Ένα άγριο παραδεισένιο νησί, μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων, αποκαλύπτει τα μυστικά του και σε προσκαλεί να το ανακαλύψεις – Αντικύθηρα!
Μπορεί τα 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα που καταλαμβάνει το νησάκι της άγονης γραμμής, να λειτουργούν στα αρνητικά, όμως ξανά σκέψου το! Σχεδόν στο κέντρο της Μεσογείου και με το όνομά του να έχει ταυτιστεί με μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της ανθρωπότητας, τα Αντικύθηρα είναι ο ορισμός του εναλλακτικού τουρισμού.
Χωρίς πολυτέλειες και επιλογές, αφημένο στην άγρια ομορφιά του, προσφέρει μια αληθινή και αυθεντική φιλοξενία. Σε φάση που θες δε θες, θα γνωριστείς με τους μόνιμους κατοίκους (25 άνθρωποι όλοι κι όλοι).
Αν ξεκινήσεις από Νεάπολη το ταξίδι διαρκεί 4,5 περίπου ώρες ενώ από τα Κύθηρα μόλις 2,5. Αν πάλι μας έρθεις από Κρήτη, υπολόγισε 2 ώρες και από Πειραιά 9 ώρες ταξιδάκι! Θυμήσου, πως δρομολόγια δεν υπάρχουν κάθε μέρα.
Κι αφού σε έπεισα και επιβιβάστηκες στο καράβι για τα Αντικύθηρα (τι θα πει, δεν πείστηκες ακόμα;) έλα να δούμε πως θα περάσεις αυτό το διήμερο. Δε θέλω όμως τεμπελιές…

Απόδραση στα Αντικύθηρα _ road trip στο νησί και τους οικισμούς
Η απόσταση από το ένα σημείο στο νησί μέχρι το άλλο (από βορρά προς νότο) είναι μόνο 4 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως μπορείς άνετα να το γυρίσεις, ακόμα και με τα πόδια. Αν όμως φέρεις το αυτοκίνητό σου, έχε υπόψη σου πως εδώ δεν υπάρχει βενζινάδικο.
Αρχικά, ο κεντρικός οικισμός με το λιμάνι είναι ο Ποταμός. Εδώ θα βρεις δυο μαγαζάκια – καφενεία – ταβέρνες με πολύ φιλόξενους ιδιοκτήτες. Επίσης, εδώ υπάρχει αγροτικός γιατρός και αστυνομία. Είναι το πρώτο μέρος που βλέπεις φτάνοντας στο νησί και το τελευταίο όταν φεύγεις. Δε θα σου πάρει πολύ ώρα για να εξερευνήσεις το μικρό χωριό με τον κυκλαδίτικο αέρα. Αξίζει όμως να περάσεις από κάθε σοκάκι και από κάθε γειτονιά.

Για να γνωρίσεις αληθινά το νησί όμως, πρέπει να αναζητήσεις και τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού. Τα Χαρχαλιανά είναι ένας μικρό χωριουδάκι (σαν μια γειτονιά) που διατηρήθηκε από τον 4ο – 5ο αιώνα μ. Χ. μέχρι περίπου τον 7ο – 8ο αιώνα μ. Χ.
Εντυπωσιακά είναι τα λαξευμένα στα βράχια πατητήρια σταφυλιών. Μπορεί σήμερα στο νησί να υπάρχουν ελάχιστοι αμπελώνες, πριν από αιώνες όμως, η παραγωγή κρασιού ήταν ευρέως γνωστή.

Τα Πατεριανά είναι ένας ακόμη οικισμός του 1756 όπως μαρτυρά η πινακίδα, που πια δεν κατοικείται. Εντούτοις αξίζει μια στάση εδώ κι ας μην υπάρχουν άνθρωποι παρά μόνο αγριοκάτσικα που ξεπετάγονται από τα χαλάσματα. Κάτω από το δρόμο θα παρατηρήσεις και παλιά αλώνια. Κάτι το οποίο συναντάς και σε άλλα σημεία του νησιού.
Travel Tip: Στα Αντικύθηρα υπολογίζεται πως κυκλοφορούν ελεύθερα περίπου 3.000 αγριοκάτσικα. Φαντάσου, ένα μαντρί 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η χαρά του τσοπάνη!

