Το νησάκι Πρώτη που βρίσκεται δυτικά της Μεσσηνίας έχει ένα παράξενο σχήμα κροκόδειλου και είναι πραγματικά ένας παράδεισος!
Η Πρώτη απέχει μόνο ένα μίλι από τη στεριά, είναι άνυδρη και δεν έχει μόνιμους κατοίκους. Οι μόνοι εγγεγραμμένοι κάτοικοι ήταν οι μοναχοί του μοναστηριού κατά την απογραφή του 2001.
Για το όνομα Πρώτη υπάρχουν 2 εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή θέλει το νησάκι να πήρε το όνομά του από τον γιο του Ποσειδώνα τον Πρωτέα ο οποίος όταν θύμωνε μεταμορφωνόταν σε μεγάλο άγριο ζώο, εξού και το σχήμα κροκόδειλου του νησιού.
Η άλλη εκδοχή θέλει το όνομα αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι το νησάκι αυτό είναι πρώτο στη σειρά μεταξύ του συμπλέγματος των μικρών νησιών της Μεσσηνίας.

Το νησάκι Πρώτη Μεσσηνίας με το σχήμα κροκόδειλου
Σημείωσε επιγραμματικά τις πληροφορίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον για την Πρώτη:
- Το νησάκι έχει σχήμα κροκόδειλου (βέβαια αυτό φαίνεται μόνο αν το δεις φωτογραφημένο από ψηλά!)
- Υπάρχει μία και μοναδική παραλία σε όλο το νησί (αμμουδιά Βουρλιάς) αλλά κάνει για δέκα !
- Το ναυάγιο ανοιχτά της παραλίας, διακρίνεται με γυμνό μάτι
- Υπάρχουν 4 μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001
- Σε μερικές σπηλιές βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες για να γεννήσουν
- Στο νησί είχε το ορμητήριο του ο Κεφαλλονίτης πειρατής Κατούλιας και το μανιάτικο πλήρωμά του
Μαραθόπολη: το εκπληκτικό ψαροχώρι του Ιονίου είναι ο προορισμός που ψάχνεις!

Η ιστορία του νησιού κατά την αρχαιότητα
Μπορεί αυτό το νησάκι να είναι μια σταλιά, ακατοίκητο και άνυδρο, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχει ιστορία. Βέβαια, στην Ελλάδα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, ιστορία θα βρεις από κάτω!
H Πρώτη έπαιξε σπουδαίο ρόλο στους Πελλοπονησιακούς πολέμους με την παράδοση να θέλει τους Αθηναίους να κρύβονται στις σπηλιές του νησιού για να γλιτώσουν από τους Σπαρτιάτες ενώ στην κορυφή του νησιού σώζονται τείχη μυκηναϊκής εποχής.
Ανοιχτά στον όρμο που βρίσκεται η παραλία, υπάρχει ένα βυθισμένο πλοίο από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Το πλοίο ήταν ελληνικό εμπορικό και το βύθισαν οι Ιταλοί το 1940 γιατί το πέρασαν για πολεμικό. Το Καράβι πυρπολήθηκε και βυθίστηκε αφήνοντας πολύχρωμες φλόγες γιατί το εμπόρευμά του ήταν μπιτόνια με βενζίνη. Ανοιχτά του ναυαγίου υπάρχει άλλο ένα βυθισμένο πλοίο στα 40 μέτρα βάθος το οποίο ήταν ξύλινο και μετέφερε γάλατα.
Οι Έλληνες ναυτικοί σώθηκαν και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στην Μαραθόπολη.

Οι επιγραφές στο “λαιμό” του κροκόδειλου από το Βυζάντιο μέχρι τους Πελοποννησιακούς πολέμους
Το σημείο που υπάρχουν χαραγμένα “σημειώματα” στα βράχια λέγεται Γραμμένο ή απλώς λαιμός του κροκόδειλου κι εκεί υπάρχουν 30 επιγραφές οι οποίες χρονολογούνται από τους Πελοποννησιακούς πολέμους μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια.
Οι επιγραφές είναι ευχές ή προειδοποιήσεις για πειρατεία και τις έχουν αφήσει εκεί ναυτικοί που πέρασαν από εκείνο το σημείο προφανώς για να προστατευτούν από την κακοκαιρία. Οι επιγραφές είναι σμιλευμένες πάνω στα βράχια και είναι καθαρές και ευδιάκριτες ακόμη και σήμερα.

Αν σου άρεσε το άρθρο μου θα χαρώ να το μοιραστείς με τους φίλους σου!
#with_travel_love
karidotsouflo