Μπορεί η ονομασία Κότρωνας να παραπέμπει σε κάτι άγριο και ασμίλευτο, η κρυφή παραλία του όμως έρχεται και τα ανατρέπει όλα!
Όλη η λακωνική Μάνη χαρακτηρίζεται από την αγριάδα του εδάφους, τη χαμηλή έως ανύπαρκτη βλάστηση και τις βοτσαλωτές παραλίες. Εννοείται σε αυτό το κέντημα δεν ξεχνάμε τους γραφικούς οικισμούς πάνω στο κύμα με τους ακοίμητους πέτρινους φρουρούς (πύργους). Ούτε μας αφήνουν αδιάφορους οι γεύσεις αυτής της παράξενης γης, οι άνθρωποι και οι στιγμές.
Ποιος τάχα, έχει περάσει από τη κινηματογραφική Αλύπα και την ξέχασε; Ποιος έχει περάσει από το Λιμένι και δεν το κράτησε στην καρδιά του σαν μια σπάνια καρτ-ποστάλ;
Και πάμε τώρα ένα παράξενο ταξίδι στη καρδιά της Μάνης. Εκεί που οι ψηλοί πύργοι υψώνονται και φυλάνε τον τόπο τους σαν μυστικό ιερό της αρχαιότητας. Εκεί που η βλάστηση χαμηλώνει και φτάνει στο ύψος του ποδιού. Στον τόπο που η απλότητα και η γύμνια, κεντάνε σαν σε μυσταγωγία έναν παράδεισο, υπαρκτό στους ανθρώπους.
Μια όαση πράσινου στη μυστική παραλία _ Κότρωνας
Ο Κότρωνας βρίσκεται στο λακωνικό κόλπο, στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Μάνης. Θα τον βρεις φωλιασμένο σε έναν απάνεμο όρμο. Απέχει 30 χλμ από το Γύθειο και 15 χλμ από την Αρεόπολη. Από όποια διαδρομή κι αν φτάσεις εδώ, ένα είναι το βέβαιο: το τοπίο θα σε μαγέψει.
Μην ξεχνάς πως το να οδηγείς στους επαρχιακούς δρόμους της μανιάτικης χερσονήσου, αποτελεί από μόνο του ξεχωριστή εμπειρία. Πρώτα απ’ όλα για τα τοπία που ξεδιπλώνονται μπροστά σου σαν σε κινηματογραφικό ποστ και ύστερα για τα μικρά χωριουδάκια που μοιάζουν περισσότερο με γειτονιές παρά με οικισμούς. Στην εξίσωση πρόσθεσε, τα καταγάλανα νερά που αστράφτουν στις παραλίες με τα λευκά βότσαλα και φυσικά τα πεντανόστιμα ταβερνάκια με τους λαχταριστούς ψαρομεζέδες. Μα για να τα νιώσεις όλα ετούτα, πρέπει πρωτίστως να αφεθείς στο θαύμα!
Πίσω στο θέμα μας όμως και στην όαση που θα βρεις στην ασμίλευτη γη του Κότρωνα. Γύρω σου θα αντικρύσεις γυμνά βουνά, πέτρα και φως. Και στο κέντρο αυτής της γύμνιας μια πραγματική όαση πρασίνου, μυθολογίας και ιστορίας.
Ο Κότρωνας καμαρώνει για την ξεχωριστή και ιδιαίτερη παραλία Σκοπά η οποία απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το κέντρο του οικισμού. Από το σημείο δηλαδή που υπάρχει η αμμουδερή παραλία και το λιμάνι. Δε μπορείς να κάνεις όμως όλη τη διαδρομή με το αυτοκίνητο. Μετά την παιδική χαρά που θα προσεγγίσεις με το το όχημά σου (800 μέτρα μετά το λιμάνι στο δρόμο προς Αρεόπολη) θα χρειαστεί να περπατήσεις άλλα 700 μέτρα μέχρι να φτάσεις στην παραλία.
Καθότι ο δρόμος είναι πολύ στενός, δε χωράνε πουθενά να περάσουν δύο αυτοκίνητα. Συν ότι στο τέλος της διαδρομής (όταν φτάσεις παραλία) δεν έχει χώρο να γυρίσεις. Οπότε αν ρισκάρεις να κατέβεις με αμάξι, τότε να είσαι προετοιμασμένος για μπερδέματα. Εξάλλου, η απόσταση από την παιδική χαρά μέχρι τη χερσονησίδα Σκοπά, δε θα σου πάρει περισσότερο από 10 λεπτά μέχρι να την κατέβεις.
Μύθοι, θρύλοι και μια πλούσια ιστορία σε μόλις λίγα τετραγωνικά
Κι επειδή σε κάθε γωνιά αυτή της χώρας υπάρχει ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας μας, σημείωσε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα που θα διαβάσεις παρακάτω.
- Στα χρόνια της αρχαιότητας εδώ βρισκόταν το ιερό της Ισσωρίας Άρτεμης. Στο ίδιο σημείο σήμερα είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
*Πολύ θα ήθελα εγώ ας πούμε, να υπάρχει στη θέση του το αρχαίο ιερό (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό) και ο χριστιανικός ναός να βρισκόταν λίγο παραπέρα… - Σύμφωνα με τα ευρήματα, στη χερσονησίδα Σκοπά βρισκόταν η ακρόπολη αρχαίας Τευθρώνης η οποία ανήκε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων. Βέβαια η περιοχή είχε δύο ακροπόλεις. Η παραθαλάσσια ακρόπολη ήταν στη χερσονησίδα και η άλλη στην περιοχή του κάστρου Λουκάδικων.
* Φαντάσου το Κοινό των Ελευθερολακώνων ήταν μια ομοσπονδιακή συμπολιτεία 24 πόλεων στην Αρχαία Ελλάδα που λειτουργούσε δημοκρατικά ενώ συνεργάζονταν όλες μεταξύ τους για το καλό τους. Οι πόλεις αυτές κυρίως λόγω της γεωγραφικής τους θέσης (κοντά σε θάλασσα οι περισσότερες) ήταν πλούσιες. Μια από τις αιτίες δημιουργίας της συμπολιτείας τους ήταν η αντίθεσή τους με τον τελευταίο βασιλιά της Σπάρτης, τύραννο Νάβη. - Καθώς τα νερά εδώ είναι ζεστά, κατά τα ρωμαϊκά χρόνια λειτουργούσαν ιαματικά λουτρά, τμήματα των οποίων φτάνουν μέχρι τις μέρες μας
* Μακάρι κάποτε όλα αυτά να τα δούμε όπως τους αξίζει, περιποιημένα, καθαρά και με επιγραφές - Οι ιστορικοί έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως αυτό το μικρό κομμάτι γης αποτελούσε κέντρο ψυχαγωγίας, προσκυνήματος καθώς επίσης και ποικίλων εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων. Αξιόλογο είναι πως ευρήματα εδώ υπάρχουν από διάφορες φάσεις της ελληνικής ιστορίας (αρχαία, ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια)
* Ένας τόσο δα τόπος, με μια πελώρια ιστορία να μας διηγηθεί. Αυτό κι αν είναι σπουδαίο!
Και πριν κλείσουμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον (θέλω να πιστεύω δηλαδή) άρθρο, θυμήσου πως πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ξεκινάει ένα μονοπάτι μέσα στον ελαιώνα που θα σε οδηγήσει στην μικρή παραλία με το μαύρο βότσαλο πίσω από τη χερσονησίδα. Ο ορισμός της μυστικής παραλίας!
Αν πάλι είσαι ανήσυχο πνεύμα (που για να διαβάζεις karidotsouflo, φυσικά και είσαι!) τότε τραβήξου 2,5 χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό Κότρωνας και κάνε βουτιά σε μια από τις πιο εντυπωσιακές γαλάζιες παραλίες της Μάνης. Ναι, καλά κατάλαβες. Για τη Χαλικιά Βάττα λέω!
Τώρα που ξέρεις πως ο Κότρωνας έχει τη δική του καταπράσινη διπλή παραλία που οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή της, βάλε τον στη λίστα με τα #sos αυτού του καλοκαιριού!
#Traveldrops_by
karidostouflo