Τα Γαλανιανά είναι ο τελευταίος οικισμός στα νότια των Αντικυθήρων κι εδώ βρίσκεται η εκκλησία του πολιούχου (Άγιος Μύρωνας) του νησιού. Ο χώρος του ναού είναι πάντα καθαρός και φιλόξενος ενώ μπορείς να ρίξεις τον κουβά στη στέρνα και να πιείς δροσερό νερό. Στο σημείο που αναβλύζει το νερό, βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Μύρωνα, σύμφωνα με την παράδοση.
Καθώς οδηγείς ή περπατάς θα δεις αρκετούς ανεμόμυλους οι οποίοι δε λειτουργούν πια. Αξίζει όμως να πλησιάσεις και να τους παρατηρήσεις από κοντά!

Εξερευνώντας τις παραλίες του νησιού
Όσον αφορά τις παραλίες του νησιού έχεις μόλις 3 επιλογές. Και να είσαι βέβαιος πως δε χρειάζεσαι παραπάνω. Σε πρώτη φάση η παραλία Χάλαρα (ή Ποταμός) βρίσκεται εντός του κεντρικού οικισμού απέναντι από το λιμάνι. Η πτώση βράχων, έχει σαφώς αφαιρέσει πόντους από την ομορφιά της ακτής, ωστόσο κανείς δε σε εμποδίζει να κάνεις εδώ το μπάνιο σου.

Η άλλη επιλογή είναι να κάνεις μακροβούτια πέφτοντας από τη μικρή προβλήτα πίσω από το μεγάλο λιμάνι. Από εδώ και μέχρι την παραλία Χάλαρα, φτάνεις πολύ άνετα κολυμπώντας. Μάλιστα μπορείς να χωθείς στις σπηλιές και τις μικροσκοπικές παραλίες που σχηματίζονται μέσα σε αυτές!
Ο Ξηροπόταμος αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική παραλία του νησιού αφού είναι πιο μεγάλη και άνετη από οτιδήποτε άλλο στα Αντικύθηρα. Μάλιστα πάνω ακριβώς διακρίνονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Αίγιλα και απομεινάρια ενός πιο σύγχρονου οικισμού.

Τέλος, η Καμαρέλα είναι η πιο άγρια και συνάμα επιβλητική παραλία στο νησί Αντικύθηρα. Για να την προσεγγίσεις, πρέπει να κατέβεις τα σκαλιά και να κολυμπήσεις σε ένα απόκοσμο, πέτρινο τοπίο. Η θέα από ψηλά είναι μαγευτική και από δω καμαρώνεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας!

Πεζοπορία στην Αρχαία πόλη Αίγιλα και τον παλιό οικισμό
Όπως σου είπα παραπάνω, η Αρχαία πόλη Αίγιλα βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία Ξηροπόταμος. Συνδυάζεις δηλαδή και αξιοθέατα και βουτιές! Το σωστό είναι πρώτα να ανηφορίσεις προς τον αρχαιολογικό χώρο και μετά καθώς θα είσαι κουρασμένος, να ρίξεις την πρώτη βουτιά. Τότε θα νιώσεις και την πραγματική απόλαυση της θάλασσας!
Το μονοπάτι και η περιήγηση μέχρι την Ακρόπολη, χρειάζονται περίπου ένα δίωρο γεμάτο. Αρχικά θα περάσεις από το Ιερό του Απόλλωνα από το οποίο δε σώζεται σχεδόν τίποτα, ωστόσο το ακέφαλο άγαλμα του θεού εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ανηφορίζοντας στο μονοπάτι, πρώτα θα προσεγγίσεις έναν παλιό οικισμό (ακατοίκητο σήμερα) χτισμένο στα τείχη της αρχαίας πόλης. Αν παρατηρήσεις, θα δεις μερικά σπίτια να έχουν τον έναν από τους εξωτερικούς τοίχους τους πάνω στο τείχος της Αρχαίας Αίγιλας.

Ύστερα θα περπατήσεις ως την Ακρόπολη, και ακολουθώντας στα σημάδια θα φτάσεις ως τα ψηλότερα σημεία όπου τα τείχη φτάνουν τα 6 μέτρα. Μάλιστα σώζεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση ένας νεώσοικος, κρυψώνα για πολεμικό ή πειρατικό πλοίο σε ελεύθερη μετάφραση, λαξευμένο εξολοκλήρου πάνω στο βράχο. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Ελλάδα σώζονται ελάχιστοι τέτοιοι χώροι.
Histoy Tip: Οι Αιγιλείς (οι κάτοικοι των Αντικυθήρων ντε) υπήρξαν φημισμένοι πειρατές στα χρόνια της αρχαιότητας. Η πόλη τους βρισκόταν κυρίως από την προστασία της κρητικής πόλης Φαλάσαρνα. Καταστράφηκαν (η Φαλάσαρνα και η Αίγιλα) από τους Ρωμαίους μεταξύ 69 και 67 π.Χ. όταν οι κατακτητές αποφάσισαν να εξαφανίσουν οτιδήποτε πειρατικό. Αυτό που οι κατακτητές αποφασίζουν για την τύχη ολόκληρης ιστορίας ενός τόπου, δεν το έχω καταλάβει ακόμα… αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Η διαδρομή μέχρι τον εμβληματικό φάρο
Η πεζοπορία μέχρι το φάρο Απολυτάρες είναι απλώς μαγική! Κι αυτό το λέω με περισσή φειδώ. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να διανύσεις τα 5 χιλιόμετρα του χωματόδρομου για να προσεγγίσεις το φάρο και άλλα τόσα για την επιστροφή. Σύνολο θα χρειαστείς περίπου τρεις ώρες με τις στάσεις.
Ξεκίνα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Υπολόγισε καλά τους χρόνους σου κι έχε μαζί σου μπόλικο νερό. Οπωσδήποτε αθλητικό παπούτσι, καπέλο και αντιηλιακό. Πιθανότατα σε αυτή τη διαδρομή να μη συναντήσεις άλλο άνθρωπο. Ωστόσο θα πορευτείς παρέα με τα κατσίκια. Είπαμε, τα Αντικύθηρα μοιάζουν με πελώριο μαντρί!

Hiking Fact: Μπορείς να γλιτώσεις τα πρώτα 2,5 χιλιόμετρα της πεζοπορίας αν κάνεις αυτό το κομμάτι με το αυτοκίνητό σου. Ο χωματόδρομος σε αυτά τα χιλιόμετρα είναι βατός και πηγαίνει αυτοκίνητο. Από κει και πέρα, ούτε να το σκέφτεσαι… Μόνο πόδια!

Extra tips για το μοναχικό νησί της Μεσογείου _ Αντικύθηρα
Τα Αντικύθηρα είναι μια σταλιά νησί, εντούτοις τίποτα δε τα εμποδίζει να κατέχουν πρωτιές. Ορίστε μερικές:
- Το νησί της άγονης γραμμής έγινε διεθνώς γνωστό όταν το 1901 ανασύρθηκε από το βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά του νησιού ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Θεωρείται ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής της ανθρωπότητας και δεν έπαψε έκτοτε να γίνεται αντικείμενο μελέτης από επιστήμονες, αρχαιολόγους κ.α.
- Τα Αντικύθηρα είναι το νησί με τη λιγότερη φωτορύπανση στη Μεσόγειο. Γεγονός που οδήγησε στη σύσταση του «Παρατηρητήριου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
- Το νησί ανυψώθηκε κατά 2 με 3 μέτρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ. Χ. με επίκεντρο την Κρήτη. Αυτό δε βοηθάει και πολύ τους αρχαιολόγους να εντοπίσουν με ακρίβεια τα αρχαία λιμάνια αφού άλλαξε η μορφολογία των όρμων

- Το νησί αποτελεί σημαντικότατο σταθμό ξεκούρασης για τα πουλιά που μεταναστεύουν την άνοιξη και το φθινόπωρο. Υπολογίζεται ότι από τα Αντικύθηρα περνάνε περίπου 200 είδη μεταναστευτικών πουλιών. Επίσης, εδώ αναπαράγονται 5 είδη αρπακτικών πουλιών ενώ θεωρείται το μοναδικό κατοικημένο νησί στον κόσμο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία Μαυροπετρίτη (είδος γνήσιου γερακιού).
- Την καλύτερη ανατολή ηλίου θα τη δεις από το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο οποίο μπορείς να φτάσεις οδικώς αλλά και ακολουθώντας το μονοπάτι από τον ποταμό
- Υπάρχουν διάσπαρτα παλιά αλώνια και πατητήρια σταφυλιών εξολοκλήρου λαξευμένα στα βράχια. Απλώς… εκπληκτικό!

Αν δεν έχεις βάλει ακόμα στη λίστα σου το νησάκι της άγονης γραμμής, καιρός να το κάνεις! Ειδικά αν είσαι εναλλακτικός τύπος.
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo