Ξέρατε ότι στη Λακωνία υπάρχει μια άγνωστη βυθισμένη πολιτεία στην περιοχή που βρίσκεται ο μαγευτικός όρμος Βαθύ; Μπορεί αυτή να μην είναι η μοναδική πολιτεία που κατέληξε στο νερό, οπωσδήποτε όμως έχει να μας διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία. Τη δική της ιστορία!
Το κολπάκι για να μάθεις την ιστορία του τόπου σου, είναι να αντλείς πληροφορίες από κάθε μέρος που επισκέπτεσαι. Τόσο απλό. Ούτε βιβλία, ούτε διαγωνίσματα, ούτε άχρηστες πληροφορίες. Απλά, όμορφα και κυρίως περιεκτικά, σε κάθε ταξίδι μάθε δυο τρία πράγματα για το κάθε χωριό ή πόλη ή παραλία ή δεν ξέρω τι άλλο που επισκέπτεσαι. Πληροφορία την πληροφορία, κομματάκι κομματάκι, στο τέλος θα συνθέσεις το παζλ της ελληνικής ιστορίας. Μια απύθμενη δηλαδή γνώση που αφορά την πατρίδα σου. Στην εποχή της πληροφόρησης (και της παραπληροφόρησης) ας κάνουμε τη διαφορά, επιλέγοντας τη γνώση.
Αρκεί να σκεφτείς πως όλα τα γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους ακολουθώντας το ένα το άλλο. Σαν μια αλυσίδα που είναι αδύνατον να σπάσει. Και να θυμάστε πως ιστορία και γεωγραφία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το ένα δηλαδή, δε μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο!
Κι αφού έκανα και το κήρυγμά μου (και γιατί να μην το κάνω δηλαδή;) πάμε τώρα να σου πω γι αυτό το εκπληκτικό μέρος. Ένας πανέμορφος όρμος, με κάτι νερά να τα πιείς στο ποτήρι και φυσικά με μια πολύ σημαντική ιστορία στις πέτρες και στα νερά της.

Άγνωστη Λακωνία _ η βυθισμένη πολιτεία και ο όρμος Βαθύ
Η Λακωνία όπως έχω ξανά πει, είναι ο τόπος με τα χίλια πρόσωπα. Ό, τι θες, εδώ θα το βρεις. Κυριολεκτικά. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η πλούσια ιστορία αυτού του νομού. Μια περιοχή που έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στα περισσότερα γεγονότα από την προϊστορία μέχρι σήμερα.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως ο όρμος Βαθύ είναι ένας από τους πιο αγαπητούς εναλλακτικούς προορισμούς πανελλαδικά. Οι περισσότεροι επίσης, αγνοούμε τη βυθισμένη πολιτεία που βρίσκεται στο τέρμα του όρμου, αλλά αυτή είναι η άγνωστη Λακωνία που αξίζει να τη μάθουμε!
Φυσικά εδώ μιλάμε για μια απέραντη παραλία με διαυγή και καθαρά νερά. Τρία κάμπινγκ, ταβερνάκια πάνω στη θάλασσα, οργανωμένα σημεία με water sports, καφετέριες και ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα για όλα τα γούστα (και πορτοφόλια). Πόσοι όμως έχουν ανέβει ως το εκκλησάκι του αγίου Νικολάου δίπλα από το μεγάλο ξενοδοχείο Belle Helene; Γιατί αν έχουμε περπατήσει ως εκεί, τότε θα έχουμε δει με γυμνό μάτι, ένα τείχος μέσα στη θάλασσα. Τις πρωινές ώρες ιδίως που τα νερά είναι “λάδι”, διακρίνονται μέχρι και οι λεπτομέρειες του τείχους.

Η εμβληματική αρχαία πόλη Λας και το τέλος της
Η σπουδαία λοιπόν πόλη της αρχαιότητας, ονομαζόταν Λας (το συναντάμε στο διαδίκτυο και στα βιβλία άλλοτε ως αρσενικό – ο Λας, και άλλοτε ως θηλυκό -η Λας). Ήταν μία από τις πόλεις που διέθεταν πλούτο, αφού είχαν λιμάνι κι επομένως εμπορικές συναλλαγές με άλλες περιοχές της Μεσογείου. Η γεωγραφική έκταση της πόλης περιλάμβανε περιοχές από το σημερινό Μαυροβούνι μέχρι και πριν το Σκουτάρι.
Κατά την ελληνική μυθολογία η πόλη ιδρύθηκε από ανθρώπους που γεννήθηκαν από τις πέτρες που έριχναν πίσω τους ο Δευκαλίων και η Πύρρα. * Ο μύθος αυτός θέλει το Δία εξαγριωμένο, να αφανίζει με κατακλυσμό το ανθρώπινο είδος γιατί είχαν χάσει πια κάθε ηθική και τιμιότητα. Ο κατακλυσμός που έστειλε, σκότωσε όλους τους ανθρώπους εκτός το βασιλιά της Φθίας (Θεσσαλία) Δευκαλίων και τη γυναίκα του Πύρρα διότι δεν τους θεωρούσε διεφθαρμένους. Οι δυο επιζήσαντες λοιπόν (για εννέα μέρες που κράτησε η καταστροφή βρίσκονταν μέσα σε ένα καράβι) ερμηνεύουν και ακολουθούν το χρησμό της θεάς Θέμιδας από τους Δελφούς που λέει πως για να ξανά φέρουν τον άνθρωπο στη Γη, πρέπει να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους και αυτές θα μεταμορφώνονται σε ανθρώπους (άντρες από τις πέτρες του Δευκαλίων και γυναίκες από αυτές της Πύρρας). Τέλειος μύθος; Προσωπικά, τον λατρεύω!
Για να καταλάβεις τη σύνδεση του μύθου, αρκεί να μάθεις πως στη δωρική διάλεκτο λάας (Λας σε συντομία) σημαίνει λίθος. Να γιατί οι αρχαίοι Έλληνες παίδες, δεν είχαν μόνο λατρεία με τους Θεούς τους, αλλά από αυτούς είχαν δημιουργήσει μια ολόκληρη κοσμοθεωρία.

Επίκεντρο της πόλης ήταν η ακρόπολη, εκεί που βρίσκεται σήμερα στο κάστρο του Πασσαβά. Το κάστρο βέβαια δεν υπήρχε τότε, χτίστηκε πολύ αργότερα (1.254) από τους Φράγκους. Επίσης, στην ακρόπολη υπήρχε ιερό όπου λατρευόταν η θεά Αθηνά.
Από τα χρόνια του βασιλιά Μενέλαου λοιπόν μέχρι και την τυραννία του Νάβι (τελευταίος βασιλιάς Σπάρτης), ο Λας βρισκόταν υπό την Σπαρτιάτικη επιρροή. Όμως λόγω διάφορων αιτιών (ανάμεσα σε αυτές και το τυραννικό καθεστώς του Νάβι), ανάγκασαν την πόλη να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Σπάρτη και να ενταχθεί στο Κοινό των Ελευθερολακώνων (ομοσπονδία από αρχικά 24 πόλεις και αργότερα, 18 με κοινά συμφέροντα).

Ένας ισχυρός που άλλαξε το χάρτη της ανατολικής Μεσογείου
Τι συνέβη όμως και αυτή η πόλη (ή μέρος της) βυθίστηκε; Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι (όσο γίνεται δηλαδή) αυτό που φαίνεται μέσα στη θάλασσα είναι το αρχαίο λιμάνι της πόλης. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει η μεγαλύτερη μερίδα ιστορικών. Ο σεισμός του 365 μ.Χ. ήταν η αιτία αυτής της καταστροφής. Με επίκεντρο την Κρήτη και 8,3 με 8,7 ρίχτερ (κατά προσέγγιση) κατατάσσεται στον ισχυρότερο σεισμό που έχει γνωρίσει ποτέ η Μεσόγειος.
Ως αποτέλεσμα αυτού του γεωλογικού φαινομένου, ήταν ισοπεδωτικές καταστροφές από τις δονήσεις, ανύψωση της νήσου της Κρήτης κατά 9 μέτρα και ένα τσουνάμι που έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο. “Θύμα” λοιπόν του σεισμού ήταν και ο Λας που μέρος του βυθίστηκε, με έναν θρύλο να υπογράφει τον αφανισμό, παίρνοντας μαζί του 20.000 ψυχές (πράγμα που δεν έχει επιβεβαιωθεί).

Φυσικά, ο Λας δεν είναι η μοναδική βυθισμένη πόλη ως αποτέλεσμα του μεγάλου σεισμού. Στο λακωνικό κόλπο, επίσης αφανίστηκε ο αρχαίος Ασωπός (σημερινή Πλύτρα) και η Ακραία (σημερινή Κοκκινιά – Γλυκόβρυση). Σε όλες αυτές τις περιοχές είναι ορατά τα ερείπια μέσα στη θάλασσα, ακόμα και με γυμνό μάτι.
Κι έλα τώρα να φανταστούμε (ή να δημιουργήσουμε αν θες, στο μυαλό μας) έναν χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, πριν τον τρομακτικό σεισμό. Μα τους χίλιους χάρτες, φίλε αναγνώστη! Δες πόσα πράγματα άλλαξαν από ένα μόνο γεγονός, πόσο άλλαξε ένα μεγάλο μέρος της γεωγραφίας. Εκεί που υπήρχε πόλη, ζωή, άνθρωποι, ξαφνικά δεν υπήρχε τίποτα. Η δύναμη της φύσης…

Κατάλαβες τώρα γιατί σου λέω να είσαι “ενοχλητικός” ταξιδιώτης και όχι χαλαρός τουρίστας; Για όλα αυτά τα μαγικά, απίθανα πράγματα που μαθαίνουμε καθώς τριγυρίζουμε τον κόσμο! Για τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την ιστορία μας. Μπορεί οι σκόρπιες πληροφορίες να μη λένε και πολλά από μόνες τους, όμως στο τέλος γίνονται μια πελώρια γνώση!
Αυτά λοιπόν από την άγνωστη Λακωνία και τη βυθισμένη πολιτεία _ όρμος Βαθύ.
#Traveldrops_by
karidostouflo