Έξω από τα τείχη της καστροπολιτείας του Μυστρά “ξεφυτρώνει” ξαφνικά ο Αϊ Γιάννης των Βουβάλων, αυτό το πανέμορφο (αν και παράξενο) μεταβυζαντινό ξωκκλήσι.
Ποτέ! Ποτέ! ποτέ όμως δεν ξέρεις αρκετά καλά τον τόπο που ζεις. Νόμος. Νόμος απαράβατος. Ο τόπος σου είναι κάτι σαν το σπίτι σου και πάντα έχεις την ψευδαίσθηση πως τον ξέρεις τόσο καλά όσο την παλάμη του χεριού σου. Έλα όμως που δεν είναι καθόλου έτσι…
Κι αυτό θα χρειαστεί να το αναιρέσεις πολλές (πάμπολλες) φορές άπαξ και αποφασίσεις να γίνεις τουρίστας στο χωριό σου, στην πόλη σου, στο νησί σου.
Κάπως έτσι την πατάω κι εγώ κάθε φορά που αποφασίζω να περιπλανηθώ σε ένα κοντινό χωριό ή σε μια παραλία ή σε ένα δάσος. Πάντα ανακαλύπτω κάτι καινούριο και εντυπωσιακό. Νόμος.
Ένα τέτοιο μέρος είναι και ο Αϊ Γιάννης των Βουβάλων στο Μυστρά.
- Μη χάνεσαι! Συντονίσου σε -> instagram – facebook & pinterest !
- Follow -> Lakonia Travel σe instagram & facebook και καλώς ήρθες σε ένα απίθανο μάθημα ιστορίας και γεωγραφίας!

Ο Αϊ Γιάννης Βουβάλων – το πανέμορφο ξωκκλήσι του Μυστρά
Τη συγκεκριμένη εκκλησία τη συναντάμε λίγο πιο έξω από το κέντρο του Νέου Μυστρά. Για να φτάσουμε εκεί ακολουθούμε το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ξεκινώντας από τον πλάτανο της πλατείας του χωριού. Το μονοπάτι, μας περνάει μέσα από το χωριό και μετά ακολουθούμε το χωματόδρομο που συναντάμε. Περπατώντας δε θα χρειαστούμε πάνω από 15 λεπτά για να φτάσουμε.
Εκείνη η περιοχή ονομαζόταν Τριτσέλα και αποτελούσε τη μοναδική συνοικία της καστροπολιτείας έξω από τα τείχη. Ο Αϊ Γιάννης είναι στριμωγμένος ψηλά στο βουνό και δίνει την εντύπωση μιας πελώριας εκκλησίας. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα εκκλησάκι που περιορίζεται μόνο ψηλά στο βράχο. Το υπόλοιπο κομμάτι που μοιάζει με ναό, είναι απλώς μια ψεύτικη πρόσοψη.
Το επιβλητικό θέαμα συμπληρώνει και η πετρόχτιστη δεξαμενή στη βάση του βράχου με την κρήνη του νερού και τη σαρκοφάγο στο τελείωμα. Το νερό αναβλύζει από τον Ταΰγετο σχεδόν ΄όλες τις εποχές του χρόνου.
Η μαρμάρινη σαρκοφάγος στην οποία καταλήγει το νερό (υπάρχει μια παρόμοια έξω από το μουσείο στο Μυστρά) απεικονίζει Βάκχους.

Γιατί όμως ο Αϊ Γιάννης ονομάζεται Βουβάλων;
Πολλοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να λύσουν το μυστήριο του χαρακτηρισμού “Βουβάλων” μιας και στην περιοχή ποτέ δεν υπήρξε αυτό το ζώο. Επειδή όμως υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία γι αυτή την εκκλησία, κανείς μπορεί να πει τίποτα με βεβαιότητα. Όσες αναφορές υπάρχουν, είναι από ξένους περιηγητές αλλά χωρίς λεπτομέρειες.
Μια εκδοχή θέλει τη συσχέτιση των Βάκχων που απεικονίζονται στη σαρκοφάγο με τους βούβαλους. Αυτό προκύπτει από τη συνήθεια του λαού να παρομοιάζει με βούβαλο κάθε ευτραφή και δυσκίνητο ον. Οπότε μπορεί οι Βάκχοι να ειπώθηκαν σαν βούβαλοι από το λαό κι αυτό να έδωσε το χαρακτηρισμό στον Αϊ Γιάννη.
Όπως και να προέκυψε όμως το όνομα, εκείνο το σημείο είναι μια καλή ευκαιρία για βόλτα. Αν έχεις όρεξη, δεν επιστρέφεις στην πλατεία από το δρόμο που ήρθες αλλά ακολουθείς το χωματόδρομο από την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι θα επιστρέψεις πίσω κάνοντας μια μικρή κυκλική διαδρομή μέσα από το χωριό.
Η Παντάνασσα είναι το μοναδικό κατοικήσιμο κτήριο της καστροπολιτείας του Μυστρά!
Την επόμενη φορά που θα θες να βγεις μια βόλτα…. απλώς εξερεύνησε το χωριό σου ή τη γειτονιά σου. Θα εκπλαγείς με όσα θα ανακαλύψεις! Στο εγγυάται το karidotsouflo ….
#with_love
Ελένη