Αν θες να γνωρίσεις πραγματικά την ορεινή Αρκαδία και την ιστορία της, τότε κάνε μια επίσκεψη στο σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι.
Ο νομός Αρκαδίας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου τόσο σε ορεινά χωριά όσο και σε παραθαλάσσια. Ένας αληθινός πλούτος, πολιτισμού, αρχιτεκτονικής, φύσης κι εναλλακτικών δράσεων. Δε μπορείς να πεις με βεβαιότητα ποιο κομμάτι είναι το πιο εντυπωσιακό. Αναμφίβολα όμως, κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του ομορφιά, χάρη κι αίγλη. Συν ότι σχεδόν όλοι οι αρκαδικοί προορισμοί, έχουν να μας δώσουν σπουδαία μαθήματα ιστορίας.
Το Λιμποβίσι του οποίου η φήμη φτάνει στις μέρες μας χάρη στον σπίτι των Κολοκοτρωναίων είναι ένα από τα πιο δυνατά #sos του ορεινού όγκου της Αρκαδίας. Παρόλο που το χωριό έχει πάψει να κατοικείται εδώ και πολλά χρόνια, σήμερα χάριν του μικρού μουσείου, αποκτά ξανά ζωή. Έστω κι αν αυτή η ζωή αφορά μόνο επισκέπτες που το πέρασμά τους είναι πολύ σύντομο. Παρόλα αυτά, αξίζει να διατηρούμε ζωντανά τέτοια μέρη και να τα τιμάμε με την παρουσία μας.
Χωριά που πια στέκουν έρημα στα βουνά, χαλάσματα που εκ πρώτης όψεως δε μας λένε απολύτως τίποτα, μουσεία που φαντάζουν αδιάφορα έχουν να μας διηγηθούν πολύτιμα κομμάτια της ελληνικής ιστορίας. Τα ταξίδια είναι ίσως ο πιο ευφάνταστος τρόπος για να μαθαίνουμε ιστορία και γεωγραφία. Πως; Πολύ απλά. Αν όποτε επισκεπτόμαστε ένα καινούριο μέρος, αναζητάμε και πληροφορίες γι αυτό τον τόπο, τότε συλλέγοντας χρήσιμες γνώσεις στο τέλος θα έχουμε συνθέσει ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας μας.
Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι _ Μαίναλο Αρκαδίας
Αν και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα ως μικρός μουσειακός χώρος το σπίτι του Γέρου του Μοριά δεν είναι το αυθεντικό, το ρίγος διαβαίνοντας την πόρτα είναι έντονο στον καθένα μας. Το σπίτι που φιλοξένησε δώδεκα γενιές Κολοκοτρωναίων. Σύμφωνα με αναφορές, ο πρώτος πρόγονος του ήρωα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που κατοίκησε στο Λιμποβίσι ήταν ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης το 1.532, στην προσπάθειά του να κρυφτεί μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση κατά των Τούρκων.
Έκτοτε η οικογένεια άλλαξε το όνομά της από Τσεργίνης σε Κολοκοτρώνης, όπου έμελλε να μείνει στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας με τεράστια και λαμπρά γράμματα. Σήμερα σε μια μαρμάρινη επιγραφή, αναγράφεται ως γενάρχης, ο πρώτος από τους άντρες της οικογένειας που εγκαταστάθηκε σε αυτό το μέρος.
Το σπίτι όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο δεν είναι το γνήσιο. Πρόκειται για ανακατασκευή, δίπλα ακριβώς από το αυθεντικό σπίτι της οικογένειας από το οποίο σώζονται μόνο τα πέτρινα θεμέλια. Ο χώρος αποτελείται από ένα ισόγειο δωμάτιο κι ένα πατάρι. Είναι πιστό αντίγραφο ενός ορεινού οικήματος της προεπαναστατικής Αρκαδίας.
Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά please μην ξεπετάξετε το χώρο σαν να μπήκατε σε καφενείο. Σταθείτε και διαβάστε τις επιγραφές, παρατηρήστε τα λάβαρα, θαυμάστε τις περίτεχνες παραδοσιακές στολές. Όσοι πολέμησαν για να αποτινάξουν τον τούρκικο ζυγό, όσοι έγραψαν δυο λόγια γι αυτούς τους ήρωες, όσοι δυστύχησαν για να ευτυχίσουμε εμείς σήμερα, έχουν αφήσει μια σπουδαία κληρονομιά σε εμάς. Ας κάνουμε αποδοχή αυτής, σεμνά και ταπεινά. Όπως δηλαδή αρμόζει σε αυτούς τους γίγαντες της ιστορίας μας.
