Δεν την έφτιαξε η φύση μα ο άνθρωπος, το πάντρεμα όμως πέτυχε και το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό αλπικό τοπίο – Κορινθιακή Ελβετία!
Μερικές φορές, έχεις την εντύπωση πως μέσα από μια φωτογραφία ή ένα βίντεο όλα γίνονται πιο όμορφα κι ελκυστικά. Είναι βλέπεις και η τεχνολογία που λειτουργεί υπέρ του δημιουργού. Έτσι, μια φωτογραφία (ή ένα βίντεο) μπορεί να “πειραχτεί” τόσο που να μοιάζει εξωπραγματική. Αφού σε πείσει λοιπόν η εικόνα θες οπωσδήποτε να επισκεφτείς αυτό το μέρος. Μα όταν με το καλό φτάνεις στον πολυπόθητο προορισμό, απογοητεύεσαι. Γιατί η πραγματικότητα απέχει πολύ από εκείνο το βιντεάκι που είδες στα social και σε έπεισε να οργανώσεις την ονειρεμένη απόδραση. Έλα, όλοι το έχουμε πάθει.
Η τεχνητή λίμνη που τη λένε και Κορινθιακή Ελβετία
Στη λίμνη Δόξα όμως, στα αχανή όρη της ορεινής Κορινθίας, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όσα και δεις προτού βρεθείς εδώ ή όσα κι αν ακούσεις, θα είναι λίγα μπροστά στην τελειότητα αυτού του μέρους. Τα χρώματα είναι τόσο δυνατά και ζωντανά που μοιάζουν με ψεύτικα, το αλπικό τοπίο τόσο αληθινό που θυμίζει βόρειες χώρες της Ευρώπης.
Ύστερα σκέψου πως όλο αυτό το θαύμα γύρω σου, δεν είναι μόνο δημιούργημα της φύσης αλλά και του ανθρώπου. Και να που λες τώρα από μέσα σου “υπάρχει ελπίδα“. Γιατί ναι φίλε αναγνώστη, όταν ο άνθρωπος πάει να μπει σφήνα στη φύση αλλά το κάνει με σεβασμό, το αποτέλεσμα είναι μαγικό.


Η λίμνη Δόξα που λες δημιουργήθηκε στο λεκανοπέδιο των βουνών Ντουρντουβάνας και Χελμού. Προτού την τεχνητή λίμνη στα 900 μ. υψόμετρο, τα νερά των χειμάρρων και των ποταμών πλημμύριζαν την πεδιάδα του Φενεού με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι καλλιέργειες των κατοίκων και να δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Μ
Με την ολοκλήρωση του φράγματος στα τέλη της δεκαετίας του 90, εκτός από το εντυπωσιακό υδάτινο τοπίο που δημιουργήθηκε, λύθηκε και το αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής.

Το βάθος της λίμνης φτάνει τα 40 μέτρα και καλύπτει έκταση 480 στρεμμάτων. Η χωρητικότητά της δε, φτάνει τα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Το τοπίο καθώς επίσης και όλα όσα μπορεί να κάνει κάποιος φτάνοντας εδώ, έχουν ανάγει την περιοχή σε #top ορεινό προορισμό για όλη την Πελοπόννησο και την Αττική. Άλλωστε η θέση κλειδί στα σύνορα της Κορινθίας με την Αχαΐα, βοηθάει στην εύκολη πρόσβαση.


Τι θα κάνουμε και τι θα δούμε στη λίμνη Δόξα
Σε οποιονδήποτε τύπο ταξιδιώτη κι αν ανήκεις, εδώ θα βρεις τη χαρά σου! Πεζοπορικός παράδεισος η περιοχή αφού μπορείς να φτάσεις περπατώντας σε κορυφές των γύρω βουνών, να περπατήσεις σε δάση ή απλώς να κάνεις το γύρο της λίμνης. Μόνο 4 χιλιόμετρα η περίμετρός της και κάτω από μία ώρα περπάτημα.
Μπορείς να κάνεις ιππασία ή να νοικιάσεις ποδήλατο (με πετάλι αν είσαι αθλητικός τύπος ή ηλεκτρικό αν δεν το χεις και πολύ με αυτά) και να γνωρίσεις τις ομορφιές της περιοχής πάνω σε δυο ρόδες. Μια άλλη ιδέα είναι να κάνεις βαρκάδα μέσα στη λίμνη ενοικιάζοντας κάποιο από τα ποδήλατα νερού.


Αν πάλι βαρέθηκες με όλα αυτά μόνο που τα διάβασες τότε άραξε σε κάποιο από τα οργανωμένα σημεία περιμετρικά της λίμνης και πιες το καφεδάκι σου με την ησυχία σου. Καλή ιδέα είναι να έχεις μαζί σου και κατιτίς για φαγητό. Το πικ νικ εδώ έχει άλλη θέα. Γι αυτό σου λέω άδραξε την ευκαιρία.
*Τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί καντίνα και μικροπωλητές πουλάνε ντόπια καλούδια άριστης ποιότητας. Μην ξεχνάς πως η περιοχή του Φενεού φημίζεται για τα άριστα όσπρια που παράγει.
Οπωσδήποτε θα κάνεις μια βολτούλα μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο της λίμνης. Αυτό το ξωκκλήσι είναι ό, τι απέμεινε από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού η οποία χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Έπεσε όμως θύμα των πλημμυρών και το μοναστήρι αναγκάζοντας τους μοναχούς τον 17ο αιώνα να το μεταφέρουν σε ψηλότερο σημείο.


Η Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού με την πανοραμική θέα
Το μοναστήρι όπως σου είπα και παραπάνω μεταφέρθηκε το 17ο αιώνα σε πιο ασφαλές μέρος σχεδόν 2 χιλιόμετρα μακρύτερα από το παλαιομονάστηρο. Μάλιστα υπαγόταν απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και όχι στον μητροπολίτη της περιοχής.
Μπορείς να κάνεις τη διαδρομή ακόμη και με τα πόδια. Από τον άγιο Φανούριο και μέχρι το μοναστήρι δε θα χρειαστεί να περπατήσεις πάνω από 40 λεπτά. Η θέα από τα παράθυρα στο αρχονταρίκι προς τη λίμνη και τα γύρω βουνά είναι απλώς… συγκλονιστική.
Εντός της Μονής σώζεται μέχρι σήμερα το κρυφό σχολειό και είναι επισκέψιμο. Οι μοναχοί κερνάνε γλυκό του κουταλιού και έχουν όρεξη για μια όμορφη κουβεντούλα. Να θυμάσαι πως η Μονή κατοικείται και είναι ανοιχτά όλη μέρα.

Θέλω να πιστεύω πως ήδη ψάχνεσαι για τη διαδρομή που θα σε φέρει πιο κοντά στην Κορινθιακή Ελβετία. Μην το σκέφτεσαι πολύ, απλώς οργάνωσε το. Και για να σου λύσω την απορία δεν έχω πειράξει τις φωτογραφίες, είναι αληθινές!
#TravelDrops_by
karidotsouflo