Αυτό που συμβαίνει στο μοναστήρι του Γέρακα, είναι τόσο σπάνιο και μοναδικό που αξίζει η δύσκολη διαδρομή ως εδώ _ Ευαγγελίστρια στη Λακωνία
Χρόνος ανάγνωσης: Πολύς. Κι αυτό στο λέω γιατί είμαι βέβαιη πως θα σου πάρει κάμποση ώρα, μέχρι να συνειδητοποιήσεις το μυστiκό που κρύβεται εντός του ναού.
Αρχικά να σου πω πως η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας βρίσκεται ανάμεσα το Γέρακα και τη Ρειχιά Λακωνίας στη χερσόνησο Πύλα. Απέχει 10 χιλιόμετρα από κάθε ένα από αυτά τα χωριά. Επαρχιακός ο δρόμος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) στην αρχή, αλλά μετά στρίβεις μέσα σε χωράφια ακολουθώντας τον τσιμεντόδρομο. Το μόνο κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα σε δυσκολέψει, είναι τα μοσχάρια διαφόρων μεγεθών. Ωστόσο, τέτοιοι δρόμοι, μακριά από αυτοκινητόδρομους και κεντρικά επαρχιακά δίκτυα, είναι οι καλύτεροι! Από πολλές απόψεις…
Φτάνοντας στη Μονή, άναυδο σε αφήνει η μαγευτική θέα προς το Μυρτώο πέλαγος αφού ο χώρος βρίσκεται κυριολεκτικά στο τέρμα του γκρεμού. Μάλιστα, ερχόμενος από μακριά βλέπεις το μοναστήρι Ευαγγελίστρια (Λακωνία) κι έχεις την εντύπωση πως αυτό αιωρείται στο κενό.
Μολονότι εξωτερικά τίποτα δε σε προϊδεάζει γι αυτό που θα αντικρύσεις, άφησε τις μοναχές σε ξεναγήσουν! Και θα καταλάβεις…


Λακωνία: το αρχιτεκτονικό θαύμα στο μοναστήρι Ευαγγελίστρια
Φαινομενικά, αυτός ο χώρος μοιάζει συνηθισμένος χωρίς κάτι το περίεργο. Εντούτοις η κεντρική εκκλησία του, κρύβει ένα μικρό αρχιτεκτονικό θαύμα σε ένα σημείο που δε φαντάζεσαι. Ένα μυστικό που σε παραπέμπει σε κάποια περιπέτεια ή κάποια ανθρώπινη ανάγκη για κάλυψη ή απλώς σε έναν οίστρο αλλοτινής εποχής, που δημιούργησε κάτι ευφάνταστο και ξεχωριστό.
Μπαίνοντας λοιπόν μέσα στην εκκλησία, δε μπορείς να εντοπίσεις ποια είναι η διαφορά με τους άλλους ναούς που γνωρίζεις αφού κι εξωτερικά μοιάζει με ενιαίο οικοδόμημα. Αν δηλαδή, δεν σου μαρτυρήσει κάποια μοναχή τη μυστική κρύπτη, δε θα την παρατηρήσεις καν.
Ίσως να περιμένεις κάποια καταπακτή ή κάποια κρυψώνα που χρησιμοποιήθηκε εν καιρώ πεiρατείας ή πoλέμου. Μα όχι. Εδώ τίποτε από αυτά, που εύκολα σε οδηγεί η σκέψη, δε συμβαίνει.


Όταν ανοίξει η μικρή πορτούλα, θα ξεκινήσεις σκυφτός να ανεβαίνεις τα 17 απότομα σκαλοπάτια στη σκοτεινή σούδα. Προσοχή γιατί γλιστράνε. Στο τέρμα της σκάλας, θα βρεθείς σε μια δεύτερη εκκλησία που εκ πρώτης, δεν πιστεύεις πως υπάρχει.
Ο ενσωματωμένος ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα και περιμετρικά στον τρούλο της κεντρικής εκκλησίας Ευαγγελίστριας. Φαντάσου τον εξωτερικό στρογγυλό τοίχο του τρούλου, κούφιο σαν ένα τούνελ που θυμίζει δαχτυλίδι που επικοινωνεί με την κεντρική μεγάλη εκκλησία μέσω της κρύπτης στο ισόγειό της. Από τα παραθυράκια στον εσωτερικό τοίχο, βλέπεις από ψηλά τον κυρίως ναό της εκκλησίας ακριβώς από κάτω.


Ο Άγιος Γεώργιος μέσα στον τρούλο, αποτελεί στην πραγματικότητα, έναν ολοκληρωμένο ναό με προσκυνητάρια, άμβωνα, ψαλτήρια, τέμπλο και ιερό βήμα. Απλώς όλα μοιάζουν να είναι σε σμίκρυνση, τοποθετημένα σε στενούς χώρους που μετά βίας χωράει ένας άνθρωπος να περάσει.
Μπορείς να επισκεφτείς το εσωτερικό του τρούλου κατόπιν υποδείξεως, αλλά δε μπορείς να περπατήσεις περιμετρικά αφού το ιερό βήμα που βρίσκεται στα ανατολικά, ανακόπτει την κυκλική πορεία. Ωστόσο, μπορείς να περιηγηθείς σε όλες τις πλευρές της κρυφής εκκλησίας!


Στοιχεία για τη μονή Ευαγγελίστριας που πρέπει να γνωρίζεις
- Το μοναστήρι χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, από τον ασκητή Κυριάκο Στουρνάρα που έφτασε στην περιοχή από το Άγιο Όρος. Μέχρι το θάνατό του, πρόσφερε τις γνώσεις του στους ντόπιους (ιατρικές, παιδαγωγικές και πνευματικές) δίχως αμοιβή.
- Ο ρυθμός του ναού είναι σταυροειδής τρίκογχος αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, με κεντρικό τρούλο και τέσσερις μικρότερους πύργους.
- Η Μονή της Ευαγγελίστριας λειτουργεί στις 25 Μαρτίου (ευαγγελισμός της Θεοτόκου) και 31 Αυγούστου στην κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.
- Η Μονή λειτουργεί ως γυναικείο κοινόβιο από το 1980 και την κεντρική εκκλησία πλαισιώνουν βοηθητικοί χώροι ανάμεσα σε αυτούς κι ένα επισκέψιμο δωμάτιο που το λες και μουσείο μινιατούρα.


Σημεία στο χάρτη που μπορείς να συνδυάσεις με την επίσκεψή σου στο μοναστήρι Ευαγγελίστρια
- Ο πανέμορφος Γέρακας που αποτελεί και το νοτιότερο φυσικό φιόρδ της Ευρώπης, απέχει μόλις 10 χλμ από το μοναστήρι. Μάλιστα, αν ακολουθήσεις το κυκλικό μονοπάτι που ξεκινάει είτε από τη λιμνοθάλασσα (πάνω στο δρόμο υπάρχει σχετική πινακίδα) είτε από το λιμάνι θα ανέβεις στο λόφο και θα απολαύσεις μια μοναδική θέα του φιόρδ από ψηλά! Στα πολύ sos βάλε πως εδώ (πάνω στο λόφο του Γέρακα έχουμε φτάσει!) υπάρχουν τα ερείπια της Αρχαίας Πόλης του Ζάρακα.
- Το κεφαλοχώρι Ρειχιά απέχει επίσης 10 χλμ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Λακωνίας, αν και σήμερα κρατάει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Να θυμάσαι πως εδώ θα φας από τα πιο νόστιμα και παραδοσιακά φαγητά του Πάρνωνα!
- Αν σε βγάλει ο δρόμος σε αυτά τα μέρη καλοκαίρι αποθήκευσε την παραλία Βλυχάδα (8 χλμ από τη Ρειχιά). Αν είσαι τύπος που οι κaκουχίες είναι στην καθημερινότητά σου, τότε περπάτα ως την ερημική παραλία Μπαλογκέρι… Εγώ σου λέω τι υπάρχει στα πέριξ, εσύ αποφασίζεις!

Παίδες, ένα θα σας (ξανά) πω: Να τα ψάχνετε τα μέρη που επισκέπτεστε ως το μεδούλι. Η Ελλάδα, κρύβει άπειρες ομορφιές και πολλά (δε φαντάζετε πόσα) μυστικά. Ανακαλύψτε τα. Κι αν δεν ξέρετε από που να αρχίσετε, ξεκινήστε απλώς από τον τόπο σας! Ιδανικά, από τη γειτονιά σας και θα εκπλαγείτε από το πόσο πολλά πράγματα δε γνωρίζετε. Σας το υπογράφω αυτό.
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo
2 comments
Ευχαριστούμε πολύ για τις σπουδαίος πληροφορίες!!!
Επισκεφθήκαμε την Μονή για τρίτη φορά την προηγούμενη Κυριακή.
Εξαιρετική φιλοξενία από τις μοναχές.
Δέος και συγκίνηση από την ομορφιά του τοπίου.
Μακάρι να μπορούσα να μείνω για πάντα στη Μονή.
Δόξα τω Θεώ!!!!!
Το μέρος είναι πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο!