Σκαρφαλωμένα σε πλαγιές, διαφεντεύουν από ψηλά το απέραντο πράσινο, ακοίμητοι φρουροί της παράδοσης και της ιστορίας _ ορεινά χωριά Αρκαδίας!
Ο Πάρνωνας ή Μαλεβός (σλαβική ονομασία) ή Κρόνιον (κατά τους αρχαίους Έλληνες), μετρά 1934 μ. υψόμετρο. Διασχίζει την Αρκαδία και τη Λακωνία και καταλήγει στο ακρωτήρι του Κάβο Μαλιά.
Τα χωριά του, είναι ένα ποίημα από μόνα τους! Κάθε ένα διαφορετικό, διατηρώντας πολλά από αυτά τη σπάνια αρχιτεκτονική τους. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέοι για να προστατευτεί η παράδοση και η ιστορία τους.
Αν λοιπόν είσαι σε φάση οργάνωσης ορεινού ταξιδιού τότε πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά αυτό το κομμάτι της Αρκαδίας.
Ορεινά χωριά του Πάρνωνα _ανεκτίμητοι θησαυροί της Αρκαδίας
Καστάνιτσα _ η αποκαλούμενη ως “Κώμη, η Κωστάντζα”

Η Καστάνιτσα Αρκαδίας, ένα πανέμορφο χωριό σκαρφαλωμένο στα 840 μέτρα είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά του Πάρνωνα. Θεωρείτε το αρχαιότερο τσακωνοχώρι και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Τσακωνιάς που κατοικείται ακόμη.
Εδώ σημείωσε πως οι κάτοικοι των χωριών της Τσακωνιάς (συμπεριλαμβανομένης και της Καστάνιτσας) μιλάνε ακόμη τα τσακώνικα, τη διάλεκτο που δεν θεωρείται επίσημη γλώσσα άρα και δε διδάσκεται. Γίνεται όμως μια προσπάθεια από την Unesco και την Ακαδημία Αθηνών να διασωθεί αυτή η τοπική ομιλία που έχει τις ρίζες της στην αρχαία δωρική διάλεκτο.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Καστάνιτσας είναι τα λευκά σπίτια με τις πλάκες σχιστόλιθου στις στέγες. Αν ανέβεις στον πύργο στο βόρειο ύψωμα πάνω από τον οικισμό, θα δεις το χωριό να απλώνεται στα πόδια σου σε μια τέλεια εναρμόνιση με το ορεινό τοπίο.
Πραστός Κυνουρίας _ το χωριό της δύναμης και του πλούτου

Επόμενος σταθμός 14 χλμ ανατολικά της Καστάνιτσας συναντάμε τον Πραστό Κυνουρίας. Ένα υπέροχο ορεινό μέρος που στις δόξες του μετρούσε περίπου 6000 κατοίκους. Χαρακτηριστικό είναι πως στο χωριό λειτουργούσαν 30 εκκλησίες, 9 ενορίες και 3 μονές. Ήταν τέτοια η δύναμη και ο πλούτος του που η φήμη του έφτανε μέχρι τη Κωνσταντινούπολη.
Οι επιρροές στους πύργους που διασώζονται μέχρι σήμερα έχουν νησιώτικη καταγωγή (Ύδρα & Σπέτσες) για΄τι οι κάτοικοι του χωριού ήταν και σπουδαίοι έμποροι. Έτσι, μέσα από τα ταξίδια τους έφερναν στον ορεινό τόπο τους αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες που συναντούσαν.
Παρά τις καταστροφές που έχει δεχτεί στο παρελθόν από επιδρομές και πολέμους, ο Πραστός στέκεται ακόμη αγέρωχος και θυμίζει στον επισκέπτη τι θα πει αγνή, άδολη ομορφιά.
Κοσμάς _ ένα από τα πιο παραδοσιακά ορεινά χωριά της Αρκαδίας

Στα σύνορα σχεδόν της Αρκαδίας με τη Λακωνία συναντάμε ένα χωριό έμβλημα της περιοχής. Πραγματικά, η χαρά του ταξιδιώτη γιατί κανείς δε χορταίνει τον Κοσμά μόνο σε ένα πέρασμα. Χτισμένος στα 1150 μέτρα με πολύ λίγα χωριά σε κοντινή απόσταση, δικαίως παίρνει τον τίτλο ορεινό διαμάντι της Αρκαδίας!
Στην πλατεία του χωριού εκτός από τα υπέροχα καφενεδάκια με τα πεντανόστιμα γλυκά συναντάμε και μικροπωλητές με όλα τα καλούδια του βουνού. Φρούτα, καρπούς, μυρωδικά, μαρμελάδες, ελιές και πολλά ακόμη ανάλογα την εποχή. Κάτω από την κεντρική εκκλησία, δροσιζόμαστε με παγωμένο νερό από τις πηγές.
Στα sos βάλε το καστανόδασος που παίρνει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα το φθινόπωρο και τα πολλά μονοπάτια που ξεκινούν από τον Κοσμά προς διάφορες κατευθύνσεις.
Δες και το karidotsouflo_ στο instagram για ακόμα περισσότερες ταξιδιωτικές περιπέτειες!
Αυτά ήταν λοιπόν τα 3 ορεινά χωριά της Αρκαδίας που μας έχουν κλέψει την καρδιά!
#with_love
karidotsouflo