Όχι ένα, όχι δύο αλλά εννιά πρωτοποριακά μουσεία της Σπάρτης, κάνουν αυτή τη μικροσκοπική πόλη να μοιάζει πελώρια!
Τα μουσεία της Σπάρτης δεν είναι λίγα αν αναλογιστεί κανείς το μικρό μέγεθος της πόλης. Όμως η ιστορία και η λαμπρότητα αυτής, αποτελούν αφετηρία για τη δημιουργία πολλών και διαφορετικών τέτοιων χώρων! Προσπάθειες που μας αρέσουν πολύ.
Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagram και στο facebook!
Επίσκεψη στα πρωτοποριακά μουσεία της Σπάρτης
Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης – Λυκούργου & Αγίου Νίκωνος
Το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης φέρεται σαν το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε σε επαρχιακή πόλη. Βρίσκεται σε ένα πάρκο πλησίον της κεντρικής πλατείας και χωρίζεται σε 7 αίθουσες. Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια πόλη αξίζει ένα πολύ μεγαλύτερο μουσείο ώστε κάποτε τα ευρήματα να δουν φως κι όχι τα σκοτάδια των αποθηκών. Όμως σε αυτή τη χώρα έχουμε μάθει να αρκούμαστε στο λίγο και στο μέτριο αρνούμενοι να καταλαβαίνουμε την αξία της ιστορίας μας. Παρόλα αυτά μια επίσκεψη σε αυτό το χώρο, οπωσδήποτε αξίζει.
Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου – Ανανίου 13 (κοντά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη)
Το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου στην πραγματικότητα είναι η οικία του Λεωνίδα Μελετίου Μανουσάκη ο οποίος δώρισε το σπίτι του στο Δήμο Σπάρτης με όλο το ρουχισμό, το φωτογραφικό αρχείο, τα έπιπλα και πολλά προσωπικά αντικείμενά του. Προσωπική μου άποψη είναι πως αυτό το μουσείο είναι η πιο όμορφη και συγκινητική ιστορική αναδρομή για τη ζωή του περασμένου αιώνα!
Μουσείο Νεότερης Σπάρτης – Λυκούργου & Χαμαρέτου
Το Μουσείο Νεότερης Σπάρτης αφορά την εξέλιξη της πόλης στα νεότερα χρόνια και σκοπός είναι να καταγράφει οτιδήποτε σημαντικό συμβαίνει ώστε να δημιουργηθεί ένα τεράστιο αρχείο για τις επόμενες γενιές. Ανάμεσα στα εκθέματα, υπάρχουν αναφορές της Φιλικής Εταιρίας, της Επανάστασης του 1821, το διάταγμα του Όθωνα για την ανίδρυση της πόλης και πολλά ακόμη.
Μουσείο φωτογραφικών μηχανών Τάκη Αϊβαλή – Νέος Μυστράς
Ανηφορίζουμε προς το Μυστρά και πριν τη κεντρική πλατεία συναντάμε (στα αριστερά μας) αυτό το ιδιαίτερο μουσείο. Μια προσωπική συλλογή του φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή κι ένα όνειρο ζωής παίρνει “σάρκα και οστά” στα ράφια του μουσείου. Σπάνιο υλικό από φωτογραφικές μηχανές κι εξαρτήματα προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη – άσχετα αν είναι λάτρης της φωτογραφίας ή όχι.
Η συλλογή φωτογραφικών μηχανών θεωρείται ως η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή παγκοσμίως και δικαίως κατέχει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού – Όθωνος-Αμαλίας 129
To Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού είναι ένα πραγματικό κόσμημα της πόλης. Εκτός από τα σπουδαία και βιωματικά εκθέματα, γίνονται κατά καιρούς και πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Αξίζει να αφιερώσει κανείς λίγο από το χρόνο του σε αυτό το μουσείο και να μην το περάσει στα “πεταχτά” γιατί αυτή η επίσκεψη είναι πράγματι ένα καταπληκτικό μάθημα ιστορίας, γεύσης και παράδοσης. Όπως ξέρουμε, οι Έλληνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ελιά, τον καρπό της και το λάδι, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται συχνά από τη μυθολογία, την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

- Δες εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το -> πρωτοποριακό μουσείο ελιάς και ελληνικού λαδιού
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά – Μητρόπολη καστροπολιτείας Μυστρά
Το μουσείο βρίσκεται στο χώρο του Αγίου Δημητρίου – μητρόπολη της καστροπολιτείας του Μυστρά. Πρόκειται ένα μικρό μουσείο αλλά “φορτωμένο” με ευρήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Γλυπτά, έργα μικροτεχνίας, κεραμικά νομίσματα, εικόνες, υφάσματα, χειρόγραφα ακόμα και μια ολόκληρη πλεξίδα από μαλλιά είναι μερικά από τα σπάνια εκθέματα.
Αν και ολόκληρη η περιοχή της καστροπολιτείας αποτελεί ένα ιδιαιτέρως σημαντικό υπαίθριο μουσείο, ο χώρος του μουσείου αξίζει μια επίσκεψη.
Κουμαντάρειος Πινακοθήκη – Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 123
Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο των αρχών του εικοστού αιώνα και λειτουργεί σαν επίσημο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Αποτελεί δωρεά των παιδιών του φιλότεχνου Ιωάννη Κουμάνταρου ο οποίος ονειρευόταν να ιδρύσει μια πινακοθήκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Σήμερα στο χώρο της πινακοθήκης εκθέτονται μόνιμα 14 ελαιογραφίες δυτικοευρωπαίων ζωγράφων από τον 16ο έως και τον 20 αιώνα. Συχνά όμως φιλοξενούνται συλλογές από όλο τον κόσμο.
Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης – Λυσσάνδρου 5 (πίσω από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης)
Το Μουσείο Εκκλησιαστικής τέχνης στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του μητροπολιτικού μεγάρου. Τα εκθέματα προέρχονται από Μονές της περιοχής και περιλαμβάνουν ιερά σκεύη, άμφια, χειρόγραφα και σημαντικές εικόνες 5 αιώνων. Άσχετα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, ένα τέτοιο μουσείο είναι ευκαιρία για γνωριμία με αυτό το ιδιαίτερο είδος τέχνης.
Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης – Λυκούργου 175
Ένας υπέροχος και ζεστός χώρος στο δεύτερο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης φιλοξενεί την προσωπική αλληλογραφία, φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και πολλά προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Λάκωνα ποιητή.
Η δημιουργία αυτής της γωνίας στον συγκεκριμένο χώρο, ήταν επιθυμία του ίδιου του Νικηφόρου Βρεττάκου λίγο πριν πεθάνει. Είναι τουλάχιστον συγκινητική μια τέτοια επίσκεψη!
*Μπορεί αυτός ο χώρος να μη θεωρείται σαν κανονικό μουσείο. Σε αυτό το άρθρο όμως, το συμπεριλαμβάνω σε αυτά γιατί αυτή η μεριά είναι πραγματικά σπουδαία.
Αν σου άρεσε το άρθρο μου, μοιράσου το με τους φίλους σου!
#with_love
Karidostouflo