Να θυμάστε: όσοι δεν γνωρίζουν το βάθος από τις ρίζες τους, αγνοούν τον ουρανό. Ας μη γίνουμε σαν κι αυτούς.
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω και σε ένα τρανό χωριό που σήμερα δεν έχει απομείνει τίποτα
Το Λιμποβίσι βρίσκεται στα 1.210 μέτρα υψόμετρο, σε μια κατάφυτη από έλατα πλαγιά του Μαινάλου. Εικάζεται πως δημιουργήθηκε στα βυζαντινά χρόνια, ίσως και νωρίτερα. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας αριθμούσε 500 κατοίκους ενώ κατά την Τουρκοκρατία υπήρξε ένα πραγματικό οχυρό. Μετά την Επανάσταση όμως, σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Οι άνθρωποι πια δεν ήταν απαραίτητο να ζουν σε απρόσιτα και απομονωμένα μέρη. Έτσι, ζήτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Σήμερα εκτός από το σπίτι του Κολοκοτρώνη που λειτουργεί ως ανοιχτό μουσείο, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη κι ένα καφενείο που λειτουργεί τις ώρες που είναι ανοιχτό και του μουσείο. Κανένα κτίσμα από το παλιό χωριό δε σώζεται και νιώθεις πως εδώ δεν υπήρχε ποτέ τίποτα πέρα από τα ανακατασκευασμένα κτίρια. Επιπλέον από τον περιβάλλοντα χώρο που μοιάζει με πλάτωμα ή τεράστια πλατεία ξεκινούν πολλά μονοπάτια.
Αν φτάσεις μέχρι εδώ που θεωρώ επιβάλλεται αυτή η επίσκεψη περπάτα γύρω από την πλατεία, θαυμάσει αυτή την εκπληκτική πράσινη θέα γύρω σου κι όταν αποκάμεις από την τόση ομορφιά της ορεινής Αρκαδίας κάθισε στο καφενείο και απόλαυσε ένα καφεδάκι ή ένα τσιπουράκι.
Όλα αυτά που αντικρίζει ο επισκέπτης ερχόμενος σε αυτό τον τόπο έχουν αναδιαμορφωθεί με δαπάνες του Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Στην Ελλάδα βλέπεις το έχουμε αυτό το ελάττωμα. Κοιτίδες ιστορίας, πολιτισμού, αρχιτεκτονικής και τέχνης να μαραζώνουν λες κι είναι άχρηστες κι ενοχλητικές χωματερές. Περιμένουμε τον ευεργέτη να μας αναδείξει αυτά που η πολιτεία θα έπρεπε να τα φυλάει και να τα προστατεύει σαν πολύτιμα εκθέματα. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο μας και με δικά τους έξοδα αναδεικνύουν αρχαιολογικούς χώρους, φτιάχνουν μουσεία, ανοίγουν μονοπάτια, συντηρούν μνημεία. Είμαστε βαθιά υπόχρεοι σε αυτούς τους ανθρώπους.
Τα χωριά της ευρύτερης περιοχής που πρέπει να επισκεφτείς
Η Στεμνίτσα που υπήρξε η πρώτη άτυπη πρωτεύουσα του επαναστατημένου ελληνικού έθνους απέχει μόνο 21 χιλιόμετρα από το Λιμποβίσι. Το Χρυσοβίτσι βρίσκεται 8,5 χλμ νότια από την οικίας των Κολοκοτρωναίων και η Αλωνίσταινα 11 χλμ βορειοανατολικά .
Στην επόμενη λοιπόν εξόρμηση που θα οργανώσεις στην ορεινή Αρκαδία βάλε μια πινέζα στο χάρτη σου για να θυμηθείς και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι. Του Γέρου του Μοριά.
Μην ξεχνάς όπου πας να συλλέγεις χρήσιμες πληροφορίες. Αυτές είναι που θα κεντήσουν την πιο σοφή γνώση στο μυαλό σου!
#Traveldrops_by
karidostouflo