Μοναδικές εμπειρίες, από πεζοπορίες στα δάση του Ταϋγέτου, φαράγγια, θρυλικές κορυφές και εγκαταλελειμμένα χωριά _ μονοπάτια.
Αυτό το βουνό μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί, ως η απόλυτη χαρά του πεζοπόρου. Μέσα από πολλές όμορφες διαδρομές, άριστα σηματοδοτημένες οι περισσότερες, μπορείς να γνωρίσεις το μεγαλείο της φύσης που απλώνεται στα πόδια σου. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, αυτό!
Παρακάτω, θα βρεις 3 εντυπωσιακές πεζοπορικές διαδρομές στο αρσενικό βουνό της Πελοποννήσου, που θα σε κάνουν να λατρέψεις αυτό τον τόπο. Εξάλλου ο Πενταδάχτυλος (ο Ταΰγετος κατά τα βυζαντινά χρόνια), αποτέλεσε πολλές φορές την απαρχή για μύθους και θρύλους, δίνοντας στον άγριο κι αφιλόξενο όγκο του, διαστάσεις γίγαντα.

Ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή – Προφήτης Ηλίας 2.407 μ. υψόμετρο
Η ανάβαση μέχρι τη θρυλική κορυφή του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 2,407 μέτρα, αφορά μια ξεχωριστή εμπειρία. Συνήθως, οι φίλοι του βουνού την επαναλαμβάνουν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Ξεκινώντας από το καταφύγιο και μέχρι την πυραμίδα (κορυφή), η απόσταση είναι 3,5 χλμ και χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 2,5 ώρες περπάτημα. Η υψομετρική διαφορά ανέρχεται στα 850 μέτρα και κρίνεται μια δύσκολη διαδρομή, κυρίως για τη μόνιμη ανηφορική κλίση της, με αποκορύφωμα το τελευταίο κομμάτι της πυραμίδας, που είναι και το πιο απαιτητικό.
Αν η ανάβαση γίνει πριν ξημερώσει, τότε από την κορυφή θα δεις ένα μικρό θαύμα να λαμβάνει χώρα. Στο απέραντο κενό, μια πυραμίδα θα γεννηθεί μέσα από τον πορτοκαλί ορίζοντα και θα είναι ορατή μόνο για μερικά λεπτά. Στην πραγματικότητα, όλο αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα, δεν είναι τίποτα άλλο από την τέλεια σκιά της κορυφής του βουνού. Μια ολόσωστη πυραμίδα. Αναμφίβολα, ένα από τα πιο μαγικά φαινόμενα, που θα δεις να συμβαίνουν ποτέ στη φύση!

Το θρυλικό φαράγγι των Μύλων στο βόρειο Ταΰγετο
Το φαράγγι των Μύλων είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη πεζοπορία στο συγκεκριμένο βουνό μετά την κορυφή του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για μια διαδρομή σχεδόν 10 χλμ με υψομετρική διαφορά στα 470 μέτρα. Ξεκινάμε από το χωριό Γεωργίτσι για να καταλήξουμε στο Καστόρι ύστερα από μια πεζοπορία 4 ωρών. Τα βήματά μας κινούνται αρχικά σε χωματόδρομο (για 2,5 χλμ) και ύστερα αρχίζουν να πορεύονται κατηφορικά στο φαράγγι. Στα τελευταία 3 χλμ βαδίζουμε δίπλα από το ποτάμι.
Γενικά, χαρακτηρίζεται μια πεζοπορία μέτριας δυσκολίας. Πάντα όμως δίδεται προσοχή στο μέσω περίπου της διαδρομής, όπου θα χρειαστεί να περάσουμε το σημείο με τη σκάλα και τα σιδερένια βοηθήματα (σκαλάκια) στο βράχο. Αν έχει βρέξει πολύ, κρίνεται αδύνατη η διέλευση, ειδικά για τους αρχάριους.


Μονοπάτια Ταϋγέτου | μια κυκλική πεζοπορία 16 χλμ στην καρδιά της φύσης
Η επόμενη πεζοπορία αφορά ένα συνδυασμό από 5 μονοπάτια του Ταϋγέτου διάρκειας σχεδόν 6 ωρών και συνολικής απόστασης 16 χιλιομέτρων. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίσουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του βουνού. Αφετηρία και τερματισμός είναι το χωριό του Μυστρά.
- Ακολουθούμε το μονοπάτι για Ταϋγέτη (ξεκινάει έξω από το χωριό Μυστράς στο δρόμο προς κάστρο – πηγές Κρεβατά). Σε μία ώρα (2,5 χλμ) θα είμαστε στο χωριό Ταϋγέτη κι από κει σε μισή ώρα συνεχίζοντας το μονοπάτι, θα έχουμε φτάσει στις κατασκηνώσεις και στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής.
* Εδώ βρίσκουμε πόσιμο νερό

- Επόμενος σταθμός είναι ο ακατοίκητος οικισμός Περγαντέικα που θα φτάσουμε ως εδώ περπατώντας κάτι λιγότερο από 1,5 ώρα, διανύοντας 3,2 χλμ. Πριν κατηφορίσουμε για το μικρό χωριό, στη θέση Σέλα, θα έχουμε φτάσει στο ψηλότερο (υψομετρικά) σημείο της διαδρομής, 1.120 μέτρα. Μέχρι τη Σέλα, η πορεία είναι μόνο ανηφορική. Από κει και πέρα, έχουμε κυρίως κατηφορική κλίση.
- Στα Περγαντέικα υπάρχει πόσιμο νερό για ανεφοδιασμό κι απαιτείται μια καλή στάση για ξεκούραση κι αναζωογόνηση. Συνεχίζοντας το δρόμο μας, κατεβαίνουμε στο ποτάμι κι από κει βγαίνουμε αγνάντιο στη Μονή Φανερωμένης (Αναβρυτή) η οποία κατοικείται. Από τον οικισμό μέχρι τη Φανερωμένη, χρειαζόμαστε μία ώρα περπάτημα, διανύοντας σχεδόν 2 χλμ.
- Συνεχίζουμε ακολουθώντας κομμάτι του ευρωπαϊκού Ε4 για να καταλήξουμε στο ξωκλήσι της Σωτήρας σε 3,5 χλμ και 45 λεπτά περπάτημα σε χωματόδρομο με κατηφορική κλίση. Κι εδώ υπάρχει πόσιμο νερό.

- Από εδώ παίρνουμε το μονοπάτι προς Λαγκαδιώτισσα (σπηλαιώδης ναός) και Παρόρι. Για να δούμε το ναό, θα χρειαστεί να κάνουμε μία μικρή παράκαμψη, που δε μας πάρει πάνω από 10 λεπτά (πήγαινε – έλα). Μέχρι το χωριό Παρόρι, είναι 2,5 χλμ (40 λεπτά περπάτημα).
- Επιστρέφουμε στο Μυστρά (σχεδόν 2 χλμ) από το δρόμο σε 15 λεπτά.
Όλες οι παραπάνω διαδρομές είναι άριστα σηματοδοτημένες και αποκλείεται να χαθείς. Όσο για το οφέλη που αποκομίζεις… ανεκτίμητα!
#With_TraVeL_LoVe
karidostouflo