Από επιβλητικά μοναστήρια κι έρημα ξωκλήσια, μέχρι δύσβατες εκκλησίες και μαρτυρικούς τόπους _10 ξεχωριστά θρησκευτικά Μνημεία στη Λακωνία!
Χρόνος ανάγνωσης: Μέχρι να ψήσεις ένα καφεδάκι (και να το πιείς εννοείτε). Για να είμαστε σίγουροι, κάνε τον διπλό!
Αρχικά θέλω να σου ξεκαθαρίσω, πως σαν θρησκευτικά μνημεία “θεωρώ” εκκλησίες ή μοναστήρια, που έχουν κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Είτε αυτό αφορά την αρχιτεκτονική, είτε την ιστορία, είτε απλώς τη γεωγραφική τους θέση.
Ανεξάρτητα παίδες, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, αυτοί οι χώροι έχουν χαραγμένη κι από μια ενδιαφέρουσα ιστορία στους τοίχους τους. Εκτός αυτού, πολλά από αυτά τα σημεία του χάρτη, έχουν αποτελέσει τόπους μαρτυρίου για ντόπιους κι έχουν χαρακτηριστεί σαν ιστορικά μνημεία. Οπότε ο σεβασμός σε αυτούς του χώρους, θέλω να πιστεύω πως θεωρείται δεδομένος. Ανεξαρτήτου λατρευτικών συνηθειών και “πιστεύω”.
Η πρόσβαση στα 10 ξεχωριστά θρησκευτικά μνημεία στη Λακωνία, δεν είναι πάντα εύκολη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να τα προσεγγίσεις μόνο πεζή. Ή δια θαλάσσης. Κι αυτό σαφώς, είναι μέρος της απύθμενης λαχτάρας για ενδότερη εξερεύνηση!
Ξεχωριστά θρησκευτικά μνημεία στη Λακωνία ιστορικού ενδιαφέροντος (πρόσβαση οδικώς)
Παντάνασσα Μυστράς _ το μοναδικό κατοικήσιμο κτήριο στην καστροπολιτεία
Η Μονή της Παντάνασσας είναι το μοναδικό κτήριο στο Μυστρά, που κατοικείται μέχρι τις μέρες μας. Επιπλέον αξίζει να γνωρίζεις, πως είναι και η τελευταία εκκλησία που χτίστηκε στο Μυστρά, με τα εγκαίνιά της να πραγματοποιούνται το 1428 (32 χρόνια ακριβώς πριν την παράδοσή της καστροπολιτείας στους Τούρκους). Ιδρυτής της Μονής, ήταν ο Ιωάννης Φραγκόπουλος, ο οποίος κατείχε ένα από τα υψηλότερα αξιώματα, στο Δεσποτάτο του Μορέως.
History Fact: Η συγκεκριμένη εκκλησία δε μετατράπηκε ποτέ σε τζαμί και εξακολουθούσε να λειτουργεί ως ορθόδοξος ναός ακόμα και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Επίσης πρόκειται για το κτήριο με τις περισσότερες δυτικές επιρροές, σε όλη την καστροπολιτεία του Μυστρά.
Άγιοι Ανάργυροι Πάρνωνα _ το αρχαιότερο μοναστήρι της Λακωνίας
Η ίδρυση της Μονής τοποθετείτε το 881 μ. Χ. και η επίσημη ονομασία της είναι Ιερά Κοινοβιακή και Ιεραποστολική Μονή Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού Πάρνωνος. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά μοναστήρια της Λακωνίας ενώ χαρακτηρίζεται έντονα από τη δημιουργικότητα και την αγάπη των μοναχών προς αυτό.
Θα το βρείτε ανάμεσα στα χωριά Βασσαράς και Βέρια σε ένα κατάφυτο τοπίο στα 1000 μ. υψόμετρο. Η Μονή κατοικείται και είναι επισκέψιμη.
Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Απιδέα _ αρχαιότερος και από την Αγία Σοφία
στην Κωνσταντινούπολη
Η πρώτη οικοδόμηση του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδέα (η οποία αξίζει να σημειώσουμε κατοικείται από τη νεολιθική εποχή), τοποθετείται στα τέλη του 5ου αιώνα. Γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη εκκλησία, αρχαιότερη από την εμβληματική Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Πραγματικά, πρόκειται για ένα ναό συνώνυμο της κατάνυξης.
