες.
Travl Tip: Η Αρεόπολη, δεν είναι μόνο καλοκαιρινός προορισμός. Η Μάνη είναι ένας τόπος που ενδείκνυται για χαλάρωση ή δραστηριότητες (εξαρτάται από το τι τύπος είσαι) για όλες τις εποχές του χρόνου.
Όπως βλέπεις, στην εμβληματική Αρεόπολη στη Μάνη, πρέπει οπωσδήποτε να πας! Αν δεν το έχεις ήδη κάνει…
#Traveldrops_by
karidostouflo
- Φωτογραφία εξωφύλλου από iStock