Ένα ξεχωριστό χωριό που ειλικρινά δε μοιάζει με κανένα, ένα μέρος που δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσεις _ Πραματευτή Αρκαδίας
Χρόνος ανάγνωσης: Όσο χρειάζεσαι για να ανέβεις στα ψηλότερα σοκάκια του χωριού και να θαυμάσεις από ψηλά αυτή τη μαγεία!
Οπωσδήποτε τα #must και τα #to_do της ταξιδιωτικής λίστας των κοινωνικών δικτύων ή των ταξιδιωτικών οδηγών, δεν περιλαμβάνουν τέτοια άγνωστα μέρη. Συνήθως οι τουρίστες περιορίζονται στην πιο γνωστή παραλία της περιοχής ή στο χωριό με τα πιο φημισμένα σοκάκια. Άντε και στην ταβέρνα με το φρέσκο ψάρι ή στο καφενείο με ένα νόστιμο γλυκό.
Οι αληθινοί ταξιδευτές όμως δεν αρκούνται στα δεδομένα. Ψάχνουν την κρυφή αλήθεια κάθε τόπου. Οτιδήποτε αυθεντικό και γνήσιο, απαλλαγμένο από τη βαβούρα και τις φιοριτούρες. Κάπως έτσι ανακαλύπτουμε πολύτιμα χωριά, δύσβατες παραλίες, αυθεντικούς πολιτισμούς. Εκεί δηλαδή που κανένα gps δε θα μας βγάλει…

Πραματευτή Αρκαδίας, το χωριό της Τσακωνιάς με τον σπάνιο πλούτο
Αυτό το μέρος που λες, μπορεί να καταλαμβάνει μια σταλιά έκταση στο χάρτη, το όνομά του όμως μαρτυρά έναν αλλοτινό πλούτο. Κάτι το οποίο έχει το ίδιο κυριολεκτική και το ίδιο μεταφορική υπόσταση. Τον οικισμό θα τον συναντήσεις στους χάρτες ως θηλυκό Πραγματευτή ή Πραματευτή αλλά και ως Πραματευτής ή Πραγματευτής στο αρσενικό του.
Travel Tip: Το χωριό παλαιότερα ονομαζόταν και Πρωτεύουσα, τιμητικά λόγω του μεγέθους του αφού αποτελούσε τον μεγαλύτερο οικισμό από όλους τους κοντινούς.

Η ονομασία, προέρχεται από τους γυρολόγους του παρελθόντος (πραγματευτάδες) οι οποίοι ήταν πλανόδιοι έμποροι. Ένα επάγγελμα που άκμασε τόσο πολύ στο συγκεκριμένο χωριό, που έδωσε σε αυτό το όνομά του. Ωστόσο οι κάτοικοι, εκτός από το εμπόριο είχαν και παράδοση στα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Να λοιπόν από που προκύπτει αυτό το παράξενο και ασυνήθιστο όνομα του οικισμού.
Βέβαια, από την άλλη, ως ένα γνήσιο τσακώνικο χωριό διατηρεί μέχρι σήμερα έντονο το στοιχείο της τοπικής αρχιτεκτονικής και παράδοσης. Μπορεί ο πλούτος των πραματευτάδων να ήταν κυριολεκτικός λόγω επαγγέλματος αλλά και ο πλούτος της παράδοσης είναι ανεκτίμητος μέχρι σήμερα.

Να θυμάσαι πως η Πραματευτή είναι ένα από τα χωριά που μιλιέται μέχρι σήμερα η τσακώνικη διάλεκτος προερχόμενη από την αρχαία δωρική. Αν και τείνει να εξαφανιστεί εντελώς αυτή η διάλεκτος κυρίως λόγω εκσυγχρονισμού, οι ντόπιοι κάνουν τεράστια προσπάθεια για να διατηρήσουν ζωντανό αυτό το σπουδαίο κομμάτι του πολιτισμού τους. Κάτι που σήμερα, δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως. Εντούτοις, αυτή η προσπάθεια θα αποτελεί μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Η μαγευτική θέα προς το Μυρτώο πέλαγος που δε θα βρεις πουθενά αλλού
Πρώτη φορά που αντίκρισα αυτό το μέρος σκέφτηκα, πως μοιάζει με το μαλλί που έχουν οι περικεφαλαίες στο πάνω μέρος τους. Αν δηλαδή φέρουμε σε σμίκρυνση αυτό το χωριό, θα δούμε όντως πως έχει χτιστεί στην κορυφή ενός λόφου και απλώνεται στις πλαγιές σαν μέλι που χύνεται αργά από την κηρύθρα!
Η θέα είναι απλώς μαγευτική προς το Μυρτώο πέλαγος και ακόμα παραπέρα! Το μάτι χάνεται μακριά, πολύ μακριά και δε μπορείς εύκολα να το μαζέψεις. Μοιάζει λες και βρίσκεσαι σε μια κόγχη γκρεμού και μπροστά σου ξεδιπλώνεται ολάκερος ο κόσμος!

Δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω. Μερικά πράγματα νομίζω δε μπορείς να τα ντύσεις εύκολα με λέξεις. Είναι τόσο ακραία όμορφα, που αδυνατείς να βρεις τα ιδανικά επίθετα. Εν κατακλείδι, δε μπορώ με τίποτα να σας περιγράψω την τελειότητα αυτού τους μέρους. Και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Σκοπός μου είναι να σας πείσω να φτάσετε μέχρι εκεί!

Τα σημεία του χάρτη που πρέπει να αποθηκεύσεις για ένα ολοκληρωμένο οδοιπορικό στην περιοχή!
Καταρχάς να σου πω πως το χωριό Πραματευτή Αρκαδίας απέχει μόνο 9 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο , μόλις 2,5 χιλιόμετρα από τη Σαμπατική και άλλα τόσα από την υπέροχη παραλία Θιόπαυτο.
Travel fact: η ονομασία Σαμπατική προέρχεται από τη φράση “σαν πας εκεί”. Καλό;! Τίποτα τυχαίο σε αυτή την υπέροχη γλώσσα μας.

Όπως καταλαβαίνεις, μετά τη βόλτα σου στην / στον Πραγματευτή, κατηφορίζεις στα παραλιακά, και αρχίζεις τις βουτιές και το φρέσκο ψαράκι στα ταβερνάκια! Φυσικά αν είσαι ανήσυχο πνεύμα το Λεωνίδιο θα σε ανταμείψει με την παράδοση και την αυθεντικότητά του. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι (πάρε και ένα βάζο για το σπίτι!) και φυσικά να επισκεφτείς τον Πύργο Τσικαλιώτη!
Στα νοτιότερα αξίζει να κάνεις ένα μικρό οδοιπορικό στα παραθαλάσσια χωριά Πλάκα και Πούλιθρα αλλά και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σίντζα. Αν κινηθείς βορειότερα, θα ανακαλύψεις ένα μεγάλο τμήμα της Αρκαδικής Ριβιέρας που κυριολεκτικά κεντάει ακρογιαλιές και μικρούς οικισμούς.

Ο Τυρός και το Παράλιο Άστρος είναι οι μεγαλύτερες και πιο τουριστικές κωμοπόλεις, ωστόσο κάθε οικισμός (ειδικά οι πιο ορεινοί) διατηρούν μέχρι σήμερα αναλλοίωτη την παράδοσή τους. Αυτό σημαίνει, πως αξίζει κάθε παράκαμψη και κάθε λοξοδρόμηση από την αρχική πορεία.
Κλείνοντας θέλω να σας υπενθυμίσω να είστε άτακτοι ταξιδιώτες και όχι βολεμένοι τουρίστες! Ξέρω γίνομαι βαρετή αλλά είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω από αυτήν εδώ τη διαδικτυακή γωνιά…
#Traveldrops_by
karidostouflo