Αν νομίζεις πως ο καμβάς της Μάνης έχει να σου δείξει μόνο πύργους, άγριες παραλίες και ξερή γη, κάνεις λάθος _ το Σκουτάρι είναι η απόδειξη!
Ξέρω πως τα τελευταία χρόνια η εικόνα της Μάνης ,έχει περιοριστεί σε μόνο μερικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένοι οικισμοί και ακόμα πιο συγκεκριμένες παραλίες, κλέβουν την παράσταση και τη φήμη, από τον τεράστιο χάρτη αυτής της γοητευτικής και απέραντης περιοχής, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο “πόδι”. Μιλάω για τη μεσαία χερσόνησο της Πελοποννήσου όπου σε αυτήν εκτείνεται και το μεγαλύτερο μέρος της Μάνης.
Για να διαχωρίσουμε λίγο τα πράγματα, Μέσα Μάνη εννοούμε τη περιοχή που βρίσκεται στη Λακωνία και Έξω Μάνη στην περιοχή που εκτείνεται στο νομό Μεσσηνίας. Η λακωνική Μάνη (Μέσα) διαχωρίζεται σε προσηλιακή (το τμήμα που βρέχεται από το λακωνικό κόλπο) και αποσκιερή (το τμήμα που βρέχεται από τον μεσσηνιακό κόλπο).
Αυτό που κάνει τις δυο περιοχής να ξεχωρίζουν, είναι κυρίως το τοπίο. Η μεσσηνιακή Μάνη χαρακτηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της, από το καταπράσινο φόντο και τις κατάφυτες πλαγιές. Ωστόσο, δε λείπουν κι από εδώ οι πιο άνυδρες περιοχές, ιδίως στην περιοχή που ο ένας νομός δίνει τη σκυτάλη στον άλλο. Όσο για τη λακωνική Μάνη; Θεωρώ πως πλέον μετά από τόσα φώτα που έχουν πέσει πάνω της, είναι από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα μέρη της Ελλάδας. Ποιος τάχα δεν έχει δει έστω μια φορά στη ζωή του φωτογραφίες από το κοσμοπολίτικο Λιμένι ή την κινηματογραφική Αλύπα;

Τι γίνεται όμως με όλο εκείνο τον αγνό πλούτο αυτής της γης, που περνάει απαρατήρητος αφού δεν είχε την τύχη να διαφημιστεί ή να πρωταγωνιστήσει σε κάποιο σίριαλ; Εδώ έρχεται η δουλειά του ταξιδιώτη, που δεν κάθεται ποτέ “φρόνιμος” και που δε βολεύεται σε έναν από τους top προορισμούς.
Ο ταξιδιώτης, σε αντίθεση με τον τουρίστα, ψάχνει, περπατά, αναζητά, δεν ησυχάζει ποτέ. Μια περιοχή πρέπει να την ξεψαχνίσει, πριν την αποχαιρετίσει οριστικά. Και μόνο τότε, νιώθει πλήρης.

Σκουτάρι Μάνης ένας οικισμός φερμένος από την Κωνσταντινούπολη
Το Σκουτάρι ανατολικής Μάνης που λες, μας έρχεται απευθείας από την Κωνσταντινούπολη. Μην απορείς, υπάρχει λογική εξήγηση. Ο σύγχρονος οικισμός Σκουταρίου, ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης μετά την Άλωση της Πόλης το 1453.
Οι Έλληνες που εγκατέλειψαν την πόλη τους, εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή φέρνοντας μαζί τους εκτός από τα υπάρχοντά τους (όσα τουλάχιστον από αυτά μπόρεσαν) ήθη, έθιμα και ένα όνομα. Η συνοικία της Κωνσταντινούπολης όπου ζούσαν μέχρι τότε, ονομαζόταν επίσης Σκουτάρι. Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη συνοικία διατηρεί αυτό το όνομα (Ουσκουντάρ στα τούρκικα).
Tip: Σκουτάρι σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ασπίδα.


Παρόλα αυτά, η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό Σκουτάρι, έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία στις “πλάτες” της, καθώς κατοικείται από τα μυκηναϊκά χρόνια. Η πόλη ονομαζόταν Βορθόνα ενώ αργότερα, κατά τα αρχαία ελληνικά χρόνια, ονομάστηκε Ασίνη. Η αρχαία πόλη, βρισκόταν πάντα στη σφαίρα επιρροής των Σπαρτιατών ενώ οι γύρω πόλεις, είχαν φτιάξει τη δική τους ομοσπονδία (Κοινό των Ελευθερολακώνων) προασπίζοντας τα οικονομικά (και άλλα) συμφέροντά τους ανεξάρτητα από τους Σπαρτιάτες.
Tip: Τα ταξίδια είναι ο ιδανικός τρόπος για να μαθαίνετε ιστορία! Ξέρετε γιατί; Επειδή ιστορία και γεωγραφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Άσε που αυτός ο τρόπος, είναι μακράν ο πιο ευχάριστος!
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, υπήρξε ένα από τα αγαπημένα αλλά και ασφαλή καταφύγια πειρατών. Όπως και η υπόλοιπη Μάνη, έτσι και το Σκουτάρι, δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Οθωμανούς.

Ένας αγαπημένος προορισμός για όσους αποζητούν την ηρεμία
Το Σκουτάρι αποτελεί έναν από τους πιο φιλόξενους προορισμούς της Μάνης, μολονότι δεν ανήκει στις τουριστικές ατραξιόν της περιοχής. Οι τρεις παραλίες καλύπτουν όλα τα γούστα των επισκεπτών. Σε αυτές θα βρεις οργανωμένα αλλά και ελεύθερα τμήματα. Μάλιστα στην παραλία της Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί και η ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία.
Αν και το Σκουτάρι ενδείκνυται για χαλαρές οικογενειακές (και όχι μόνο) διακοπές, μπορεί να αποτελέσει και την ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσεις την ευρύτερη περιοχή.

Ξεκινώντας από το χωριό, αν κατευθυνθείς δυτικά θα συναντήσεις αρχικά τον Κότρωνα με τη διπλή παραλία του. Αμέσως μετά θα βουτήξεις στη Χαλικιά Βάττα. Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και γαλήνιες παραλίες της Μάνης. Ύστερα, συνεχίζοντας νότια στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου, θα βρεις την Αλύπα και την ερημική παραλία Άμπελο.
Αν πάλι, κατευθυνθείς ανατολικά, αρχικά θα συναντήσεις το Βαθύ με τη βυθισμένη πολιτεία. Αμέσως μετά, το διάσημο Μαυροβούνι με την απέραντη ακτή και τέλος, το πολύχρωμο Γύθειο.
Από όποια πλευρά κι αν επιλέξεις να πας, ένα είναι το βέβαιο: Αυτός ο τόπος είναι γεμάτος εκπλήξεις. Γι αυτό… ζήσε την εμπειρία στο έπακρο!
#Traveldrops_by
karidostouflo
1 comments
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Συνεχίστε το έργο σας!