Ο άγριος κι αφιλόξενος Κάβο Μαλιάς, με τους θρύλους και τις παραδόσεις να τον ζώνουν, ξεδιπλώνει τα κρυφά μυστικά του. Ώρα να τα ανακαλύψεις!
Ο Μαλέας κατά τη μυθολογία ήταν ο γιος του Πελασγού ενώ ο αργότερα Ορφέας προσφέρει λύτρα καθαρμών για την εξιλέωση του Ιάσονα και των Αργοναυτών από τις κατάρες του Αιήτη.
Οι Ενετοί τον είπαν Κάβο Σαντζέλο ή Κάβο του Αγίου Αγγέλου. Ο Στράβων τον είπε απλώς Κάβο Μαλέα.
Η απόληξη του Πάρνωνα βουτάει τα πόδια της στο πέλαγος ύστερα από μια μακριά πορεία πολλών χιλιομέτρων. Έτσι, το ακρωτήρι ή το τελευταίο πόδι της Πελοποννήσου, γίνεται ο αφαλός τριών ελληνικών πελάγων. Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό πέλαγος συναντιόνται στον Κάβο Μαλιά.
Follow Lakonia Travel σε instagram & facebook και ταξίδεψε στον όμορφο τόπο της Ελλάδας!
Και μη σου περνάει από το μυαλό πως ένα απλό ακρωτήρι είναι μωρέ, πόσα πράγματα (ενδιαφέροντα κιόλας) μπορεί να έχει. Εδώ κάνεις λάθος. Βασικά όλοι μας κάνουμε λάθος, όταν πιστεύουμε κάτι τέτοιο για τη χώρα μας. Δεν υπάρχει μέρος, γωνιά, πέτρα που από κάτω δεν υπάρχει κάτι καινούριο να μάθεις.
Έτσι συμβαίνει και με τον Κάβο Μαλιά. Είναι ένα ακρωτήρι που χρειάζεσαι χρόνο για να μάθεις τουλάχιστον τα βασικά μυστικά του. Αλλά άπαξ και πατήσεις το πόδι σου στον Κάβο Μαλιά, θα τον αγαπήσεις με την ψυχή σου!
Ο Κάβο Μαλιάς και τα μυστικά του ακρωτηρίου

Πεζοπορία στο φάρο
Ξεκινάμε με τον εμβληματικό φάρο στην άκρη του ακρωτηρίου. Ο διάσημος βράχος του Κάβο Μαλιά που μνημονεύτηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ένα από τα πιο επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα στην Ελλάδα. «Μαλέαν δε κάμψας, επιλάθου των οίκαδε» είπε ο Στράβων για το ανατολικό πόδι της Λακωνίας που σημαίνει: αν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχνα πως έχεις οικογένεια.
Για να φτάσεις στο φάρο δε θα χρειαστείς πάνω από μία ώρα και κάτι περπάτημα, σε μια πεζοπορία που χαρακτηρίζεται εύκολη και άκρως γοητευτική αφού στο μεγαλύτερο μέρος της πορεύεσαι δίπλα από τη θάλασσα! Το μονοπάτι ξεκινάει λίγο μετά το εντυπωσιακό χωριό Βελανίδια.
Μπορεί να μοιάζει με σπετσιώτικο το σκηνικό αλλά μη γελιέσαι…. δεν είσαι στις Σπέτσες. Είσαι στον Κάβο Μαλιά!
- Δες ολόκληρο το άρθρο για -> την πεζοπορία μέχρι το φάρο !

Περπατώντας μέχρι την Αγία Ειρήνη – ο Κάβο Μαλιάς και τα μυστικά του
Μια άλλη σπουδαία πεζοπορία είναι το μονοπάτι προς το προσκύνημα της Αγίας Ειρήνης. Ένα καταπληκτικό μονοπάτι (ξεκινάει από το απολιθωμένο δάσος – 15 χλμ νότια της Νεάπολης) αρκεί να μην έχεις υψοφοβία ή ακροφοβία. Στην πραγματικότητα περπατάς στην κόψη του γκρεμού καθ’ όλη τη διαδρομή ανάμεσα σε ένα γυμνό τοπίο και μια απέραντη θάλασσα!
Ο προορισμός είναι το απόλυτο μέρος για ηρεμία και γαλήνη. Πίσω σου τα βράχια του ακρωτηρίου και μπροστά σου το απέραντο γαλάζιο. Το μόνο που σπάει τη μονοτονία είναι τα διερχόμενα πλοία (πάνω από 200 την ημέρα) στα ανοιχτά.

Ακολουθώντας το μονοπάτι της Αγίας Ειρήνης προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ήρθες, φτάνεις στον άγιο Γεώργιο τη βυζαντινή εκκλησία του 15ου αιώνα στην άκρη του βράχου. Οι τοιχογραφίες δεν έχουν μάτια κι αυτό είναι “κατόρθωμα” πειρατών οι οποίο κατέστρεψαν με σπαθιά τα πρόσωπα των αγίων.
Αυτό το σημείο, είναι το τελευταίο στο ακρωτήρι που μπορεί να φτάσει κάποιος περπατώντας.

Πειρατές επίσης έσφαξαν και πέταξαν σε σπηλιά, ασκητές και μοναχούς της περιοχής. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν τα οστά των νεκρών στην περίφημη Κοκαλιάρα. Στη σπηλιά φτάνεις ακολουθώντας το μονοπάτι με την κουπαστή στην άκρη που πηγαίνει στο μικρό λιμανάκι. Πριν φτάσεις στο λιμανάκι στρίβεις αριστερά και ένα άλλο (λίγο πιο δύσβατο μονοπάτι) σε οδηγεί μέχρι την Κοκαλιάρα.
Πλήθος από ασκηταριά πάνω στο ακρωτήρι μαρτυρούν την έντονη παρουσία ασκητών και μοναχών κατά το παρελθόν.
Ο θρύλος για τον ερημίτη του Καβομαλιά, Κώστα Ουράνη, παίρνει φωτιά μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για μια αγγελική μορφή που περιπλανιόταν πάνω στο ακρωτήρι και πολλοί ταξιδιώτες περνώντας από εκεί ανέφεραν αυτή τη μορφή στα βιβλία τους και τα ημερολόγιά τους. Όταν το 1840 ο Γάλλος συγγραφέας Μπισόν έφτασε στην περιοχή για να κάνει έρευνες για τον ερημίτη, οι ντόπιοι τον διαβεβαίωσαν πως είχε εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του.
- Πάτα τον σύνδεσμο και διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσει το μονοπάτι προς Αγία Ειρήνη !

Το απολιθωμένο δάσος του ακρωτηρίου
15 χιλιόμετρα νότια της Νεάπολης, εκεί που ξεκινάει το μονοπάτι για Αγία Ειρήνη υπάρχει ένα παράξενο και απόκοσμο μέρος. Είναι το απολιθωμένο δάσος της Νεάπολης. Μια μεγάλη έκταση από ευρήματα φοινίκων, οστράκων και άλλων ειδών χλωρίδας και πανίδας τα οποία αντικαταστάθηκαν από διαλύματα πυριτίου και ασβεστίου κάτω από τη θάλασσα. Μια διαδικασία που χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Αξίζει μια βόλτα στο απόκοσμο τοπίο και επίσης αξίζει να περιμένεις να πέσει ο ήλιος. Τα Κύθηρα και η Ελαφόνησος θα βαφτούν κόκκινα και θα διακρίνονται πεντακάθαρα στον ορίζοντα.
- Πατώντας στο Απολιθωμένο Δάσος της Νεάπολης μπορείς να μάθεις πολλές πληροφορίες γι αυτό το μέρος!

Θα μπορούσα να γράφω ώρες γι αυτό το απίθανο γαλήνιο μέρος στην άκρη της Ελλάδας αλλά θα σε κουράσω. Εγώ σου δίνω απλώς μια γεύση κι ένα κίνητρο. Εσύ πάρε ότι θες από αυτά, ξεβολέψου από τους must προορισμούς και γνώρισε την άλλη πλευρά του πανέμορφου τόπου μας!
#with_love
karidotsouflo