Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο αλλά ναι, πριν από πολλά χρόνια ο Πραστός, το πανέμορφο χωριό της Τσακωνιάς αριθμούσε 9.000 κατοίκους.
Κατά μία άλλη εκδοχή βέβαια, οι κάτοικοι ήταν περίπου 6.000. Όπως και να ‘χει αυτό το μέρος άκμασε, μεγαλούργησε και σήμερα δίνει σε όλους εμάς ένα σπουδαίο μάθημα ιστορίας, λαογραφίας και δυνατών θεσμών.

Μην ξεχνάμε πως η απόμακρη Τσακωνιά, αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες περιοχές της Ελλάδας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και στην αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζουν αυτό τον τόπο αλλά και στη διάλεκτο που ομιλείται μόνο εδώ κι έχει διασωθεί προφορικά διασχίζοντας τους αιώνες. Μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε η πρώτη απόπειρα απόδοσης της διαλέκτου πάνω στο ελληνικό αλφάβητο.
Τα τσακώνικα προέρχονται από την αρχαία δωρική διάλεκτο και τα μιλάνε μόνο οι Τσάκωνες. Χωρίς να αποτελεί επίσημη γλώσσα και χωρίς να διδάσκεται (πέρα από συγκεκριμένες περιπτώσεις) θεωρείται μία από τις προστατευμένες γλώσσες της Unesco.

Πραστός Κυνουρίας: το υπέροχο παραδοσιακό χωριό της Τσακωνιάς και η πλούσια ιστορία του
Τα χωριά της Ελλάδας, είναι στην πραγματικότητα ο ακατέργαστος πλούτος μας! Είναι όλα εκείνα τα μικρά, σκόρπια, διαμαντάκια που γυαλίζουν στα βουνά και στα νησιά μας. Εκεί που η βουή του κόσμου δε χαλάει την απέραντη φυσική ομορφιά τους.
Ο Πραστός λοιπόν είναι χτισμένος στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 649 μέτρων. Η πρώτη επίσημη αναφορά του τόπου γίνεται σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου και αναφέρεται ως Προάστειον.
Στη διάρκεια της Β Τουρκοκρατίας (18ος & 19ος αιώνας) ο οικισμός απέκτησε μεγάλη δύναμη και πλούτο. Δικαίως έγινε το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο τσακωνοχώρι. Οι εκτιμήσεις λένε πως ο πληθυσμός του χωριού έφτανε τις 9.000 κατοίκους (6.000 κατά μία άλλη εκδοχή). Λειτουργούσαν 30 εκκλησίες, 9 ενορίες και 3 μονές. Στην περιοχή κατοικούνταν μάλιστα και δύο κάστρα.

Σήμερα βέβαια ο επίσημος πληθυσμός του Πραστού είναι 255 άτομα εκ των οποίων ελάχιστοι είναι μόνιμοι κάτοικοι. Τα καλοκαίρια όμως το χωριό γεμίζει και πάλι κόσμο και πλανάται στον αέρα μια αίγλη από τα δοξασμένα χρόνια.
Το 1826 ο Ιμπραήμ Πασάς κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό. Τότε, οι κάτοικοί τού αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στον Άγιο Ανδρέα, στον Τυρό, στο Λεωνίδιο και σε άλλες περιοχές. Έτσι το “μεσαιωνικό” χωριό της Τσακωνιάς, ο αρχοντικός Πραστός έχασε τον πλούτο του. Όχι όμως και τη δόξα του.

Οι Πραστιώτες στα πέρατα του κόσμου ως έμποροι και τεχνίτες
Οι Πραστιώτες έγραψαν τη δική τους σελίδα στην οικονομία του τόπου περνώντας στην ιστορία ως ευφυέστατοι και ικανότατοι έμποροι. Τα προϊόντα του Πραστού ξεκινούσαν από το ορεινό χωριό και ταξίδευαν σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο με σημαντικά κέντρα την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και πόλεις της Ρωσίας.
Μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή ήταν συνηθισμένο οι Έλληνες έμποροι, να αρμενίζουν στις θάλασσες και να πουλάνε σε τόπους μακρινούς τα ποιοτικά και παραδοσιακά προϊόντα τους. Η καρδιά των μεταφορών για όλη την ανατολική Πελοπόννησο ήταν τα λιμάνια της Ύδρας και των Σπετσών.

Κάπως έτσι οι πολυταξιδεμένοι έμποροι του χωριού έφεραν στοιχεία από άλλες περιοχές και δημιούργησαν τη δική τους ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Μέχρι σήμερα επικρατεί η αίσθηση πως ακροβατείς ανάμεσα σε ορεινό οικισμό και σε νησιώτικη χώρα του Αργοσαρωνικού.
Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και η μαεστρία των τεχνιτών που η μαστοριά τους στην πέτρα τους έκανε φημισμένους χτίστες σε όλη την Ελλάδα. Βολτάροντας στα σοκάκια του χωριού θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ. Τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά στέκονται φρουροί του χωριού μέχρι τις μέρες μας κι ας έχουν πια ερημώσει.

Όλα τα #travel tips που πρέπει να ξέρεις γι αυτό το μέρος
Το πιο εντυπωσιακό που μαγεύει τον ταξιδιώτη είναι φυσικά οι πλάκες από σχιστόλιθο στις στέγες των σπιτιών και των εκκλησιών αντί για κεραμίδια. Πραγματικά, ένα μοναδικό θέαμα! Σε παρασέρνει σε ξεχασμένα χωριά του μεσαίωνα, απρόσιτα και ανέγγιχτα από τον εκσυγχρονισμό.
Η Καστάνιτσα Αρκαδίας που θεωρείται και το αρχαιότερο χωριό της Τσακωνιάς και διαθέτει την ίδια αρχιτεκτονική με τον Πραστό. Ένα από τα πιο όμορφα μέρη (πραγματικά και χωρίς υπερβολές) της Πελοποννήσου αν και άγνωστο στα ταξιδιωτικά #sos του διαδικτύου.

Η Καστάνιτσα απέχει μόνο 14 χιλιόμετρα από τον Πραστό. Άνετα δηλαδή συνδυάζεις σε μια εκδρομή και τα δύο χωριά. Για τους φυσιολάτρες, οι δύο οικισμοί συνδέονται με ορεινό μονοπάτι μήκους 4,5 χιλιομέτρων. Υπολογίζεις, ιδανικά 1,5 ώρα περπάτημα με τις στάσεις σου. Μην το παίρνει αψήφιστα. Σε αυτό το πανέμορφο φαράγγι που θα πέσεις, θα χρειαστεί πολλές φορές να σταθείς και να θαυμάσεις το μεγαλείο της φύσης.
Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις, ψάξε και βρες ένα (τουλάχιστον) μέρος που δε συγκαταλέγεται στους must προορισμούς. Θα εκπλαγείς! στο υπογράφω.
#Traveldrops_by
karidostouflo