Nature Tip: Σε αυτό το χωριό υπάρχει και μια υπέρ αιωνόβια ελιά ηλικίας περίπου 2.000 ετών. Το συγκεκριμένο δέντρο δηλαδή, φυτεύτηκε την εποχή που γεννήθηκε ο Χριστός!
Παλαιομονάστηρο Βρονταμά _ ιστορικό διατηρητέο μνημείο
Η θλιβερή ιστορία αυτού του μοναστηριού στις απόκρημνες πλαγιές του Πάρνωνα, το καθιστά σαν ένα από πιο ιστορικά μνημεία της Λακωνίας. Στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά βρήκαν τραγικό θάνατο 400 ψυχές, που είχαν κρυφτεί εκεί για γλιτώσουν από τη λύσσα του Ιμπραήμ, όταν το 1825 κατέστρεφε και λεηλατούσε την Πελοπόννησο. Ο στρατός του πασά, ανακάλυψε την κρυψώνα των Βρονταμιτών, όμως δε μπορούσε να προσεγγίσει το μοναστήρι. Έτσι λοιπόν το έκαψε, οδηγώντας σε ασφυξία σχεδόν όλους τους κατοίκους του χωριού.
History Tip: Στις εγκαταστάσεις του καστρομονάστηρου σώζονται μέχρι σήμερα πέτρινοι φούρνοι και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
Ιερά Μονή Γόλας _ ένα από τα ελάχιστα μοναστήρια της ορθοδοξίας που τιμούν την αρχαία Ελλάδα
Η Ιερά Μονή Γόλας στο Ταΰγετο, ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία θρησκευτικού μνημείου. Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο κατά τα χριστιανικά δεδομένα: Οι τοιχογραφίες του ναού απεικονίζουν πλήθος από αγίους της ορθοδοξίας αλλά και επτά φιλόσοφους από την Αρχαία Ελλάδα. Αν αναλογιστεί κανείς πως η εκκλησία στο πέρασμα των αιώνων, έκοψε τους δεσμούς με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τότε ναι, πρόκειται για μια πρωτοπορία.
Σε όλη την Ελλάδα έχω διαβάσει, πως υπάρχουν μόνο 7 ή 14 εκκλησίες με αντίστοιχες τοιχογραφίες
Geography Fact: Εκτός από οδικώς, μπορείς να φτάσεις ως εδώ ακολουθώντας ένα καταπληκτικό μονοπάτι από το χωριό Κουμουστά! Θα χρειαστείς μία ώρα περπάτημα σε μια μέτρια διαδρομή.
Θρησκευτικά μνημεία της Λακωνίας που θα προσεγγίσεις με τα πόδια
Παναγία Λαγκαδιώτισσα _ ο σπηλαιώδης ναός της Σπάρτης
Μόλις 5 χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης, σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, συναντάμε το χωριό Παρόρι. Αν ακολουθήσουμε τις σχετικές ενδείξεις στις πινακίδες, σε 15 λεπτά θα έχουμε φτάσει στο σπηλαιώδη ναό της Παναγίας Λαγκαδιώτισσας ακολουθώντας το μονοπάτι. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι που είναι φτιαγμένο μέσα σε μια σπηλιά, στην καρδιά του φαραγγιού.
History Fact: Σύμφωνα με το θρύλο, εδώ λειτουργήθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ, πριν το μοιραίο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη το 1453, όπου κι έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.
Παναγία Ζαγούνα _ το ακατοίκητο μοναστήρι του Ταϋγέτου
Μη διστάσεις να πάρεις το μονοπάτι έξω από το χωριό Παρόρι και να ανηφορίσεις στην Παναγία Ζαγούνα. Η εκπληκτική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα θα ανταμείψει όλους τους κόπους σου! Το μικρό μοναστήρι είναι χτισμένο το 1754 και για αρκετά χρόνια κατοικούνταν. Μολονότι σήμερα είναι έρημο, μπορείς να μπεις στον προαύλιο χώρο της Μονής αλλά και στην εκκλησία.
Hikking Tip: Παρόλο που πρόσφατα ανοίχτηκε χωματόδρομος που φτάνει έξω από τη Ζαγούνα, σου προτείνω το μονοπάτι. Μάλιστα σε προκαλώ να το συνδυάσεις με αυτό που θα σε οδηγήσει στο χωριό Αναβρυτή.
Το ξεσκέπαστο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία _ Κορυφή Ταϋγέτου
Χτισμένο στα 2.407 μ. υψόμετρο, στο ψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου, να διαφεντεύει θάλασσες και βουνά, ο προφήτης Ηλίας είναι η απόλυτη πρόκληση για όλους τους πεζοπόρους. Παρά το δύσβατο μονοπάτι, κάθε χρόνο στη γιορτή του Άη Λια, τελείται θεία λειτουργία, με αρκετούς πιστούς να έχουν σκαρφαλώσει στην κυριολεξία ένα βουνό, για να παρευρεθούν.
Mystery Fact: Αν τύχει να βρεθείς εδώ κατά την ανατολή (ή τη δύση) του ηλίου θα δεις στον ορίζοντα να διαγράφεται ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο. Εκ πρώτη όψεως, φαίνεται μυστήριο και ανεξήγητο. Στην πραγματικότητα όμως, αυτή η υπέροχη πυραμίδα, σχηματίζεται από τη σκιά του βουνού καθώς ανεβαίνει ή πέφτει το φως του ήλιου! Ανάλογα αν βρίσκεσαι στην ανατολή ή στη δύση.
Η Αγία Σοφία στο βράχο της Μονεμβασιάς
Η Αγία Σοφία στο βράχο της Μονεμβασιάς, αποτελεί πιστό αντίγραφο της ομώνυμης εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Παρόλο που στην καστροπολιτεία υπήρχαν περίπου 40 εκκλησίες και σήμερα σώζονται 26 (με επιφύλαξη αυτά τα νούμερα), ο συγκεκριμένος ναός έχει υποστεί τις λιγότερες καταστροφές. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, είχε μετατραπεί σε τζαμί.
Travel Tip: Ήξερες ότι μπορείς να περπατήσεις κυκλικά το βράχο της Μονεμβασιάς ξεκινώντας από τη γέφυρα της νέας πόλης και καταλήγοντας πάλι σε αυτήν; Για να το κάνεις, θα ακολουθήσεις το μονοπάτι αριστερά του βράχου καθώς εισέρχεσαι σε αυτόν. Μέχρι να βγεις στην πίσω πύλη του κάστρου, θα έχεις περπατήσει μισή ώρα. Μετά, ξέχνα το χρόνο και αφέσου στη μαγεία της πιο ρομαντικής καστροπολιτείας!
Η Αγία Ειρήνη στον απόκρημνο βράχο του Καβομαλιά
Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τα 10 ιδιαίτερα θρησκευτικά μνημεία στη Λακωνία, η Αγία Ειρήνη του Κάβο Μαλέα. Η προσέγγιση γίνεται μόνο από το μονοπάτι ή δια θαλάσσης. Περπατώντας από το απολιθωμένο δάσος θα χρειαστούμε 2 ώρες πεζοπορίας σε μια δύσκολη διαδρομή κυρίως λόγω των απότομων σημείων.
Αρχικά εδώ υπήρχαν ασκητές και σταδιακά δημιουργήθηκαν κελιά και ο κυρίως ναός. Το Ιστορικό Μνημείο του Καβομαλιά έχει πέσει θύμα πειρατείας στο παρελθόν, με πολλούς καλόγερους να χάνουν τη ζωή τους. Μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε μια σπηλιά τα οστά των θυμάτων. Από τη μανία των εισβολέων δεν γλίτωσαν ούτε οι τοιχογραφίες του Αγίου Γεωργίου (εκκλησία μόλις 5 λεπτά περπάτημα από την Αγία Ειρήνη).
Geography Tip: Η θέα στο πέλαγος είναι μοναδική και υπολογίζεται πως την ημέρα περνάνε από αυτό το σημείο περίπου 200 πλοία με διάφορους προορισμούς στη Μεσόγειο.
Ξέρω πως υπάρχουν πολλά ακόμη μνημεία στη Λακωνία που αξίζει να μιλήσουμε γι αυτά. Δεσμεύομαι να υπάρξει και part 2 σύντομα. Κι επειδή αυτό ακούγεται σαν πολιτική απειλή, δεν υπόσχομαι τίποτα. Απλώς ελπίζω πως κάποια στιγμή θα το κάνω!
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo